Iranski vrhovni vođa: "Hamas je živ i ostat će živ"

9
Radiosarajevo.ba
Iranski vrhovni vođa: "Hamas je živ i ostat će živ"

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Khamenei rekao je u subotu da smrt čelnika Hamasa Yahye Sinwara neće zaustaviti "Osovinu otpora" i da će Hamas nastaviti djelovati.

"Njegova smrt je nedvojbeno bolna za Osovinu otpora, ali ova fronta nije prestala napredovati mučeništvom istaknutih ličnosti. Hamas je živ i ostat će živ, izjavio je Khamenei.

Sinwar, organizator Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, ubijen je u srijedu u sukobu s izraelskim snagama, a njegova smrt objavljena je u četvrtak.

Erdogan posvetio objavu Aliji Izetbegoviću: 'Mudri vođa koji je svoj narod poveo do nezavisnosti'

"Bio je blistavo lice otpora i borbe. Čeličnom odlučnošću suprotstavio se okrutnom i agresivnom neprijatelju. Mudrošću i hrabrošću zadao je nenadoknadiv udarac 7. oktobra koji je ostao zabilježen u historiji ovih prostora. Zatim se časno i s ponosom uzdigao u raj mučenika", rekao je Khamenei.

"Osovina otpora", nastala uz dugogodišnju podršku Irana, uključuje Hamas, libansku grupu Hezbollah, pokret hutista u Jemenu i razne šijitske grupe u Iraku i Siriji, koje se opisuju kao otpor Izraelu i američkom utjecaju na Bliskom istoku.

Trump smatra da Sinwarova smrt olakšava izglede postizanja mira u Gazi

"Kao i uvijek, uz Božju milost i pomoć, ostat ćemo na strani iskrenih boraca", rekao je Khamenei.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak