Jens Stoltenberg: NATO preuzima koordinaciju isporuka oružja Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
Jens Stoltenberg: NATO preuzima koordinaciju isporuka oružja Ukrajini

NATO je spreman preuzeti koordinaciju isporuka oružja SAD-a Ukrajini, a istovremeno zemlje članice prilagođavaju nuklearne sposobnosti novoj situaciji, rekao je glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg.

"Očekujem da će ministri odobriti plan da NATO vodi koordinaciju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini", rekao je Jens Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u Briselu.

Savez pokušava zaštiti mehanizam vojne pomoći dok prema NATO-u skeptični Donald Trump teži osvajanju svog drugog predsjedničkog mandata na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Benjamin Netanyahu: 'Naredio sam ubistvo Nasrallaha, evo zašto'

"Ovo je ključni element našeg paketa za Ukrajinu donesenog na summitu u Washingtonu, zajedno s dugoročnom financijskom obvezom", dodao je Stoltenberg.

Zemlje NATO-a također prilagođavaju svoje nuklearne sposobnosti trenutnom sigurnosnom okruženju, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Stoltenberg u iznenadnoj posjeti Mađarskoj: Poznato o čemu će razgovarati s Orbanom

Stoltenberg je rekao da su posljednji mjeseci donijeli opasnu nuklearnu retoriku i više nuklearnih vježbi Rusije, dok Kina također modernizira svoje nuklearne sposobnosti.

"Saveznici će raspravljati o tekućoj prilagodbi naših nuklearnih sposobnosti trenutnom sigurnosnom okruženju. Postigli smo značajan napredak u ovoj prilagodbi", dodao je glavni tajnik NATO-a, a prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak