Yoav Gallant nagovijestio da je Izrael spreman da pokrene kopnenu operaciju

4
Radiosarajevo.ba
Yoav Gallant nagovijestio da je Izrael spreman da pokrene kopnenu operaciju
Aanadolija / Slike razrušenog Libana

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant snažno nagovještava da se Izrael sprema da pokrene kopnenu ofanzivu protiv Hezbolaha u Libanu.

"Uklanjanje Nasrallaha je veoma važan korak, ali nije sve. Iskoristit ćemo sve mogućnosti koje imamo", rekao je Gallant vojnicima 188. oklopne brigade i pješadijske brigade Golani na sjeveru Izraela.

"Ako neko s druge strane ne razumije šta te sposobnosti znače, to su sve sposobnosti i vi ste dio ovog napora. Vjerujemo da ćete biti u mogućnosti da postignete bilo šta", dodaje on vojnicima.

Lijepe vijesti: Objavljeno kad kreće isplata penzija za septembar

Lijepe vijesti: Objavljeno kad kreće isplata penzija za septembar

Privremeni premijer Libana Naib Mikati izjavio je u ponedjeljak, 30. septembra da je opredijeljen za momentalni prekid vatre i da je spreman rasporediti trupe libanske vojske na granicu s Izraelom. Zamjenik šefa Hezbolaha je rekao da su "borci grupe spremni za izraelsku kopnenu ofanzivu". 

Kopnena invazija nije počela, međutim same akcije izraelske vojske na granici sa Libanom, a i izjava Gallanta ukazuju na skoro kopneno dejstvo na jugu Libana.

Izrael je pokrenuo operacije malih specijalnih snaga u južnom Libanu uoči potencijalne kopnene ofanzive, rekao je izraelski zvaničnik za NBC News prije Gallantovog govora na granici.

Operacije su osmišljene za prikupljanje obavještajnih podataka i ispitivanje položaja Hezbolaha, a zvaničnik je upozorio da takve operacije traju mjesecima i ne moraju nužno da signaliziraju skori početak kopnenog napada. Izraelski mediji ipak u analizama predviđaju skori početak operacije, možda već sutra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije