Utjecajni izraelski ministar se oglasio o ratu s Hezbollahom: Ovo je jedini način da okončamo sukob

7
Radiosarajevo.ba
Utjecajni izraelski ministar se oglasio o ratu s Hezbollahom: Ovo je jedini način da okončamo sukob
Foto: EPA - EFE / Bezalel Smotrich i Benjamin Netanyahu

Izraelski ministaar finansija, Bezalel Smotrich, odbacio je pozive na prekid vatre između Izraela i Hezbollaha, rekavši da je jedina opcija za sjever Izraela da Hezbollah bude uništen.

U objavi na društvenim mrežama, Smotrich, član koalicione vlade Benjamina Netanyahua, izjavio je:

"Kampanja na sjeveru treba da se završi u jednom scenariju – uništavanjem Hezbollaha i onemogućavanjem njegove sposobnosti da naškodi stanovnicima sjevera. Neprijatelju ne smije biti dato vrijeme da se oporavi od teških udaraca koje je primio i da se reorganizuje za nastavak rata nakon 21 dan. Predaja Hezbollaha ili rat, to je jedini način da vratimo stanovnike i sigurnost na sjever i u zemlju", rekao je.

Denis Bećirović: 'Evropski put je geostrateška investicija. Uskladili smo vanjsku politiku s EU'

Denis Bećirović: 'Evropski put je geostrateška investicija. Uskladili smo vanjsku politiku s EU'

Ekstremno desni ministar finansija ranije je otvoreno govorio o svom aktivnom trudu da trajno pripoji izraelski okupiranu Zapadnu obalu Izraelu i izjavio: "Moj životni cilj je da spriječim uspostavu palestinske države", piše Guardian.

Podsjetimo, Sjedinjene Države, EU i zemlje saveznice pozvale su na privremeni prekid vatre u Libanu, nakon eskalacije borbi između Izraela i Hezbollaha.

Unija od 11 članica predložila je trenutnu 21-dnevnu pauzu u borbama "kako bi se osigurao prostor za diplomatiju, sklopilo diplomatsko rješenje" ali i prekinulo vatru u Gazi.

U zajedničkom saopćenju rekli su da su neprijateljstva ove vrste postala "nepodnošljiva" i da predstavljaju "neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije" koja nije u interesu ni Izraela ni Libanona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije