Komisija za istragu upada u Capitol Hill 6. januara: Trump okupio nasilnu rulju

28
Radiosarajevo.ba

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje pobunu i upad na Capitol 6. januara 2021., krivicu za te događaje je pripisala Donaldu Trumpu, navodeći da nije riječ o spontanim neredima već "pokušaju puča" i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsjednika da poništi rezultat izbora 2020. godine.

Uz emitovanje 12-minutnog video snimka smrtonosnog nasilja, koji do sada nije javno prikazan, i iznenađujuća svjedočenja najbližih Trumpovih saradnika, komisija je uz brojne detalje iznijela argument da su Trumpove ponavljane laži o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobjede Joea Bidena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju.

"Demokratija je i dalje u opasnosti", upozorio je predsjedavajući komisije, demokratski kongresmen iz Misisipija Bennie Thompson na pretresu koji je održan sinoć u 8 sati uvečer u udarnom televizijskom terminu, kako bi ga vidjelo što je moguće više Amerikanaca.

Komičan susret Enisa Bešlagića i Senada Bašića: "Važno je da se guramo"

Foto: EPA-EFE: Bennie Thompson

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak