Haos na Islandu, vulkan ponovo prijeti: 4.000 stanovnika jednog grada ponovo će biti evakuisano

0
Radiosarajevo.ba
Haos na Islandu, vulkan ponovo prijeti: 4.000 stanovnika jednog grada ponovo će biti evakuisano

Islandski ribarski grad Grindavik koji se nalazi na poluotoku Reykjanes ponovno će biti evakuiran zbog obnovljene vulkanske aktivnosti na tom području, rekle su lokalne vlasti u subotu.

Svih 4.000 stanovnika trebalo bi napustiti Grindavik do ponedjeljka navečer, nakon čega će biti zabranjeno vratiti se u grad naredne tri sedmice, saopćila je policija.

Područje u blizini aktivnog vulkana i dalje se smatra opasnim nakon potresa u novembru, uz povećan rizik od vulkanskih erupcija, prema procjeni rizika stručnjaka za civilnu odbranu.

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

Nedugo prije Božića, došlo je do četvrte erupcije u tri godine blizu Grindavika, koji se nalazi jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. Grad je već bio evakuiran zbog niza potresa tokom ranijih sedmica koji su prouzročili veliku štetu, uključujući i duboke pukotine na ulicama.

Prije nekoliko dana, islandski mediji izvijestili su da je radnik upao u jednu od tih pukotina. Potraga za njim je u međuvremenu obustavljena, a radnik nije pronađen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak