Diplomatski sukob Izraela i Turske: 'Nećemo tolerisati to ponašanje'

23
Radiosarajevo.ba
Diplomatski sukob Izraela i Turske: 'Nećemo tolerisati to ponašanje'

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela je u petak pozvalo zamjenika turskog ambasadora na razgovor zbog toga što je turska ambasada u Tel Avivu spustila svoju zastavu na pola koplja kao odgovor na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije.

"Država Izrael neće tolerisati izraze žalosti za ubicom poput Ismaila Hanije," izjavio je ministar vanjskih poslova Izraela Israel Katz.

Hanije je ubijen u Teheranu dok je bio prisutan na inauguraciji iranskog predsjednika Masoud Pezeshkiana. Izrael nije preuzeo odgovornost za njegovo ubistvo, ali Iran i saveznici uključujući Hamas i Hezbollah optužuju Izrael za atentat i prijete osvetom.

Pitali smo sarajevski MUP: Da li je policija spremna za SFF i koje su poruke za turiste i građane

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je u petak, 2. avgusta, proglasio dan nacionalne žalosti za Hanijem.

U Katzovoj izjavi je navedeno da je Hanije bio lider Hamasa tokom napada na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 Izraelaca i stranaca, a više od 250 je oteto i odvedeno u Gazu, što je pokrenulo izraelski napad na obalu, javlja Reuters.

Portparol turskog Ministarstva vanjskih poslova Oncu Keceli, odgovarajući na Katzove komentare na društvenoj mreži X, rekao je: "Ne možete postići mir ubijanjem pregovarača, prijetnjama diplomatama," očigledno aludirajući na ubistvo Hanije.

Napetosti između Izraela i Turske su se znatno povećale od početka rata u Gazi, u kojem je poginulo više od 39.000 Palestinaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak