Francuski umjetnik ubio se nekoliko sati nakon što je njegova supruga preminula

0
Radiosarajevo.ba
Francuski umjetnik ubio se nekoliko sati nakon što je njegova supruga preminula

Ben, francuski umjetnik najpoznatiji po svom pristupu modernoj umjetnosti, umro je u 88. godini, oduzevši sebi život nekoliko sati nakon smrti njegove supruge, navodi se u sapćenju njegove porodice objavljenom u srijedu, 5. juna. 

Annie Vautier, Benova supruga, umrla je u srijedu u 3 sata ujutro, nakon što je u ponedjeljak doživjela moždani udar, navodi se u saopćenju porodice Vautier objavljenom na Facebook stranici porodične galerije.

"Ne želeći i nesposoban da živi bez nje, Ben se ubio nekoliko sati kasnije u njihovoj kući", na jugu Francuske, objavila je porodica umjetnika.

Brigitte Macron sve oborila sa nogu modnom kombinacijom na otvaranju Olimpijade

"Geniji nikada ne ostaju sami", dodala je njegova porodica.

Par se vjenčao 1960-ih i iza njih dvoje djece, Eva i Francois. Ben, rođen kao Benjamin Vautier 1935. godine, bio je poznat po svojim bezbrižnim crno-bijelim sloganima, ispisanim djetinjom rukom.

Preminuo Dinno Kasalo, poznati filmski autor, snimatelj i zaštitnik Neretve

Proslavio se svojom performativnom umjetnošću, uključujući potpisivanje svakodnevnih predmeta i radova drugih umjetnika. Rano djetinjstvo proveo je u Italiji, Švicarskoj, Turskoj i Egiptu, sve do dolaska u Nicu 1949. godine, gdje je proveo ostatak života.

Kao samouki umjetnik, Benov prodor u svijet umjetnosti započeo je kasnih 1950-ih, kada je otvorio radnju u Nici koja je postala izložbeni prostor i mjesto susreta umjetnika. Bio je povezan s Fluxus pokretom iz 1960-ih, poznatim po svom razigranom i eksperimentalnom pristupu, namijenjenom razbijanju granica između umjetnosti i svakodnevnog života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak