Njemački mediji o Bećirovićevoj poruci Stoltenbergu: "Pozovite BiH u NATO"

2
Radiosarajevo.ba
Njemački mediji o Bećirovićevoj poruci Stoltenbergu: "Pozovite BiH u NATO"
Foto: NATO / Denis Bećirović i Jens Stoltenberg

Poruke Denisa Bećirovića izazvale su oštre reakcije srbijanskih političara. Jens Stoltenberg osudio secesionističku politiku kao "opasnu". Analitičari upozoravaju na pojačane tenzije.

"Nemiri" i "sukobi" – spominju se u reakcijama političara iz Republike Srpske (RS) nakon susreta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denisa Bećirovića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u Biselu u ponedjeljak (8.4.), piše DW.

Bećirović i Stoltenberg razgovarali su o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i regiji, nakon što je u RS-u donesena još jedna odluka kojom se suspendiraju državne nadležnosti, ovoga puta u vezi sa predstojećim izborima, i nakon poruka iz Beograda i RS-a da bi nova rezolucija o genocidu u Srebrenici mogla pogoršati sigurnosne prilike u regiji.

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

"Usvajanje rezolucije izazvalo bi unutrašnje nemire u BiH", navela je ranije članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u pismu Ujedinjenim narodima (UN). Njeno pismo je generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu dostavio ambasador Srbije pri UN-u Nemanja Stevanović. On je, kako prenose mediji u BiH, pojasnio da "monopol nad diplomatskim kanalima u UN-u trenutno ima jedna etnička strana u BiH", također naglašavajući da bi rezolucija o genocidu u Srebrenici mogla imati "opasne posljedice".

Šta je rečeno u Briselu?

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Bećirović izjavio je nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu da podržava "proaktivno" djelovanje NATO-a uključujući i mjere odvraćanja te eventualno prisustvo NATO snaga u vojnim bazama u BiH.

Denis Bećirović

Naglasio je da je punopravno članstvo BiH u NATO-u "jedan od strateških vanjskopolitičkih prioriteta BiH, što su odlučile bh. institucije glasovima iz oba entiteta i svih naroda u BiH".

"BiH se pokazala kao pouzdan partner NATO-a, između ostalog, usvajanjem tri Godišnja nacionalna plana (ANP) nakon čega je NATO zvanično potvrdio da je aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP)", rekao je Bećirović.

On je predložio Stoltenbergu da NATO pozove BiH u punopravno članstvo i da obnovi prisustvo u vojnim bazama u BiH.

"BiH je spremna za zajedničko djelovanje u skladu sa NATO standardima", poručio je Bećirović.

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je "duboku zabrinutost secesionističkom politikom u BiH" koju je nazvao "nesmotrenom" i "opasnom", jer podriva teško postignuti napredak i otežava reforme.

Poručio je da svi političari moraju raditi zajedno kako bi sačuvali jedinstvo i zaštitili državne institucije što je ključno za mir i sigurnost u BiH, ali i za stabilnost zapadnog Balkana.

Dodao je da je BiH dugogodišnji partner NATO-a koji snažno podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i operaciju Althea.

"Alijansa pozdravlja napore BiH da poboljša stanje Oružanih snaga BiH kako bi još bliže sarađivale s NATO-om", rekao je Stoltenberg.

Negodovanja u RS-u

Reakcije iz RS-a na Bećirovićeve briselske poruke su očekivane. Poslanik "Ujedinjene Srpske" (članica vladajuće koalicije u RS-u) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Milan Petković smatra da bi članstvo BiH u NATO-u moglo da izazove "netrpeljivosti i sukobe".

Željka Cvijanović vjeruje da su Bećirovićevi pozivi NATO-u "neodgovorni" i "hazarderski".  "Smatram da je neodgovorno, nepotrebno, pa i hazarderski upućivati ovakve pozive NATO-u u situaciji kada znate da u samoj BiH ne postoji konsenzus o članstvu", istakla je Cvijanović.

Denis Bećirović traži otvaranje NATO baza u Bosni i Hercegovini

Denis Bećirović traži otvaranje NATO baza u Bosni i Hercegovini

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović (SNSD) smatra da Denis Bećirović svojim izjavama u sjedištu NATO-a u Briselu "želi izazvati nemire i nervozu u BiH".

Nakon ocjene Jensa Stoltenberga da je secesionistička politika u BiH "nesmotrena i opasna", analitičari podsjećaju da je niz političkih poteza u RS-u, od suspenzije Ustavnog suda BiH i odluka OHR-a, do suspenzije nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za provođenje predstojećih lokalnih izbora, upravo u funkciji secesije i slabljenja BiH kao države.

Đuro Kozar: "Vučić neće žrtvovati mir zbog Dodikovih avantura"

Vojno-politički analitičar iz Sarajeva Đuro Kozar,  upozorava da secesija nije moguća mirnim putem i da bi NATO u slučaju pokušaja secesije „zaštitio BiH kao partnersku zemlju".

Kozar ocjenjuje da su djelovanja političara iz RS-a i Srbije koordinirana i da Milorad Dodik ima verbalnu podršku Aleksandra Vučića, ali da Srbija ne bi intervenirala u BiH.

Đuro Kozar

"Ako bi u BiH i došlo do nemira koje prizivaju pojedini političari iz RS-a, mislim da vojno-policijske snage iz Srbije ne bi prešle Drinu radi intervencije, odnosno Vučić ne bi žrtvovao mir u Srbiji radi Dodikovih političkih avantura", kaže Kozar za DW.

On, također, napominje da napetosti na zapadnom Balkanu nije moguće posmatrati izvan šireg geopolitičkog konteksta i da "maligni uticaj Rusije" NATO može oslabiti već u maju.

"BiH će na slijedećem samitu dobiti kandidatski status što je samo korak do konačnog prijema, ali za prijem u punopravno članstvo, kako je rekao Stoltenberg, treba provesti neophodne reforme. Što se tiče opredijeljenosti za ulazak u NATO, vjerujem da će ona u konačnici morati biti potvrđena i referendumom u BiH", kaže Kozar.

Macron i Vučić o BiH

O BiH se, između ostalog, u ponedjeljak (8.4.) razgovaralo i u Parizu, tokom susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

"Srbija je uvijek podržavala integritet BiH, ali i integritet RS-a u okviru BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, to će i nastaviti da čini i Francuska na to može uvijek da računa", rekao je Vučić.

Macron je, kako prenose srbijanski mediji, izjavio da "cijeni privrženost Srbije jedinstvu BiH". "Evropa će pružiti svu podršku da se prevaziđu konflikti iz prošlosti", navodi Makron.

Bećirović održao sastanak sa Stoltenbergom: "NATO podržava reformu odbrane BiH"

Bećirović održao sastanak sa Stoltenbergom: "NATO podržava reformu odbrane BiH"

A da "konflikti iz prošlosti" još nisu riješeni, potvrđuje i inicijativa da se u UN-u krajem aprila usvoji rezolucija kojom bi se osudio genocid u Srebrenici, veličanje ratnih zločina i zločinaca te ustanovio Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Vučić je ranije, govoreći o najavljenoj rezoluciji UN-a, kazao da bi nakon usvajanja rezolucije mogao uslijediti i zahtjev za ukidanjem RS-a.

"Odmah sutradan izaći će se sa inicijativom za ukidanje RS-a, na osnovu stava da političke tvorevine koje su zasnovane na genocidu ne mogu da postoje. Tražit će se i ratna odšteta od Srbije", rekao Vučić.

Čekaju se američki izbori

Koordinator Igmanske inicijative iz Beograda Aleksandar Popov smatra da je BiH 30 godina nakon Daytonskog sporazuma "na ivici raspada". "To se može zaključiti ako pratimo poruke nacionalnih lidera, a tu prije svega mislim na Milorada Dodika, čije se ponašanje dugo tolerisalo zbog zategnutih odnosa na Kosovu", kaže Popov, upozoravajući da se krize na Balkanu prenose "sistemom spojenih posuda".

Aleksandar Popov

"Ruski uticaj ovdje postoji i od ranije, a posebno od ruske agresije na Ukrajinu. I koliko god je u dijelovima zapadnobalkanske regije slabio uticaj Evropske unije (EU) jer se EU fokusirala samo na Kosovo, toliko je u tim dijelovima, uključujući BiH, jačao ruski uticaj. Taj je proces posebno bio izražen u vrijeme njemačke kancelarke Angele Merkel koja je puno toga uradila da Kosovo dobije elemente državnosti", kaže Popov za DW.

On smatra da su nedavna preporuka za prijem Kosova u Vijeće Evrope i najavljena UN rezolucija o genocidu u Srebrenici ali i predstojeći beogradski i lokalni izbori u Srbiji "uzroci nervoze" srbijanske vlasti i da Dodik i Vučić u takvim situacijama često "odigraju dupli pas" kako bi pažnju javnosti preusmjerili sa teških socijalno-ekonomskih prilika na "vitalne nacionalne interese".

U suštini, kaže Aleksandar Popov, radi se o kupovini vremena – nakon izbora u EU, čekaju se i američki predsjednički izbori u novembru, od čijih će rezultata umnogome zavisiti geopolitička preslagivanja i na zapadnom Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije