Meteor proletio iznad New Yorka usred dana: Fenomen popratili buka i podrhtavanje

0
Radiosarajevo.ba
Meteor proletio iznad New Yorka usred dana: Fenomen popratili buka i podrhtavanje

Vatrena kugla na nebu izazvala je senzaciju u New Yorku prošavši iznad grada usred bijela dana u utorak, 16. jula.

Riječ je o meteoru, objavila je američka svemirska agencija NASA na Facebooku rano u srijedu, 17. jula, koji je ostavio svjetlosni trag koji nastaje kada kamenje iz svemira uđe u Zemljinu atmosferu.

Analiza izvješća svjedoka sugerira da je svjetlost postala vidljiva iznad grada u utorak ujutro, a zatim putovala zapadno brzinom od oko 61.000 kilometara na sat prema državi New Jersey.

Dragan Bursać: 'Delegacija EU je skupina diletanata koja odaje počast izvršiteljima genocida!'

Fenomen je bio popraćen bukom nalik grmljavini i podrhtavanjem sličnim potresu, izvijestili su lokalni mediji pozivajući se na iskaze svjedoka. Međutim, NASA je rekla da je to moglo biti zbog vojnih aktivnosti u tom području.

Meteor postaje vidljiv kada stjenovita krhotina uleti u Zemljinu atmosferu i tamo izgori zbog trenja s molekulama zraka. Fragment koji nije potpuno izgorio i udari u površinu Zemlje naziva se meteorit.

Komadići stijena poput onog koji je uzrokovao traku svjetlosti iznad New Yorka imaju samo promjer od oko 30 centimetara, objavila je NASA. Takve kozmičke čestice obično potpuno izgore prije nego padnu na tlo i stoga nisu opasne, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak