Historijska prekretnica osvajanja svemira: Starship uspješno obavio misiju i sigurno sletio

1
Radiosarajevo.ba
Historijska prekretnica osvajanja svemira: Starship uspješno obavio misiju i sigurno sletio
Foto: SpaceX / Lansiranje Starshipa

SpaceX-ov Starship, najmoćnija raketa ikada napravljena, lansirana je u četvrtak i postigla ključne ciljeve postavljene za njen četvrti testni let koji je demonstrirao ponovnu upotrebljivost vozila.

Dugoočekivani događaj bio je drugi bespilotni test kompanije u 2024. godini.

Lansiranje je obavljeno sa privatnog postrojenja Starbase u Boca Chici, Texas, u 7:50 po centralnom vremenu (8:50 po istočnom vremenu).

Oglasio se FUP o akciji 'Omerta'

Oglasio se FUP o akciji 'Omerta'

Kompanija je lansiranje prenosila uživo na X-u, ranije poznatom kao Twitter, privukavši milione gledalaca.

Sistem lansiranja Starship uključuje gornji svemirski brod Starship i raketni pojačivač poznat kao Super Heavy.

Od 33 motora rakete, 32 su se upalila tokom lansiranja, prema izvještaju SpaceX-a.

Letjelica je prošla kroz više ključnih faza tokom testnog leta u četvrtak, uključujući preživljavanje kapsule Starship pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu tokom vršnog zagrijavanja i splashdown kapsule i pojačivača.

Nakon odvajanja od svemirskog broda, pojačivač Super Heavy je po prvi put uspješno izveo manevr za slijetanje i imao blagi 'splashdown' u Meksičkom zaljevu oko osam minuta nakon lansiranja.

U međuvremenu, kapsula Starship je uspješno postigla orbitalnu inserciju. Oko 50 minuta nakon lansiranja, svemirski brod je započeo svoj kontrolisani ponovni ulazak, a nevjerojatno šareni nastanak plazme mogao se vidjeti oko vozila dok je njegov toplotni štit bio izložen ekstremnim temperaturama Zemljine atmosfere.

Sateliti kompanije Starlink pomogli su u omogućavanju stalnog livestreama tokom ponovnog ulaska. Zakrilac u blizini kamere na Starshipu čini se da je izgorio tokom ponovnog ulaska, a čestice su blokirale dio pogleda kamere.

Ali na kraju, bilo je dovoljno pogleda da se vidi kako Starship postiže očekivano paljenje za slijetanje u Indijski okean.

"Uprkos gubitku mnogih pločica i oštećenom zakrilcu, Starship je uspio doći do blagog slijetanja u okean! Čestitke @SpaceX timu na epskom postignuću!!" objavio je osnivač i izvršni direktor SpaceX-a, Elon Musk, na X-u.

Svemirski brod Starship prekriven je sa oko 18.000 laganih, keramičkih heksagonalnih pločica, koje su dizajnirane da zaštite vozilo tokom ponovnog ulaska, objavio je CNN.

Administrator NASA-e Bill Nelson također se oglasio na X-u sa čestitkom povodom leta.

"Čestitke @SpaceX na uspješnom testnom letu Starshipa jutros! Još smo jedan korak bliže vraćanju čovječanstva na Mjesec kroz #Artemis—zatim gledamo dalje ka Marsu," objavio je Nelson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije