Invazija Libana počinje? SAD: Izrael nas je obavijestio o planu kopnenih operacija

3
Radiosarajevo.ba
Invazija Libana počinje? SAD: Izrael nas je obavijestio o planu kopnenih operacija

Izrael je obavijestio SAD o nizu ograničenih kopnenih operacija u Libanu koje planira, izjavio je portparol State Departmenta Matthew Miller.

"Angažovani smo u razgovorima s njima o tim operacijama, ali što se tiče vremena, svrhe i tempa tih operacija - to ću prepustiti njima," kaže Miller tokom brifinga za medije.

"Obavijestili su nas o nekoliko operacija. Trenutno su nam rekli da su to ograničene operacije usmjerene na infrastrukturu Hezbolaha blizu granice, ali smo u kontinuiranim razgovorima o tome," dodaje on.

Predstava "Car Edip" otvorila XXI Međunarodni festival antičke drame u Sjevernoj Makedoniji

Portparol State Departmenta ponavlja stav administracije koji je pomalo kontradiktoran, jer je izrazio odobravanje ubistva vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha, a istovremeno pozvao obje strane da ne preduzimaju eskalacione korake i da se dogovore o prekidu vatre.

Kada je upitan misli li SAD da je produktivno za Izrael da nastavlja s planovima za ograničene upade u Liban dok Vašington pokušava da posreduje u diplomatskom rješenju sukoba, on odgovara:

"Prepoznajemo da, s vremena na vreme, vojni pritisak može omogućiti diplomatiju. To je tačno. Takođe je tačno da vojni pritisak može dovesti do pogrešnih procjena i nepredviđenih posljedica."

U isto vrijeme IDF je uveo zatvorenu vojnu zonu u području sjevernih graničnih zajednica Metula, Misgav Am i Kfar Giladi.

Vojska navodi da je ovaj potez uslijedio nakon novog ocjenjivanja situacije. Naredba je potpisana od strane šefa Sjeverne komande, general-majora Orija Gordina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak