Radiosarajevo.ba u Briselu: Mark Rutte o secesionističkim tenzijama u BiH, stiže Volodimir Zelenski

5
Radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba u Briselu: Mark Rutte o secesionističkim tenzijama u BiH, stiže Volodimir Zelenski
Foto: A. Kulić / Mark Rutte na konferenciji u Bruxelllesu

Ministri odbrane NATO-a sastaju se u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku koji je počeo u četvrtak, 17. oktobra.

U Bruxellesu je i izvještač portala Radiosarajevo.ba, koji nam javlja da će glavni sekretar NATO-a Mark Rutte prvi put nakon preuzimanja dužnosti predsjedati sastankom ministara odbrane.

Učestvovat će i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ministar odbrane Rustem Umerov. Zapadni vojni savez sastaje se u sjedištu NATO-a malo nakon što je ukrajinski predsjednik otkrio svoj dugo očekivani "plan pobjede" za okončanje rata s Rusijom.

Emotivna posveta drugarice Džejle Drapić: 'Vidim te svuda, ali ne mogu niti da te dodirnem'

Emotivna posveta drugarice Džejle Drapić: 'Vidim te svuda, ali ne mogu niti da te dodirnem'

Zelenski je zatražio trenutni poziv za pridruživanje Ukrajine NATO-u i ponovio poziv da se ukinu ograničenja zapadnog oružja dugog dometa koja Ukrajinu onemogućuju da gađa ciljeve duboko u Rusiji.

Rano jutros Mark Rutte je održao i novu konferenciju za medije.

Izvještač portala Radiosarajevo.ba postavlja pitanje prvom čovjeku NATO-a
Foto: Radiosarajevo.ba: Mark Rutte na konferenciji u Bruxelllesu

Radiosarajevo.ba: Jučer ste govorili o utjecaju Rusije na zapadni Balkan, rizicima secesija u Bosni i Hercegovini i ulozi KFOR-a. Šta još možemo očekivati da ministri raspravljaju o stabilnosti u regiji, posebno Bosni i Hercegovini?

Rutte: Konkretno večeras imamo posjet predsjednika Volodimira Zelenskog, nakon toga imamo sastanak NATO-Ukrajinskog vijeća, ali sutra ćemo se sastati sa 32 i biće fokus na svim drugim pitanjima, postoji duga lista koja uključuje, naravno, KFOR i to znači da moramo biti svjesni tenzija na zapadnom Balkanu.

Činjenica da dijalog Priština-Beograd ne napreduje onako kako bismo željeli i htjeli, kao EU posredovani dijalog koji podržavamo, da smo naravno zabrinuti zbog secesionističkih tenzija koje još uvijek pokušavaju stvoriti podjelu u bosanskohercegovačkom društvu, tako da će to nesumnjivo biti na agendi, i da bismo osigurali da radimo sve u svojoj moći i našu konkretnu podršku za podršku zapadnom Balkanu.

I stoga sam bio posebno veoma zadovoljan što se sastanak održao u Berlinu ranije ovog vikenda, pod vodstvom kancelara Olafa Scholza, iz zemalja zapadnog Balkana. Jer znam da Nijemci posebno naporno rade kako bi tu grupu približili EU-u, približili NATO-u, za one koji već nisu u NATO-u...", odgovorio je Rutte.

U Bruxelllesu se očekuje da ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov izvijestiti ministre odbrane NATO-a o ukrajinskim planovima za odbranu od ruskih napada tokom nadolazeće zime.

"Bit će prisutan i najviši diplomat EU Josep Borrell. Vrhovni komandant NATO-a Christopher Cavoli ministrima će predstaviti svoje nove planove za buduću odbranu 32-članog saveza. Razgovarat će se i o projektima standardizacije NATO opreme.

Mark Rutte: NATO jača odbranu i pomaže Ukrajini

Mark Rutte: NATO jača odbranu i pomaže Ukrajini

NATO planira razgovarati o sve većem svrstavanju autoritarnih aktera poput Kine, Rusije, Sjeverne Koreje i Irana", rekao je Mark Rutte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije