Još se ne zna šta se srušilo u Čileu: Vatrene kugle definitivno nisu meteori...

Radiosarajevo.ba
Još se ne zna šta se srušilo u Čileu: Vatrene kugle definitivno nisu meteori...
Foto: CEN / Šta se to dogodilo u Čileu?

Misteriozne 'vatrene kugle' koje su pale s neba u Čileu prošle sedmice, i pokrenulo nekoliko požara, nisu bile meteori, otkrili su rezultati analiza.

Misterija u Čileu: Nešto je palo s neba, uzrokovalo požare i potpuno zbunilo vlasti

Podsjetimo, 25. septembra, svjedoci su prijavili kako s neba padaju vatrene kugle na otok Chiloé, a onda je prijavljeno i sedam manjih požara, koje su brzo ugasili vatrogasci. Prvo objašnjenje, kako je izjavio ugledni astrofizičar Jose Maza, bilo je ili meteori ili svemirski otpad. 

Svjedoci su kazali kako su se vatrene kugle kretale izrazito brzo, sjale su jarkom crvenom bojom, što ukazuje na meteore.  No, zvaničnici Nacionalnog ureda za geologiju i rudarstvo analizirali su mjesta na kojima su kugle pale, diljem grada Dalcahuea, i nisu pronašli nikakve tragove da je riječ o meteoru

"Geolozi su ispitali mjesto događaja. Radili su na sedam lokacija, no nisu pronašli apsolutno niti jedan dokaz - ostatak ili otisak da je pao meteor", saopćeno je. 

Geolozi su prikupili i uzorke zemlje, te će raditi i dodatnu analizu. 

Za sada, vatrene kugle se i zvanično nazivaju neidentificiranim letećim objektima - NLO-ima.

Ipak, kako je malo vjerovatno da se radi o vanzemaljcima, meteor nije, najvjerovatniji scenario je da je pao svemirski otpad. 

Inače, izuzetno je rijetko da otpad iz svemira padne na Zemlju i najčešće pada u okean - dosad niko nije poginuo niti zadobio teže povrede od ovoga. Zapravo, jedini slučajevi da su ljudi pogođeni svemirskim otpadom zabilježeni su 1969. u Japanu, kada su mornare na brodu zasuli dijelovi ruske svemirske letjelice, kao i čudnovati slučaj iz 1997, kada je žena u SAD-u zadobila male opekotine kada ju je 'ogrebao' materijal, za koji se poslije ispostavilo da pripada raketnom busteru letjelice Delta 2. 

Najpoznatiji slučajevi padanja svemirskog otpada na Zemlju uključuju svemirske stanice Mir i Skylab. Prva američka svemirska stanica Skylab srušila se 1979. u Australiju, koja je poslije poslala kaznu SAD-u zbog zagađivanja. Također, Mir, ruska svemirska stanica, pala je na Zemlju 2001. Bio je to najveći vještački objekt koji je ušao u amosferu naše planete, a pao je u Pacifik:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije