Bivši "Gulag 501": Pogledajte kako izgleda zatvor u kojem je umro Aleksej Navaljni

0
Radiosarajevo.ba
Bivši "Gulag 501": Pogledajte kako izgleda zatvor u kojem je umro Aleksej Navaljni

Smrt čelnika ruske opozicije Alekseja Navaljnog šokirala je svijet danas, 16. februara, a zatvorska kolonija u kojoj je preminuo tokom odsluženja 19-godišnje kazne nasljednik je gulaga u kojem su brojni Rusi izgubili svoje živote.

Kaznena kolonija IK-3, smještena u Kharpu u Yamalo-Nenecko regiji nalazi se u Arktičkom krugu oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve i smatra se jednim od najgorih zatvora u Rusiji.

Kolonija u kojoj je Navaljni, u sovjetskom je vremenu bila poznata kao Gulag 501, a poznata je i pod nadimkom ‘Polarni vuk‘. Osnovana je 1961. godine i jedan je od 700 aktivnih radnih logora u kojima je zatvoreno 266.000 zatvorenika.

BHmeteo objavio detalje: U kojim dijelovima BiH će danas biti kiše i kakvo će vrijeme biti za vikend

"Možda zamišljate mišićave, istetovirane muškarce sa željeznim zubima koji se noževima bore za najbolje mjesto uz prozor.

No više je to nalik na kineske radne kampove u kojima svi marširaju kao jedan i gdje na svakom ćošku visi kamera. Tu je nadzor stalan i jako je rašireno cinkanje", rekao je svojevremeno Navaljni.

Navaljni se tokom boravka u koloniji morao nositi i s temperaturama do -40 stepeni, vremenski uslovi su bili zaista surovi, a, kako ga citira Jutarnji, o životu u toj kaznionici govorio je Marc Elie, istraživač specijaliziran za historiju Sovjetskog Saveza u Centru za ruske, kavkaske i srednjoeuropske studije (CERCEC) u Francuskoj.

"Malo je svjetla šest mjeseci u godini, a ljeti vas napadaju komarci i mušice. Uslovi su surovi, bit će mu (Navaljnom) puno teže nego u prijašnjim kaznionicama", rekao je ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak