Izveli napad na Iran: Jak zemljotres zabilježen u Izraelu

3
Radiosarajevo.ba
Izveli napad na Iran: Jak zemljotres zabilježen u Izraelu

U ranim jutarnjim satima u subotu, 26. oktobra 2024. godine, ubrzo nakon niza udara izraelskih zračnih snaga u Iranu, neobičan nalet upozorenja o zemljotresu uznemirio je stanovništvo u Izraelu.

Ljudi su pričali da su primali hitne poruke na svoje mobilne uređaje, a neki u Haifi su zabilježili upozorenja koja ih upućuju da dođu na sigurno mjesto u samo minut.

Izraelska vojska je izvela kontrolisanu eksploziju municije zaplijenjene od Hezbolaha u južnom Libanu, što je izazvalo upozorenja o zemljotresu jačine 4,9 stepeni u sjevernom Izraelu, Libanu, Siriji i Jordanu.

Nakon što su ranije aktivirana upozorenja o zemljotresu u sjevernom dijelu zemlje, Geološki zavod Izraela izdao je saopštenje u kojem se kaže: "Upozorenja o zemljotresu izazvala je značajna, kontrolirana eksplozija koja je jutros izvedena u sjevernom dijelu.

Sindikalni zahtjevi na stolu: Povećanje osnovice za obračun plata u 2025. godini

Sistem uzbunjivanja je identifikovao eksploziju kao potres, a uzbuna je raspoređena u skladu s tim."

Snage izraelske vojske su prema zadnjim informacijama detonirale skladište eksploziva Hezbolaha u Libanu.

Prema izvještaju u New York Times kasno u četvrtak navečer, 23. oktobra, iranski vrhovni vođa Ai Khamenei dao je instrukcije svojoj vojsci da se pripremi za rat protiv Izraela, ali list dodaje da Iran možda neće odgovoriti ako izraelski napad bude ograničen.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/izrael-napao-iran-oglasili-se-teheran-i-tel-aviv-i-dali-suprotne-izvjestaje-o-uspjehu-udara/565662/related]

Izraelski napadi uslijedili su kao osveta za napad iranskim balističkim projektilima 1. oktobra. 

SAD su pozvale Izrael da izbjegne da dovede države do regionalnog rata suzdržavajući se od napada na nuklearna postrojenja Irana ili njegovu proizvodnju nafte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak