Američki medij otkriva gdje i kako se kovao izraelski napad: 'Reći ćemo ako garantujete anonimnost'

5
Radiosarajevo.ba
Američki medij otkriva gdje i kako se kovao izraelski napad: 'Reći ćemo ako garantujete anonimnost'
Foto: AA / Liban okrivljuje izraelsku vojsku za napad

Pejdžeri su počeli oglašavati nešto poslije 3:30 poslijepodne u Libanonu u utorak, upozoravajući operativce Hezbollaha na poruku njihovog vodstva, piše New York Times.

No, to nisu bile vođe militanata. Poruku je poslao Izrael, najveći neprijatelj Hezbollaha, a tek nekoliko sekundi kasnije diljem Libanona začule su se eksplozije te krici boli i panike, objašnjava ugledni američki medij.

Eksplozivni spoj skriven unutar uređaja natjerao je ljude da se s motocikala zabijaju u zidove, previjaju u agoniji, padaju na tlo u potpunoj nevjerici i neznanju oko toga šta im se u tom trenutku dogodilo.

Pripremite zalihe: Više od 20 sarajevskih ulica danas bi moglo ostati bez vode

Pripremite zalihe: Više od 20 sarajevskih ulica danas bi moglo ostati bez vode

Izrael nije niti potvrdio niti opovrgnuo bilo kakvu ulogu u eksplozijama, ali 12 sadašnjih i bivših funkcionera obavještajnih službi za New York Times potvrdilo je da iza svega stoji Izrael. S američkim dnevnikom razgovarali su pod uvjetom pružene anonimnosti i pritom operaciju opisali kao nevjerovatno složenu i dugotrajnu.

Naime, grupe poput Hezbollaha dugo su bile ranjive na izraelske napade koji su se koncentrisali na njihovu sofisticiranu tehnologiju. Na primjer, Izrael je 2020. ubio vrhunskog iranskog nuklearnog znanstvenika pomoću robota kojim se upravlja daljinski putem satelita. Hakiranjem se Tel Aviv često koristio kako bi spriječio iranski nuklearni razvoj. Ciljanim je ubojstvima sakatio više komadosa Hezbollaha, a najzad je njihov vođa došao do zaključka: ako Izrael ima sposobnosi hakirati i koristiti visoko sofisticiranu tehnologiju, onda je vrijeme da se Hezbollah okrene niskoj.

Godinama se Nasrallah zalagao da Hezbolllah umjesto u pametne telefone investira u pejdžere koji bi usprkos svim svojim ograničenim mogućnostima mogli primati podatke bez odavanja lokacije korisnika ili drugih kompromitirajućih informacija.

Tu su izraelski obavještajni dužnosnici uočili svoju šansu.

Izrael je pokrenuo plan za osnivanje lažne kompanije koja bi se predstavljala kao međunarodni proizvođač pejdžera.

Po svemu sudeći, BAC Consulting bila je kompanija sa sjedištem u Mađarskoj koja je imala ugovor o proizvodnji uređaja u ime tajvanske tvrtke Gold Apollo. Kako za New York Times tvrde trojica oficira upućenih u operaciju, ta je kompanija služila kao izraelski paravan.

BAC je preuzeo obične klijente, za koje je proizveo niz običnih pejdžera. No, jedini stvarno važan klijent bio je Hezbollah. Pejdžere napunjene tzv. PETN eksplozivom Libanonu su počeli isporučivati još u ljeto 2022. godine, u malim količinama, ali je proizvodnja ubrzo povećana nakon što je Nasrallah osudio uporabu mobilnih telefona.

Prema trojici obavještajnih dužnosnika, Izrael je uložio milione u razvoj tehnologije, a među Hezbollahom i njegovim saveznicima proširila se vijest da nikakva komunikacija mobilnim telefonom - čak ni šifrirane aplikacije za slanje poruka - više nije sigurna.

Časnici Hezbollaha, naredio je, morali su stalno nositi dojavljivače, a u slučaju rata, dojavljivači bi se koristili da borcima govore kamo da idu i kako da se kreću.

Kako za New York Times pričaju druga dvojica, ovaj put američkih obavještajnih dužnosnika, tokom ovog ljeta isporuke pejdžera u Libanon su se povećale, hiljade su stigle u zemlju i raspodijeljene među oficirima Hezbollahha.

U utorak je izdana naredba za aktiviranje pejdžera. Kako bi pokrenuo eksplozije, piše New York Times, Izrael je aktivirao zvučni signal na pejdžeru i poslao poruku na arapskom jeziku koja je izgledala kao da je došla od višeg vodstva Hezbollaha. Nekoliko sekundi kasnije, Libanon se našao u haosu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije