Eskalacija sukoba: Izrael prvi put od 2006. godine napao centar Bejruta

3
Radiosarajevo.ba
Eskalacija sukoba: Izrael prvi put od 2006. godine napao centar Bejruta
Foto: Kolaž / Izraelska vojska napala centar Bejruta

U značajnoj eskalaciji sukoba, izraelski zračni napad na centralni Beirut u ponedjeljak, 30. septembra, navodno je ubio tri vođe Narodne fronte za oslobođenje Palestine (PFLP). Prvi put od 2006. godine Izrael gađao srce glavnog grada Libana od 2006. godine, podižući zabrinutost o sigurnosti urbanih područja koja su prethodno smatrana sigurnima.

Prema prvim izvještajima, zračni napad, koji je izveden dronom blizu Kola raskrsnice—užurbanog čvorišta za taksije i autobuse—prouzrokovao je veliku štetu, razarajući dva sprata stambene zgrade. 

Ovaj napad dolazi nakon smrtonosnog vikenda za Liban, tokom kojeg su izraelski napadi ostavili najmanje 105 mrtvih i stotine povrijeđenih. Od početka sukoba, više od 1.000 Libanaca je navodno ubijeno, a otprilike 6.000 povrijeđeno, prema libanskom ministarstvu zdravstva. Vlada je takođe izjavila da je oko milion ljudi, što je otprilike petina populacije, napustilo svoje domove.

Istraživanje pokazalo: Mikroplastika pronađena u ljudskom mozgu

Istraživanje pokazalo: Mikroplastika pronađena u ljudskom mozgu

Dok situacija eskalira, Izrael je proširio svoju zračnu kampanju, istovremeno ciljajući Huti pozicije u Jemenu. Izraelski vojni zvaničnici potvrdili su zračne napade usmjerene na vojnu infrastrukturu Hutija, koji su postali sve agresivniji u svojim operacijama protiv izraelskih ciljeva u znak solidarnosti s Palestincima.

Hezbolah je, u međuvremenu, ožalio gubitak viših komandanata u nedavnim napadima, što dodatno komplikuje regionalnu dinamiku. Grupa je potvrdila smrti Nabila Kaouka i Alija Karakija, među ostalima, dok su odbacili izvještaje o smrti Abua Alija Rida, njihovog posljednjeg preživjelog višeg vojnog komandanta, piše Guardian

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije