Ko je žena koja je držala znak "Ratni zločinac" tokom govora Netanyahua u američkom Kongresu?

14
Radiosarajevo.ba
Ko je žena koja je držala znak "Ratni zločinac" tokom govora Netanyahua u američkom Kongresu?

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu održao je jučer, 24. jula, govor u američkom Kongresu, a jedan detalj bio je posebno interesantan.

Zastupnica Rashida Tlaib, demokratkinja iz Michigana, sa suzama u očima držala je znak u Zastupničkom domu na kojem je s jedne strane pisalo "ratni zločinac", a s druge "kriv za genocid". Sjedila je u Zastupničkom domu s kefijom, koju često nosi, prebačenom preko ramena. Tlaib je prošle godine ukorena zbog oštre kritike izraelskog ponašanja u ratu.

Tokom Netanyahuova govora Tlaib je barem dvaput prišao član osoblja u dvorani kako bi je upozorio, a ona je svaki put spustila natpis. U jednom trenutku prišla joj je republikanska zastupnica Anna Paulina Luna i razgovarala s njom te se vratila na svoje mjesto.

Pogledajte atmosferu s Koševa pred utakmicu Sarajeva i Spartak Trnave

Zastupnica Rashida Tlaib demokratkinja je iz Michigana koja ima porodicu na Zapadnoj obali. Rođena je 24. jula 1976. u Detroitu, u Michiganu, kao najstarija od 14 djece u porodici palestinskih imigranata. Tlaib je postala prva muslimanka koja je služila u zakonodavnom tijelu Michigana, a kasnije je postala prva Palestinka-Amerikanka izabrana u američki Kongres 2018. godine.

Prije svoje kongresne karijere radila je kao advokatica i zagovornica socijalne pravde, uključujući rad kao advokatica za Centar za ekonomske i socijalne pravde Sugar Law Center. U Kongresu je poznata po svojim progresivnim stavovima. Zalaže se za pitanja poput povećanja minimalne plate, Medicarea za sve, reforme imigracije, građanskih prava i zaštite okoliša.

Tlaib je također članica "The Squada", grupe progresivnih demokratskih kongresnica koja uključuje Alexandriju Ocasio-Cortez, Ilhan Omar i Ayannu Pressley​.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak