Apel glavnog sekretara UN-a: "Liban ne smije postati još jedna Gaza"

4
Radiosarajevo.ba
Apel glavnog sekretara UN-a: "Liban ne smije postati još jedna Gaza"

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u srijedu da Liban ne može postati još jedna Gaza i pozvao na prekid neprijateljstava između Izraela i libanskog Hezbollaha.

"Recimo jednim jasnim glasom, zaustavite ubijanje i razaranje. Odbacite retoriku i prijetnje. Odmaknite se od ruba. Sveobuhvatni rat mora se izbjeći pod svaku cijenu", rekao je Guterres 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

I Međunarodni monetarni fond (MMF) saopćio je u srijedu da prati eskalirajući uticaj sukoba Izraela i Hezbollaha na Liban, koji trpi velike ljudske i infrastrukturne troškove, ali je još prerano za procjenu privrednih učinaka.

Emeka Arinze se oduševio Bosancima: 'Ostajem u Bihaću, nikad nisam vidio ovakvu zemlju'

"S ozbiljnom zabrinutošću pratimo eskalaciju sukoba u području", rekao je glasnogovornik MMF-a u izjavi poslanoj e-poštom Reutersu.

"Trenutni sukob nanosi velike ljudske žrtve, oštećuje fizičku infrastrukturu u južnom Libanu i pogoršava ionako krhku makroekonomsko i društveno stanje u Libanu".

Izjava izraelskog generala izazvala paniku, SAD i saveznici traže privremeni prekid vatre

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi izjavio je u srijedu da je područje na rubu katastrofe punih razmjera zbog eskalacije napetosti između Izraela i Hamasa te upozorio da Teheran neće ostati ravnodušan u slučaju rata u Libanu.

Obraćajući se novinarima na marginama Opće skupštine UN-a, Araqchi je rekao da je Izrael prešao "sve crvene linije" i da Vijeće sigurnosti UN-a mora intervenisati kako bi se vratio mir i stabilnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak