Na nebu uskoro kreće najfascinantniji prirodni spektakl: Poznato kako i kada ga gledati

0
Radiosarajevo.ba
Na nebu uskoro kreće najfascinantniji prirodni spektakl: Poznato kako i kada ga gledati
Foto: Pexels / Nebo/Ilustracija

Svakog decembra vraća nam se spektakularna kiša meteora Geminida - jedan od najimpresivnijih prirodnih vatrometa tokom cijele godine.

Ove godine obećava da će biti posebna jer će vrhunac Geminida suočiti s mladim Mjesecom. Rezultat? Noćno nebo bit će očaravajuće tamno od trenutka kada Geminidi postanu vidljivi, negdje sredinom do kasne večeri, sve do pojave svitanja. I što je nebo tamnije, predstava će biti još bolja.

Svaki komadić prašine koji uđe u Zemljinu atmosferu stvara meteor koji svijetli na visini od oko 80 kilometara. Što je zrno veće ili brže, to svijetli jače.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Dok Zemlja putuje oko Sunca, neprestano prolazi kroz tragove prašine i krhotina koje su ostavili asteroidi i komete. Kada naiđe na te meteorske tokove, povećava se količina prašine koja ulazi u atmosferu, stvarajući kišu meteora, piše Science Alert.

Svake godine u decembru, Zemlja prolazi kroz tragove krhotina koje je ostavio asteroid po imenu (3200) Phaethon.

Nebo/Ilustracija
Foto: Pexels: Nebo/Ilustracija

Spektakl

Phaethon je neobično nebesko tijelo. Putuje po izduženoj orbiti koja ga dovodi puno bliže Suncu od Merkura, a zatim ga odvodi dalje od Marsa. Zbog toga se izmjenjuje između ekstremne vrućine i hladnoće - površina mu se raspada, izbacujući prašinu u svemir.

Prašina koja je ostala iza njega proširila se duž Phaethonove orbite. Svaki put kad Zemlja dođe do određenog dijela orbite, prolazi kroz taj tok krhotina, stvarajući kišu meteora Geminida. Zemlji je potrebno nekoliko sedmica da prođe kroz sve tragove koje je Phaethon ostavio. Veći dio tog razdoblja, Geminidi su manji događaj. Ipak, tokom dvije do tri noći oko sredine decembra, prolazimo kroz najgušći dio tokova.

Vatrena kugla obasjala nebo iznad Rijeke: Mogla se vidjeti i sa 500 kilometara

Vatrena kugla obasjala nebo iznad Rijeke: Mogla se vidjeti i sa 500 kilometara

Sa sjeverne hemisfere, Geminidi mogu proizvesti više od 100 meteora na sat u najpovoljnijim uslovima. Iako će pogled iz susjedne Hrvatske biti manje spektakularan, oštroumni promatrač i dalje može uočiti više od 50 meteora na sat tokom vrhunca - što ga čini jednim od najuzbudljivijih prirodnih događaja godine.

Najbolje vrijeme za posmatranje

Meteore možete vidjeti samo kada je dio Zemlje na kojem stojite usmjeren prema toku. To znači da nećete vidjeti nijedan meteor Geminida dok se sazviježđe Blizanci ne pojavi s vaše lokacije. Što ste sjevernije, radijus će ranije izlaziti navečer. To je tačka na nebu odakle se čini da meteori dolaze. Što je radijant više na nebu, dublje ćete biti u struji i vidjet ćete više meteora.

Najbolji prikazi bit će kada je radijant najveći, što se događa kada je tačno sjeverno. Donja tablica pokazuje vrijeme izlaska radijanta u večernjim satima 14. decembra i vrijeme kulminacije za sve veće gradove rano 15. decembra.

Pogledajte spektakularni meteor koji je osvijetlio nebo nad Norveškom

Pogledajte spektakularni meteor koji je osvijetlio nebo nad Norveškom

"Vrhunac" označava procijenjeni broj meteora koje možete vidjeti u satu kada je radijant najveći, pretpostavljajući idealne uslove poput savršenog vida i tamnog, vedrog neba. Međutim, faktori poput svjetlosnog onečišćenja, manjkavog vida i oblaka mogu utjecati na stvarni broj.

Uprkos tome, još uvijek postoji mogućnost da vidite neke Geminide kad god je radijant iznad horizonta, s pristojnom stopom već sat vremena nakon njegovog izlaska.

Naša iskustva sugerišu da je najbolji način za posmatranje meteora pronaći i okrenuti se prema radijantu, a zatim se usredotočiti na tačku oko 45 stepeni lijevo ili desno od radijanta, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije