Turska blokirala saradnju NATO-a i Izraela zbog rata u Gazi

5
Radiosarajevo.ba
Turska blokirala saradnju NATO-a i Izraela zbog rata u Gazi
Foto: EPA - EFE / Recep Tayyip Erdogan

Turska je u oktobru blokirala saradnju između NATO-a i Izraela zbog rata u Gazi, smatrajući da savez ne bi trebao sarađivati ​​s Izraelom kao partnerom dok se sukob ne prekine, rekli su izvori upoznati s tokom događaja.

Izrael ima status partnera NATO-a i njegovao je bliske odnose s vojnim savezom i nekim njegovim članicama, posebno s najvećim, Sjedinjenim Američkim Državama.

Prije izraelske ofanzive u Gazi, potaknute divljanjem palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, članica NATO-a Turska već je radila na tome da popravi svoje dugo zategnute odnose i veze s Izraelom.

Hari Mata Hari za Radiosarajevo.ba: "Svi slave jubileje, možda i mi proslavimo naših 40 godina"

Hari Mata Hari za Radiosarajevo.ba: "Svi slave jubileje, možda i mi proslavimo naših 40 godina"

No od tada Ankara žestoko kritizira izraelsku operaciju u Gazi, za koju kaže da je zapravo genocid i zaustavila je svu bilateralnu trgovinu, prenosi Hina.

Turska je kritizirala i brojne zapadne saveznike zbog njihove podrške Izraelu.

Izvor koji je želio ostati anoniman otkrio je da je Turska stavila veto na sav angažman NATO-a s Izraelom od oktobra, uključujući zajedničke sastanke i vježbe, jer izraelski masakr nad Palestincima u Gazi smatra kršenjem temeljnih NATO-ovih načela.

Ranije ove sedmice, izraelski ministar vanjskih poslova je pozvao savez da izbaci Tursku nakon što je Erdogan zaprijetio ulaskom u Izrael, kao što je u prošlosti napravio u Libiji i Gorskome-Karabahu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije