Stoltenberg u iznenadnoj posjeti Mađarskoj: Poznato o čemu će razgovarati s Orbanom

0
Radiosarajevo.ba
Stoltenberg u iznenadnoj posjeti Mađarskoj: Poznato o čemu će razgovarati s Orbanom
Foto: predsjednik.rs / Viktor Orban

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetit će mađarsku prijestolnicu u srijedu kako bi se sastao s premijerom zemlje Viktorom Orbánom.

"To je dio mog zadatka kao generalnog sekretara... sastati se s liderima NATO zemalja i osigurati da smo u mogućnosti postići dogovor", objasnio je Stoltenberg u izjavi na pragu na Samitu Bukurešt 9 (B9) u Rigi.

"Radujem se odlasku u Budimpeštu kako bih sjedio i raspravljao o dnevnom redu NATO samita (u Washingtonu), koji uključuje podršku Ukrajini i također kako dalje ojačati našu odvraćajuću moć i odbranu", dodao je.

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

Dvojica lidera će održati zajedničku konferenciju za medije u srijedu, prema riječima šefa alijanse, javlja Euronews.

Trenutno, Stoltenberg je u posjeti Rigi - koja je nedavno obilježila godinu dana uspješno obnovljene politike vojne obaveze - kako bi učestvovao na Samitu B9, koji su organizirali latvijski predsjednik Edgars Rinkēvičs i njegovi rumunski i poljski kolege Klaus Iohannis i Andrzej Duda.

Na zajedničkoj konferenciji za medije u latvijskoj prijestolnici, Stoltenberg je pohvalio Baltičku zemlju što "pokazuje primjerom" dodjeljivanjem 2% BDP-a svom portfelju odbrane - što se očekuje da će do 2027. godine porasti na 3% - i svojim vojnim naporima u podršci ukrajinskim vojnicima.

"Latvija također pruža snažnu vojnu podršku Ukrajini", dodao je Stoltenberg.

"Pružate obimnu vojnu obuku ukrajinskim vojnicima. Vodite koaliciju koja surađuje s industrijom u snabdijevanju dronovima. I doprinosite češko vođenoj inicijativi za obezbjeđivanje više artiljerijskih granata."

Bukurešt 9 je organizacija devet istočnoeuropskih zemalja - Bugarska, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Latvija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka - koje su ranije bile ili dio Sovjetskog Saveza ili Varšavskog pakta, osnovana 2015. godine na inicijativu Iohannisa i Dude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije