Najveća kiša meteora u ovom stoljeću: Evo kada će se pojaviti na nebu

0
Radiosarajevo.ba
Najveća kiša meteora u ovom stoljeću: Evo kada će se pojaviti na nebu
FOTO: AA / Kiša meteora iznad Turske

Dok se Zemlja kreće oko Sunca, nailazimo na dijelove prašine i krhotina sa kometa i asteroida. Tako se rađaju meteorske kiše, periodi kada se broj zvijezda padalica koje ćete vidjeti dramatično povećava. Pred nama je faza prolaska kroz jedan put pun svemirskih krhotina, koji je za sobom ostavila Halleyeva kometa.

Ona stvara kišu meteora Eta Aquariid, jednu od najbolje vidljivih sa naše južne hemisfere.

Ovogodišnji prikaz poklapa se sa mladim Mjesecom što znači da će nebo biti dodatno mračno u satima prije zore, a to su savršeni uslovi da se posmatraju dijelovi čuvene komete kako padaju. Halleyeva kometa približi se Suncu, pa tako i našoj planeti u prosjeku svakih 76 godina, i provela je hiljade godina na svom trenutnom putu.

Dobre vijesti: Ova kompanija tokom ljeta uvodi dva leta dnevno do Sarajeva

Dobre vijesti: Ova kompanija tokom ljeta uvodi dva leta dnevno do Sarajeva

Svaki put kada prođe kroz unutrašnjost Sunčevog sistema, kometa ostavlja za sobom prašinu i gas. Ova prašina se polako širi svemirom, obavijajući orbitu komete širokim slojem krhotina.

Zemlja prolazi kroz te krhotine dva puta godišnje, kada se depavaju dvije poznate kiše meteora. U oktobru je kiša meteora Orionid, koja je vidljiva sa obije hemisfere. Kiša koja dostiže vrhunac početkom maja meteorska kiša Eta Aquariid je bogatija.

Veći dio vremena Zemlja prolazi kroz svojevrsno predgrađe toka kojim se kretala kometa koja nam je ostavila svoj bogati rep. Otprilike šestog maja, Zemlja se kreće kroz najgušći dio toka, a Eta Aquariid dostiže vrhunac.

Eta Aquariid je relativno slabo poznata kiša meteora iz jednostavnog razloga, najbolje se vide sa južne hemisfere i veoma ih je teško posmatrati sa lokacija sjeverno od Ekvatora. Eta Aquariid da kažemo sipa 20 do 30 meteora na sat. Međutim, meteori ne dolaze jednakom brzinom.

Naučnici koji su modelirali i istraživali ponašanje Eta Aquariida u posljednjih nekoliko decenija pronašli su primamljive nagoveštaje da bi ove godine moglo doći do značajnog povećanja broja lijepih nebeskih prikaza, odnosno zvijezda padalica. Oni sugerišu da bi se meteorska kiša Eta Aquariid 2024. mogla pokazati kao najjača u čitavom 21. stoljeću, piše Science Alert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije