Istraživanje svemira: NASA šalje roj robotskih 'pčela' na Mars

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje svemira: NASA šalje roj robotskih 'pčela' na Mars
Foto: Pexels / Ilustracija / Mars

Istraživanje druge planete je teško, ali NASA-in Institut za napredne koncepte (NIAC) ima jedno rješenje koje bi moglo olakšati: roj robotskih pčela.

NASA je već letjela s robotom na Marsu, helikopterom Ingenuity, koji je ranije ove godine poslao svoju posljednju poruku nazad na Zemlju. Robot je pružio bolje rezultate nego što je NASA mogla očekivati, izvevši 72 leta tokom više od 1.000 marsovskih dana, iako je prvobitno planiran za samo pet letova.

Iako smo na Zemlji usavršili letenje, letenje na drugoj planeti predstavlja veći izazov.

Uhapšene medicinske sestre iz zatvorske bolnice: Robijašu unijele telefon, evo šta su za to dobile

Uhapšene medicinske sestre iz zatvorske bolnice: Robijašu unijele telefon, evo šta su za to dobile

"Crvena planeta ima značajno manju gravitaciju – trećinu Zemljine – i izuzetno rijetku atmosferu sa samo 1% pritiska na površini u poređenju s našom planetom", objašnjava NASA u saopćenju za medije kada je Ingenuity obavio prvi let. "To znači da ima relativno malo molekula vazduha s kojima se Ingenuityjeve dvije rotorne lopatice širine 1,2 metra mogu interakcionirati kako bi postigle let."

Međutim, u ovoj atmosferi niske gustoće, roj robota inspirisan prirodom mogao bi uspjeti.

"Selidbene letećih životinja prikazuju izvanredne letove na dugim udaljenostima, nesrazmjerno u odnosu na svoje veličine. Na primjer, Monarh leptiri (raspon krila: 10 cm) lete 4.000 km od Sjeverne Amerike do centralnog Meksika, preletjevši kroz rijedak zrak na visinama do 3.353 metara. Lutajući albatrosi (raspon krila: 3,1 m) mogu obletjeti Antarktiku 2-3 puta, pokrivajući 120.000 km", objašnjava Kanglab na Univerzitetu u Alabami u Huntsvilleu (UAH) kao inspiraciju za projekt Marsbee.

"Marsbee-ovi – veličine bumbara, ali s krilima veličine cikade – bit će opremljeni senzorima i komunikacijskim uređajima, letjet će oko prikupljajući podatke i vraćat će se roveru koji djeluje kao njihova baza. Roboti će biti dizajnirani s energetskom efikasnošću na umu, s predviđenim vremenom leta od 16 minuta uz komercijalno dostupnu baterijsku tehnologiju, pife Ifl.

"Naši preliminarni numerički rezultati pokazuju da bumbar s krilom cikade može generirati dovoljan uzgon da lebdi u marsovskoj atmosferi", objašnjava profesor na UAH, Chang-kwon Kang, na NIAC-ovoj web stranici. "Osim toga, potrebna snaga za Marsbee bit će znatno smanjena upotrebom prilagodljivih struktura krila i inovativnog mehanizma za prikupljanje energije."

Dok je performansa na planeti ključna, još jedan apel projekta je niska težina Marsbee-ova u usporedbi s drugim robotima.

"Manji volumen, dizajniran za konfiguraciju tereta međuplanetarnih svemirskih letjelica, pruža mnogo veću fleksibilnost", objašnjava Kang. "Također, Marsbee inherentno nudi veću otpornost na pojedinačne kvarove sistema."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije