Netanyahu hladno odbio saveznike i izdao naredbu: "Udarite punom snagom!"

5
Radiosarajevo.ba
Netanyahu hladno odbio saveznike i izdao naredbu: "Udarite punom snagom!"

Nakon izvještaja u kojima se tvrdi da dužnosnici očekuju prekid vatre u Libanu za nekoliko sati, ured premijera Benjamina Netanyahua objavio je da je to netačno.

"Riječ je o američko-francuskom prijedlogu na koji premijer nije niti odgovorio", kažu u Uredu premijera.

U izjavi se također navodi da je "suprotan od istine" izvješaj da je Netanyahu naredio IDF-u da ublaži udare u Libanu, rekavši da je premijer ovlastio vojsku da nastavi s napadima punom snagom i dodajući da će se borbe u Gazi nastaviti dok se ne ostvare svi ratni ciljevi.

Danas sunčano i 30°C: Objavljena prognoza do utorka - stižu promjena vremena i zahlađenje

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz potvrdio je da "neće biti prekida vatre na sjeveru", nakon što je premijer Benjamin Netanyahu demantirao tvrdnje da je primirje u planu.

"Nastavit ćemo se boriti protiv terorističke grupe Hezbollah punom snagom do pobjede i sigurnog povratka stanovnika sjevera svojim domovima", dodaje Katz, koji trenutno zamjenjuje Netanyahua tokom njegovog putovanja u SAD, ali koji nema ovlasti donositi operativne odluke o ratu.

Utjecajni izraelski ministar se oglasio o ratu s Hezbollahom: Ovo je jedini način da okončamo sukob

Najžešći izraelski zračni napadi na Liban u gotovo dvije decenije su se naglo intenzivirali od ponedjeljka kada je više od 550 ljudi ubijeno u najsmrtonosnijem danu u Libanu od kraja građanskog rata između 1975. i 1990.

Oko pola miliona Libanaca je pobjeglo iz svojih domova, a bolnice su prepune ranjenih.

Do bombardovanja je došlo nakon prošlosedmičnih napada u kojima su pejdžeri i voki-tokiji eksplodirali širom Libana, pri čemu su poginuli deseci ljudi, a ranjene su hiljade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak