Donald Trump održao skup u New Yorku: Mnogi ga porede sa nacističkim iz 1939. godine

9
Radiosarajevo.ba
Donald Trump održao skup u New Yorku: Mnogi ga porede sa nacističkim iz 1939. godine

Na mitingu u Madison Square Gardenu u New Yorku, održanom u nedjelju, 27. oktobra, navečer, Donald Trump i njegovi saradnici iz kampanje izložili su atmosferu prepunu bijesa, uvreda i rasističkih komentara, fokusirajući se na imigrante. Uoči izbora, Trump je ponovio svoje tvrdnje da se bori protiv "unutrašnjeg neprijatelja" i najavio "najveći program deportacije u američkoj historiji".

Miting je izazvao usporedbe s infamnim nacističkim skupom održanim u istoj areni 1939. godine. Tim Walz, kandidat za potpredsjednika iz Demokratske stranke, istaknuo je "direktnu paralelu" između ova dva događaja, dok je Demokratski nacionalni komitet projicirao slike na vanjštini zgrade, ponavljajući tvrdnje Trumpovog bivšeg šefa osoblja da je Trump "hvalio Hitlera".

Tokom mitinga, jedan od govornika nazvao je Portoriko "otokom smeća", dok je Tucker Carlson ismijavao rasni identitet Kamale Harris. Trump je nastavio svoje uobičajene tirade o imigraciji, navodeći da je "savage venezolanska zatvorska banda" preuzela Times Square, što će zasigurno iznenaditi sve one koji su nedavno posjetili ovaj znameniti grad.

Detalji ubistva: U mostarskom zatvoru ubijen Denis Sadiković

Iako su se komentari o Portoriku brzo našli na meti kritika, Trumpova kampanja je pokušala umanjiti štetu, naglašavajući da takvi komentari ne odražavaju stavove predsjednika.

Ovaj događaj došao je u vrijeme kada se Trump suočava s teškim izazovima u pokušaju da pridobije latino glasove, posebno u Pensilvaniji, gdje je značajan broj birača portorikanskog porijekla.

Trump pojačao napade na Harris: "Ne podnosimo te, ti si u**ana potpredsjednica"

U nastavku, Trump je nastavio sa svojim prijetnjama, tvrdeći da se suočava s "masivnom, zlom radikalnom lijevom mašinerijom" koja kontroliše današnju Demokratsku stranku. Njegov nastup u Madison Square Gardenu, koji je domaćin brojnih legendarnim muzičkim i sportskim događajima, bio je još jedna manifestacija njegove složene veze s New Yorkom, unatoč tome što nema šanse za pobjedu u toj saveznoj državi.

Uoči skupa, kritičari su skrenuli pažnju na historijske paralele sa nacističkim skupom iz 1939. godine, koji je bio prožet anti-semitskim sentimentima i nacionalizmom. Walz je na mitingu naznačio kako Trump "već zna šta radi" i kako se ne treba zaboraviti na historiju.

Nakon skupa ispunjenog vatrom i bijesom, na američkim biračima je da odluče o budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak