Brisel: NATO neće dopustiti sigurnosni vakuum u Bosni i Hercegovini

21
Radiosarajevo.ba
Brisel: NATO neće dopustiti sigurnosni vakuum u Bosni i Hercegovini

Na sastanku NATO-ovih ministara obrane održanom u petak, 18. oktobra u Briselu, glavna tema bila je jačanje obrambenih sposobnosti saveza kako bi se odgovorilo na sve veće prijetnje, posebno one koje dolaze iz Rusije. Saveznici su naglasili važnost jedinstva i saradnje u suočavanju s ovim izazovima.

Saveznici su se dogovorili o ulaganju u nove tehnologije, modernizaciji vojne opreme i jačanju lanaca opskrbe kako bi bili spremniji na potencijalne konflikte. 

S obzirom na ruske napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i kršenja NATO-ovog zračnog prostora, saveznici su istaknuli važnost jačanja protuzračne i proturaketne obrane. NATO je najavio da će povećati svoju vojnu prisutnost na istočnom krilu kako bi odvratila potencijalne agresore i osigurala sigurnost saveznika.

Ne prestaju drame u hrvatskoj školi: Nakon što se ispisao cijeli razred, mlada učiteljica bez posla

Podrška Ukrajini

Saveznici su potvrdili svoju nepokolebljivu podršku Ukrajini u suočavanju s ruskom agresijom i obećali nastavak vojne i financijske pomoći.

Generalni sekretar NATO-a, Mart Rutte, izjavio je na sastanku:

"Kao što znate, uspostavljamo NATO-ovu sigurnosnu pomoć i obuku za Ukrajinu i očekujemo da će ova komanda postati potpuno operativna u narednim mjesecima. Na dobrom smo putu da ispunimo svoju obavezu da Ukrajini osiguramo 40 milijardi eura vojne pomoći u slijedećoj godini."

Zatim je dodao...

"Nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu kao što stojimo uz pravo svakog naroda da živi u slobodi, suverenitetu i sigurnosti.

Podržavanje Ukrajine nije dobrotvorni čin, to je investicija u našu vlastitu sigurnost jer bi cijena dopuštanja Vladimiru Putinu da dobije na svoj način bila mnogo veća od cijene podrške Ukrajini.

Ukrajinska borba je naša borba", zaključio je Rutte.

NATO operacije

"Danas smo na sastanku također raspravljali o NATO-ovim operacijama na Zapadnom Balkanu i u Iraku.

Na Kosovu saveznici nastavljaju zajedno raditi kako bi osigurali da naša KFOR misija ima snage i sredstava potrebnih za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja za sve.

Na Bliskom istoku, NATO-ova misija u Iraku i dalje je važan doprinos stabilnosti. Kako bi se iračke sigurnosne snage mogle boriti protiv terorističkih skupina i osigurati sigurno okruženje za irački gospodarstvo i društvo da napreduju. NATO također produbljuje svoj politički dijalog s Irakom jer imamo zajednički interes za stabilan, siguran i prosperitetni Bliski istok.", izjavio je generalni sekretar NATO-a, Mark Rutte.

Sastanak NATO-ovih ministara obrane pokazao je jedinstvo saveza u suočavanju s rastućim sigurnosnim izazovima. Saveznici su se obvezali na daljnje jačanje svojih odbrambenih sposobnosti i produbljivanje suradnje kako bi zaštitili svoje građane i odvratili potencijalne agresore.

Pitanje Bosne i Hercegovine

Ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se u Briselu i prisustvuje press konferencijama, a razgovarali smo sa više zvaničnika NATO-a. Svi zvaničnici su saglasni u jednom a to je da NATO neće dopustiti sigurnosni vakuum u Bosni i Hercegovini.

Također, naglasili su da konstantno prate situaciju u Bosni i Hercegovini te podržavaju razvoj i transformaciju Oružanih snaga BiH od 2006. godine i ističu da je to jedna od najuspješnijih stvari koje je zemlja postigla.

Radiosarajevo.ba u Briselu: Mark Rutte o secesionističkim tenzijama u BiH, stiže Volodimir Zelenski

Iz NATO-a poručuju da NATO HQ Sarajevo svakodnevno pruža podršku institucijama uključujući Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH.

Kako nam ističu, najveći izazovi su to što postoji nedostatak sredstava i iz NATO-a poručuju da žele vidjeti povećanje budžeta za odbranu.

Mnogi saveznici pokušavaju pomoći i pomažu kroz donacije, ali većina izazova je na BiH i njihovim liderima kroz njihovu posvećenost. Jedan od izazova je također to što strateški dokumenti trebaju biti ažurirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak