NASA ulaže 843 miliona dolara za uništenje ovog objekta u svemiru: Pogledajte o čemu je riječ

0
Radiosarajevo.ba
NASA ulaže 843 miliona dolara za uništenje ovog objekta u svemiru: Pogledajte o čemu je riječ
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema planovima svemirske agencije, SpaceX-ovo posebno dizajnirano vozilo za deorbitu odvući će ISS veličine nogometnog igrališta natrag na Zemlju negdje nakon završetka njegovog operativnog vijeka 2030. godine.

ISS će se zabiti u atmosferu našeg planeta brzinom većom od 27.500 km/h prije slijetanja u okean.

Deorbitiranje svemirske stanice "podržava NASA-ine planove za buduća komercijalna odredišta i omogućava nastavak korištenja svemira u blizini Zemlje", rekao je u izjavi Ken Bowersox, NASA-in pomoćni administrator za Upravu za svemirske operacije.

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

ISS je počeo s radom 1998. godine, a od 2000. godine je domaćin astronautima iz SAD-a, Japana, Rusije, Kanade i Europe koji su tamo provodili naučne eksperimente.

Unatoč svojoj starosti i problemima poput tehničkih kvarova, ISS će nastaviti s radom do dolaska novih komercijalnih svemirskih postaja poput Axiom Space i Orbitalnog grebena, predviđenih za kraj ove decenije. NASA planira da ISS ostane operativan sve dok te nove postaje ne preuzmu ulogu.

Unatoč planovima za 2030. godinu, još uvijek nije određen tačan datum deorbitiranja ISS-a, a uloga ostalih svemirskih agencija u ovom procesu nije jasno definisana. Sličan je proces proveden s ruskim svemirskim kompleksom Mir 2001. godine, kada su njegovi ostaci završili u Tihom okeanu, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije