SAD i Izrael traže da Vijeće sigurnosti osudi Iran i pojača sankcije, Iran traži da osudi Izrael

4
Radiosarajevo.ba
SAD i Izrael traže da Vijeće sigurnosti osudi Iran i pojača sankcije, Iran traži da osudi Izrael
Foto: EPA / Vijeće sigurnosti UN

Zemlje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) pozvale su jučer na pojačane diplomatske napore kako bi se spriječio širi sukob na Bliskom istoku nakon što su ubistva dvojice militantnih vođa podigla napetosti.

Haniyeh je ubijen u iranskoj prijestolnici Teheranu u napadu koji je izazvao prijetnje osvetom Izraelu i dodatno potaknuo zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat.

Taj napad dogodio se manje od 24 sata nakon što je ubijen najviši vojni zapovjednik Hezbolaha u izraelskom napadu na libanonsku prijestolnicu Bejrut u znak odmazde za smrtonosni raketni napad na Golansku visoravan. "Bojimo se da je regija na rubu sveopćeg rata", rekla je jučer, 31. jula, zamjenica stalnog japanskog predstavnika u UN-u Shino Mitsuko pozvavši na  međunarodne napore da se spriječi takav sukob.

Saobraćajna nesreća kod Mostara, ima povrijeđenih

Saobraćajna nesreća kod Mostara, ima povrijeđenih

Kina, Rusija i Alžir osudile su Haniyehovo ubistvo, koje je iranski ambasador u UN-u nazvao terorističkim činom.

Ambasador Kine pri UN-u Fu Cong rekao je da je neuspjeh u postizanju primirja u Gazi odgovoran za pogoršanje napetosti. "Zemlje s velikim utjecajem moraju izvršiti veći pritisak i energičnije raditi... kako bi ugasili plamen rata u Gazi", rekao je.

Britanska ambasadorica pri UN-u Barbara Woodward pozvala je na smirenost i suzdržanost, ponovivši poziv na trenutni prekid vatre u Gazi. Rekla je da se Izrael i Hamas trebaju ponovno posvetiti mirovnom procesu. "Put do mira mora ići kroz diplomatske pregovore. Dugoročni mir neće se osigurati bombama i mecima".

Zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Robert Wood pozvao je članice Vijeća sigurnosti  "da pojačaju pritisak na Iran kako bi prestao s eskalacijom sukoba protiv Izraela". Iranski ambasador pri UN-u Amir Saeid Iravani rekao je da je Teheran dosljedno provodio maksimalnu suzdržanost, ali da zadržava pravo na odlučan odgovor. Pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi Izrael i kazni ga sankcijama.

Zamjenik izraelskog predstavnika u UN-u Jonathan Miller pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi Iran za potporu regionalnom terorizmu i pojača sankcije Teheranu. "Branit ćemo se i odgovoriti velikom silom protiv onih koji nam naude", rekao je Miller, pozivajući svijet da stane uz Izrael, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije