NYT tvrdi da zna kako će se Iran osvetiti Izraelu: Dva grada će biti posebno napadnuta

3
Radiosarajevo.ba
NYT tvrdi da zna kako će se Iran osvetiti Izraelu: Dva grada će biti posebno napadnuta
Foto: EPA - EFE / Iranski projektil

Situacija na Bliskom istoku izmiče kontroli. Kulinarskim rječnikom, voda kipi i prerasla je rub lonca, a ukoliko 'kuhar' pod hitno ne snizi vatru, doći će do naglog prelijevanja.

Možda je već izlizano tvrditi da se trenutno nalazimo najbliže totalnom ratu na Arapskom poluotoku, jer smo tu izjavu već nekoliko puta čuli tijekom posljednjih turbulentnih mjeseci, no, uprkos tome, ona prilično točno opisuje trenutnu situaciju.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Khamenei (koji je ujedno i zapovjednik oružanih snaga Islamske Republike), obećao je osvetiti ubijenog čelnika političkog ogranka Hamasa Ismaila Haniyeha. Ne iz ljubavi i shrvanosti njegovom smrću, već iz osobne uvrede činjenicom da su ga izraelske snage, hotimično, likvidirale upravo u Teheranu, čime su ponovno, pred očima cijeloga svijeta, raskrinkali ozbiljne sigurnosne propuste režima.

Snažan zemljotres na jugu Italije: Osjetio se u BiH i Albaniji

Snažan zemljotres na jugu Italije: Osjetio se u BiH i Albaniji

"Ubili ste gosta u našoj vlastitoj kući, a time ste popločali put do gorke odmazde", poručili su Iranci Izraelu.

Podsjetimo, Izrael još uvijek nije formalno preuzeo odgovornost za napad. Međutim, treba uzeti u obzir da, pod a) Tel Aviv nema običaj potvrditi (ali ni opovrgnuti) likvidacije neprijatelja do kojih je došlo u inostranstvu te, pod b) s Hamasom već 10 mjeseci u Gazi vodi krvavi rat s glavnim ciljem 'totalne eliminacije te organizacije'.

Iran podigao crvenu zastavu koje se mnogi plaše: Evo šta ona simbolizira

Iran podigao crvenu zastavu koje se mnogi plaše: Evo šta ona simbolizira

NYT, pozivajući se na upućene izvore iz Teherana među kojima su i članovi Revolucionarne garde, piše kako je Khamenei izdao naredbu Vijeću nacionalne sigurnosti da direktno napadne Izrael. Na kraju krajeva, taj su Rubikon već prešli u aprilu, kada je Iran, u sklopu odmazde za bombardiranje svog konzulata u Damasku, pod okriljem noći 'zaposlio' izraelsku Željeznu kupolu kišom projektila.

U ovome je trenutku velika nepoznanica koliko će snažan odgovor Irana biti tijekom narednih dana. Poznanica je jedino da će do odmazde sigurno doći.

Prema izvorima na koje se pozvao NYT, Teheran planira napad dronovima i raketama srednjeg dometa na gradove Tel Aviv i Haifa. U tom će kontekstu, navodno, veliki naglasak biti stavljen na sprječavanje civilnih žrtava, zbog čega je izgledno da će gađati samo tamošnja vojna postrojenja.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei naredio da se napadne Izrael? Vojni vrh razmatra moguće opcije

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei naredio da se napadne Izrael? Vojni vrh razmatra moguće opcije

Na stolu je i opcija koordiniranog napada tzv. Osovine otpora, iranskih miltantnih skupina raspršenih po Bliskom istoku, čime bi se rakete za maksimalan efekt istovremeno ispalile iz Jemena (hutisti), Sirije i Libanona (Hezbollah) te Iraka.

Iz predostrožnosti, prije bilo kakvih poteza, Garda će Khameneija odvesti na sigurno. Dotad, iranski će vrhovni vođa održati vjersku službu za likvidiranog Ismaila Haniyeha. Iako će čelnik Hamasa biti pokopan u Dohi, gdje je godinama živio u egzilu te vodio politički ured terorističke organizacije, njegov će lijes proći Teheranom u počasnoj procesiji kako bi svi zainteresirani građani dobili priliku odati počast, javlja Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije