Noćna mora u ukrajinskoj bolnici: Javnost uznemirena snimkom s bebama

Radiosarajevo.ba
Noćna mora u ukrajinskoj bolnici: Javnost uznemirena snimkom s bebama

Šokantan video koji prikazuje 46 beba koje su rodile surogat majke u prostoriji ukrajinskog hotela Venice zaprepastio je čitav svijet. Naime, bebe su zapele u Ukrajini zbog koronavirusa i njihovi roditelji koji dolaze iz cijelog svijeta nisu u mogućnosti pokupiti ih.

Komercijalno surogatstvo zabranjeno je u većini europskih zemalja, no još uvijek je dopušteno u Ukrajini. Usluga surogat majke iznosi između 5,745 i 57,365 funti.

"Video je objavila jedna od kijevskih klinika. Prikazuje 46 beba koje se trenutno nalaze u jednom u hotela u Kijevu. Sve te bebe rodile su surogat majke za državljene raznih stranih zemalja", izjavila je povjerenica za ljudska prava ukrajinskog parlamenta Liudmila Denisova.

Mnogi su na društvenim mrežama prizore iz hotela okarakterizirali kao 'tvornicu beba', dok je Denisova istaknula kako video potvrđuje kako usluge koje pružaju surogat klinike ukazuju na masovnu sistemsku produkciju.

"Dragi roditelji! Moje ime je Marina. Ja sam administratorica hotela Venice. Naše dadilje paze na vaše bebe 24 sata dnevno u dječjoj sobi. Svaki dan provode vrijeme s djecom na svježem zraku", govori ženski glas u videu koji je namijenjen da smiri roditelje koji nisu u mogućnosti pokupiti bebe, javlja Večernji.

Kompanija BioTexCom koja je iskoristila video za svoju reklamu opisuje samu sebe kao 'centar za ljudsku reprodukciju'...

Portal Bioedge, koji se bavi etičkim pitanjima pribilježio je sljedeće:

"Ovo su bebe samo jedne agencije. Kako druge rješavaju ovaj problem? Da li ovdje pričamo o stotinama beba? Ovo je noćna mora. Šta je s bebama koje se rode s medicinskim problemima? Šta kad klijenti izgube interes? Ko plaća smještaj i brigu o toj djeci? Dokumentacija potrebna za dovođenje bebe iz Ukrajine je, u najboljem slučaju, kafkijanska. A, sad? Koliko dugo će trebati da naručitelji-roditelji 'pokupe' svoju djecu?

A, prije svega, kako je ovim bebama?"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak