Panika u europskoj zemlji: Ako dođe Trump nokautirat će nam ekonomiju. Izgubit ćemo 250 milijardi KM

12
Radiosarajevo.ba
Panika u europskoj zemlji: Ako dođe Trump nokautirat će nam ekonomiju. Izgubit ćemo 250 milijardi KM
Foto: EPA / Donald Trump

Njemačka, najveća europska ekonomija, trenutačno izvozi više u SAD nego u bilo koju drugu zemlju na svijetu. Automobili, farmaceutski proizvodi i strojevi čine značajan dio tog izvoza. Međutim ponovno uvođenje protekcionističke politike Donalda Trumpa moglo bi ozbiljno ugroziti te trgovinske odnose, što uzrokuje veliku nervozu među njemačkim poduzetnicima

Rezultati nedavne ankete Instituta ifo, provedene na više od 2000 kompanija, potvrđuju tu zabrinutost. Čak 48 posto njemačkih kompanija koje ovise o izvozu u SAD očekuje negativne posljedice ako Trump ponovno postane predsjednik. Samo sedam posto njih predviđa pozitivne efekte, a ostali ostaju u neizvjesnosti.

Automobilski sektor, simbol njemačke industrijske snage, nalazi se u fokusu Trumpovih prijetnji, a to bi moglo dovesti do smanjenja konkurentnosti njemačkih proizvoda i potencijalno ugroziti radna mjesta.

Uhapšen 22-godišnjak iz Kalesije: Prijetio da će raznijeti školu i policijsku stanicu!

Uhapšen 22-godišnjak iz Kalesije: Prijetio da će raznijeti školu i policijsku stanicu!

Carine kao alat protekcionizma

Trump je već tokom svog prvog mandata provodio radikalno protekcionističku politiku, ciljajući na zemlje poput Kine i članica Europske unije. Najavio je uvođenje kaznenih carina od 60 posto na kineske proizvode te između 10 i 20 posto na proizvode iz Njemačke i ostatka svijeta. Uvođenjem takvih mjera, njemački proizvodi postali bi značajno skuplji na američkom tržištu, čime bi izgubili na konkurentnosti u odnosu na one proizvedene u SAD-u.

Kako objašnjava Lisandra Flach iz Instituta ifo u Münchenu, njemački proizvodi poput automobila i strojeva našli bi se u znatno lošijoj poziciji u odnosu na američke ekvivalente, što bi moglo dovesti do pada izvoza. Osim toga, kompanije koje su već uspostavile poslovne veze s američkim partnerima mogle bi se suočiti s ozbiljnim problemima u održavanju tih odnosa, zbog čega bi bile prisiljene tražiti nova tržišta ili premještati proizvodnju u SAD, pišu njemački mediji.

Ogromni gubici za njemačku ekonomiju

Institut za njemačku ekonomiju (IW) procjenjuje da bi Trumpove mjere mogle koštati njemačko ekonomiju između 120 i 150 milijardi eura tokom njegovog četverogodišnjeg mandata. To bi predstavljalo gubitak od oko četiri posto njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Samina Sultan, ekonomistica s tog instituta, upozorava da iza ovih brojki stoje radna mjesta i investicije. 'To će nas sve nekako pogoditi', naglašava Sultan.

Kako piše Tportal gubici bi bili dalekosežni jer Njemačka ovisi o izvozu, a SAD je njezino najvažnije izvozno tržište. Uvođenje carina bi ne samo smanjilo izvoz, već bi moglo izazvati domino efekt u drugim sektorima, čime bi se ugrozile mnoge tvrtke koje surađuju s izvozno orijentiranim poduzećima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije