Najveći zračni udar na Liban od početka sukoba: Izrael je objavio rezultate napada

2
Radiosarajevo.ba
Najveći zračni udar na Liban od početka sukoba: Izrael je objavio rezultate napada

Izrael je izveo opsežne zračne napade na južni Liban, navodeći da su njegovi borbeni avioni pogodili više od 100 lansera raketa Hezbolaha i drugih, kako ih nazivaju, "terorističkih ciljeva", uključujući skladište oružja.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su rekle da su lanseri bili spremni za ispaljivanje protiv Izraela. Nije još uvijek jasno da li je bilo žrtava.

Libanska državna agencija za vijesti saopćila je da je Izrael izveo najmanje 52 udara na jugu zemlje u četvrtak navečer, a da je Liban također izveo napade na vojne ciljeve u sjevernom Izraelu.

Neumorni ekolog iz BiH godinama besplatno čisti prirodu: 'Nisam mogao gledati'

Izraelski zračni napadi, koji su trajali više od dva sata, bili su neki od najintenzivnijih u nedavnom sukobu. U petak ujutro, Izrael je ukinuo naređenja o ograničenju kretanja koja su izdata u četvrtak za zajednice u Golanskoj visoravni i dijelovima sjevernog Izraela, potvrdila je vojska.

Ranije je vođa Hezbolaha Hasan Nasrallah rekao da su smrtonosne eksplozije ranije u sedmici "prešle sve crvene linije", optužujući Izrael za ono što je nazvao deklaracijom rata.

Izrael nije rekao da stoji iza napada - tokom kojih su se pageri i walkie-talkie uređaji istovremeno aktivirali širom zemlje - u utorak i sredu, a koje su libanske vlasti navele da su usmrtile 37 ljudi i ranile 3.000.

Međutim, ministar odbrane Yoav Gallant izjavio je da Izrael započinje "novu fazu rata", koncentrirajući više svojih napora na sjever.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak