Brisel: NATO neće dopustiti sigurnosni vakuum u Bosni i Hercegovini

/ Komentari (21)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

kad povisok klipan ima

tako ogromnu glavurdu zove se rutavi klipan ruuute, ušo sazad šejtan u te.

Kolonijalisti ne odustaju !

Posrnuli zapadni imperijalizam i nizozemska kolonijalistička nostalgija još uvijek pronalazi teren za svoje lude i ubitačne igre u BiH i na Balkanu. To je veoma opasna i regresivna politika, koja koči civilizacijski napredak ove regije i ove zemlje zarad interesa reakcionarnih sila svijeta. Napolje Šmit, napolje EUFOR, napolje NATO !

Čemu galama...

Čemu gospodo nervoza, mislim na ove komentare iznad? Neki problem možda sto NATO ne zeli probleme na Balkanu? Samo lagano, posmatrajte i žderite se u tišini, bez galame molim ljepo.

Najk

Vi niste odbrambeni savez nego huskacko napdacki sacez, da smijete, napali biste i Kinu i Rusiju ali ne smijete pa pravite hibridne ratove i odrzavate ih. Na zalost mediji su vas toliko promovisali fa obican vovjek ne vidi od magle koju pustate.

Teret na tvojim plećima...

Vi niste odbrambeni savez nego huskacko napdacki sacez, da smijete, napali biste i Kinu i Rusiju ali ne smijete pa pravite hibridne ratove i odrzavate ih. Na zalost mediji su vas toliko promovisali fa obican vovjek ne vidi od magle koju pustate. ka Najk A jooooj nije ti lako, samo neka nepravda i problemi, a ti jadan nista ne mozeš osum da kmečiš po portalima...

BRKICA

U TOM SLICAJU IZVRSITE PRITISAK NA BAKIRA KOMSICA I EFENDICA I DODIKA

Ekipa rad.sarajeva

se nalazi u Briselu.... Ne možete dobiti nalog od sefice ni do Visokog a ne u Brisel. Mozda tamo imate tetku ili dajđišnu pa vam javila.

Kolonijalisti ne odustaju !

Čemu gospodo nervoza, mislim na ove komentare iznad? Neki problem možda sto NATO ne zeli probleme na Balkanu? Samo lagano, posmatrajte i žderite se u tišini, bez galame molim ljepo. ka Čemu galama... Haha, NATO palikuće da ti osiguraju mir ? Neki od vas nisu odmakli od doba kada su sultani i carevi upravljali vašim sudbinama. Ali nama ne trebaju novi Habsburgovci. Druže, mi koji zagovaramo njihov odlazak ti mislimo dobro. Zašto da mi budemo jedina 19stoljećna kolonija preostala u svijetu ?

od galame koja ne postoji, jedino

Čemu gospodo nervoza, mislim na ove komentare iznad? Neki problem možda sto NATO ne zeli probleme na Balkanu? Samo lagano, posmatrajte i žderite se u tišini, bez galame molim ljepo. ka Čemu galama... je gora tvoja GLUPOST koja, evidentno postoji.

Šališ se garant

Haha, NATO palikuće da ti osiguraju mir ? Neki od vas nisu odmakli od doba kada su sultani i carevi upravljali vašim sudbinama. Ali nama ne trebaju novi Habsburgovci. Druže, mi koji zagovaramo njihov odlazak ti mislimo dobro. Zašto da mi budemo jedina 19stoljećna kolonija preostala u svijetu ? ka Kolonijalisti ne odustaju ! Hahaha eto Rusi i Kina će mi osigurati mir, tajedno sa Sjevernom Korejom. Kolonija jesmo, tačno. Kolonija smo zato sto smo glupi, puni izdajnika (raznih), zato što smo mali...

Galama i to nesuvisla!

je gora tvoja GLUPOST koja, evidentno postoji. ka od galame koja ne postoji, jedino Prosvijetli nas evgenije. Vidm da te NATO žulja, poduzmi nešto, mani se kuckanja po portu, konkretan budi pametnice botovska...

Kolonijalisti ne odustaju !

Hahaha eto Rusi i Kina će mi osigurati mir, tajedno sa Sjevernom Korejom. Kolonija jesmo, tačno. Kolonija smo zato sto smo glupi, puni izdajnika (raznih), zato što smo mali... ka Šališ se garant Eto vidiš da niste odmakli od mentaliteta kraljevskih podanika. VI kao želite da budete nova Afrika ?I ne možeš da zamisliš odlazak jednog kolonijalnog mandata, bez da odmah tražiš u svojoj misli drugog vladara kao zamjenu. Šta se desilo sa suverenošću ? Zašto Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori ne trebaju takve okupacione armije, a nama da ? Nisu oni tu da osiguraju mir (koji nije ni ozbiljno ugrožen) niti stabilnost (koja je veća nego u poluraspadnutim državama Zapada poput Britanije (Škotska i Sjeverna Irska) Španije (Katalonija) itd.) nego da osiguraju pljačkanje naših ruda i resursa. Moraš da se mentalno prvo emancipuješ.

071

@Cemu Vec nekoliko godina traje antizapadna histericna propaganda koja dolazi sa ruskih i drugih spoof stranica. Nekoliko je registrovano i u BiH (npr. u Brckom). Sve dijele isti sadrzaj, i publika su im uobicajeni budalasi sto vjeruju u sve moguce pa i kontradiktorne teorije zavjere, razni frustrirani desnicari i ekstremni desnicari po Balkanu i po Evropi. Ovaj konkretni ciklus propagandnog narativa je poceo sa antivakserskom propagandom i drugim slicnim teorijama zavjere, i onda se preslo na promociju BRICS-a i opcenitu antizapadnu propagandu. Tu propagandu su objerucke prihvatile i dalje sire sve nase nacionalisticke stranke. Postoje u pozadini i razne politicke i sigurnosne tendencije, a njima uvijek dobro dodje da imaju ovce koje se upale na kljucne rijeci. Eto odkud nervoza. Samo obratite paznju na sadrzaj, to je uvijek desetak fraza koje botovi ponavljaju dok se boje ne rastope a korisni idioti mantraju u svakoj prilici. Propaganda 101.

Lutaš bebo

Eto vidiš da niste odmakli od mentaliteta kraljevskih podanika. VI kao želite da budete nova Afrika ?I ne možeš da zamisliš odlazak jednog kolonijalnog mandata, bez da odmah tražiš u svojoj misli drugog vladara kao zamjenu. Šta se desilo sa suverenošću ? Zašto Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori ne trebaju takve okupacione armije, a nama da ? Nisu oni tu da osiguraju mir (koji nije ni ozbiljno ugrožen) niti stabilnost (koja je veća nego u poluraspadnutim državama Zapada poput Britanije (Škotska i Sjeverna Irska) Španije (Katalonija) itd.) nego da osiguraju pljačkanje naših ruda i resursa. Moraš da se mentalno prvo emancipuješ. ka Kolonijalisti ne odustaju ! Budalo prepametna! Za pocetak, Hrvatska i Crna Gora su upravo u tom straaašnom NATOu, kojeg tako jako mrziš... dalje nema nikakve potrebe za bilo kakav komentar. A samo jos jedan mali detalj, nisam mogao da izdržim. Pa, Srbija nije ni u NATOu, a harče joj se rude. Toliko o suverenosti!

Kolonijalisti ne odustaju !

Budalo prepametna! Za pocetak, Hrvatska i Crna Gora su upravo u tom straaašnom NATOu, kojeg tako jako mrziš... dalje nema nikakve potrebe za bilo kakav komentar. A samo jos jedan mali detalj, nisam mogao da izdržim. Pa, Srbija nije ni u NATOu, a harče joj se rude. Toliko o suverenosti! ka Lutaš bebo Dobro, hoćeš onda dobiti više suverenosti ako predaš apsolutnu političku vlast kolonijalnom namjesniku ? Ako je Srbija malo suverena i polukolonijalna zbog ekonomskih vidova neokolonijalne ovisnosti i prisile, koliko tek bi bila da poput nas ima još i direktne političke vidove dominacije koje mora da snosi ? Ovako barem imaju više prostora za manevar. Ali je isto tako činjenica, da cijeli Balkan stradava i biva politički unižavan i spriječen u razvoju zbog okupacije BiH od strane regresivnih i nasilnih imperijalističkih blokova, jer je BiH ključna zemlja regije. A biti prozapadan ne znači biti progresivan i misliti na napredak, kao što biti antiimperijalistički nastrojen ne znači biti na strani turskog, ruskog ili kineskog imperijalizma.

Kad tamo...

Dobro, hoćeš onda dobiti više suverenosti ako predaš apsolutnu političku vlast kolonijalnom namjesniku ? Ako je Srbija malo suverena i polukolonijalna zbog ekonomskih vidova neokolonijalne ovisnosti i prisile, koliko tek bi bila da poput nas ima još i direktne političke vidove dominacije koje mora da snosi ? Ovako barem imaju više prostora za manevar. Ali je isto tako činjenica, da cijeli Balkan stradava i biva politički unižavan i spriječen u razvoju zbog okupacije BiH od strane regresivnih i nasilnih imperijalističkih blokova, jer je BiH ključna zemlja regije. A biti prozapadan ne znači biti progresivan i misliti na napredak, kao što biti antiimperijalistički nastrojen ne znači biti na strani turskog, ruskog ili kineskog imperijalizma. ka Kolonijalisti ne odustaju ! Nemam ništa protiv antiimperijalizma, slobode, suvereniteta, naprotiv! Imaš li neku konkretnu ideju? Šta nudiš? Rješenje neko? Kako se osloboditi velikih nasilnika, sile? Mislim da nisi u poziciji, mislim da je situacija da moras odabrati s kojim siledzijom ides dalje. Meni je u tom slucaju jedino mjerilo geografija i logika. Eto mi sa Balkana trebamo biti u nekom savezu sa Indijom, Kinom... Prošla su vremena nesvrstanih. Nazalost!

Kolonijalisti ne odustaju !

Nemam ništa protiv antiimperijalizma, slobode, suvereniteta, naprotiv! Imaš li neku konkretnu ideju? Šta nudiš? Rješenje neko? Kako se osloboditi velikih nasilnika, sile? Mislim da nisi u poziciji, mislim da je situacija da moras odabrati s kojim siledzijom ides dalje. Meni je u tom slucaju jedino mjerilo geografija i logika. Eto mi sa Balkana trebamo biti u nekom savezu sa Indijom, Kinom... Prošla su vremena nesvrstanih. Nazalost! ka Kad tamo... Prošle su i 90te. Neću glumiti strategai predlagati neka rješenja za buržoaske državnike. ali hajmo staviti stvari u drugačiji kontekst. Da li stvarno BiH ima čega da se plaši od svojih susjeda, odnosno nekih vojnih napada. Pa te male zemljice, koje su iznimno ranjive su ekonomski veoma ovisne o BiH (Srbiji je BiH 2 najveće izvozno tržište, a Hrvatskoj treće, zbog toga je Hrvatska onako velikodušno iskeširala čak 10 miliona eura za pomoć poplavljenim područjima). Takvi ratovi bi za njih bili samoubilački. To i SDA i bošnjački vlastodršci dobro znaju, i njihov trenutni pokušaj da otklone visokog predstavnika jeste nastojanje da preuzmu direktniju kontrolu nad svojom državom kao i da osiguraju bolju poziciju za sebe pritiscima na Zagreb i Beograd (za što neće biti potrebno puno snage, jer je Vučić već izrazio voljnost, za vrijeme Erdoanove posjete Beogradu, da utaži nekim željama Turske i Sarajeva glede političkog preustrojstva). NATO tu ako išta njima može samo da odmogne. Tako da naš strah treba biti usmjeren prema imperijalizmu.

Haha

Mirno spavajte, vakuuma neće biti

Ipak

Prošle su i 90te. Neću glumiti strategai predlagati neka rješenja za buržoaske državnike. ali hajmo staviti stvari u drugačiji kontekst. Da li stvarno BiH ima čega da se plaši od svojih susjeda, odnosno nekih vojnih napada. Pa te male zemljice, koje su iznimno ranjive su ekonomski veoma ovisne o BiH (Srbiji je BiH 2 najveće izvozno tržište, a Hrvatskoj treće, zbog toga je Hrvatska onako velikodušno iskeširala čak 10 miliona eura za pomoć poplavljenim područjima). Takvi ratovi bi za njih bili samoubilački. To i SDA i bošnjački vlastodršci dobro znaju, i njihov trenutni pokušaj da otklone visokog predstavnika jeste nastojanje da preuzmu direktniju kontrolu nad svojom državom kao i da osiguraju bolju poziciju za sebe pritiscima na Zagreb i Beograd (za što neće biti potrebno puno snage, jer je Vučić već izrazio voljnost, za vrijeme Erdoanove posjete Beogradu, da utaži nekim željama Turske i Sarajeva glede političkog preustrojstva). NATO tu ako išta njima može samo da odmogne. Tako da naš strah treba biti usmjeren prema imperijalizmu. ka Kolonijalisti ne odustaju ! Konfuzan si...

071

@Kolonijalisti Mozes biti ljevicar a da nisi tankie. Upitas li se nekada kako svaki tankie zavrsi na tome da neki genocid negira, a neki drugi koristi kao narativnu alatku? Niko normalan ne voli ni kolonijalizam niti bilo koji oblik neslobode. Ali imas realnu situaciju na terenu, i ako si pravi ljevicar neces gledati stvari idealisticki, nego ces pokusati skontati pravu situaciju na terenu, omjer snaga i uticaja, i gledati sa zagovaras politiku koja najvecem broju ljudi donosi najvise *****ijalne koristi. To moze biti i samo malo vise u odnosu na druge opcije.

Ne lupaj, pola svijet zeli u BRICS, a daleko su!

Nemam ništa protiv antiimperijalizma, slobode, suvereniteta, naprotiv! Imaš li neku konkretnu ideju? Šta nudiš? Rješenje neko? Kako se osloboditi velikih nasilnika, sile? Mislim da nisi u poziciji, mislim da je situacija da moras odabrati s kojim siledzijom ides dalje. Meni je u tom slucaju jedino mjerilo geografija i logika. Eto mi sa Balkana trebamo biti u nekom savezu sa Indijom, Kinom... Prošla su vremena nesvrstanih. Nazalost! ka Kad tamo...

/ Najnovije