Nova pravila za putovanje u EU od novembra: Evo šta će se promijeniti

6
Radiosarajevo.ba
Nova pravila za putovanje u EU od novembra: Evo šta će se promijeniti

Od posjetitelja iz šezdeset zemalja bez viza morat će se prijaviti za odobrenje prije putovanja u 29 evropskih zemalja i platiti taksu od sedam eura svake tri godine.

Evropska unija planira uvesti sistem ulaska/izlaska (EES) za građane izvan EU-a od 10. novembra 2024.

Schengenske granice

EES će zamijeniti pečate u pasošima digitalnim registrovanjem podataka građana izvan EU-a kad god uđu i napuštaju vanjske schengenske granice, kako bi osigurali da ne ostanu u schengenskom području duže od devedeset dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

Liga prvaka: Dinamo došao nadomak grupne faze, Zvezda u zaostatku nakon prvog meča play-offa  

Putnici će pri prvom prelasku morati predati biometrijske podatke o otisku prsta i licu, dok će sljedeći prelasci EES-a zahtijevati samo skeniranje pasoša kako bi se identifikacijski dokument uporedio s upisanim biometrijskim podacima.

Nova pravila zahtijevat će od građana koji nisu državljani EU-a da se besplatno registruju putem interneta prije putovanja u EU. Postoji zabrinutost zbog mogućih kašnjenja putovanja zbog novog EES-a.

Evropska komisija predložila je postupno i fleksibilno uvođenje EES-a kako bi se smanjila početna vremena čekanja. 

Treba napomenuti da je ovaj razvoj odvojen od nadolazećeg pokretanja Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji bi nakon višegodišnjih odgoda trebao početi s radom tokom 2025. godine, piše Ex-Yu Aviation.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak