53. dan invazije: EU izdvaja dodatnih 50 miliona eura za Ukrajinu

0
Radiosarajevo.ba

Ovo su najvažnije vijesti jutros: 

Rok koji je Moskva postavila ukrajinskim vojnicima u opkoljenom gradu Mariupolju da se "predaju ili umru" je prošao, a ukrajinska ili ruska strana još uvijek ne javljaju je li grad u potpunosti pao pod rusku kontrolu. U subotu je rusko Ministarstvo odbrane priopćilo da je očistilo urbana područja od ukrajinskih snaga, a da su preostali branitelji zarobljeni u čeličani.

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je situaciju u Mariupolju kao "neljudsku" i pozvao zapad da pošalje više oružja. "Uspjesi naše vojske na bojnom polju zaista su značajni, povijesno značajni. Ali oni još uvijek nisu dovoljni za čišćenje naše zemlje od okupatora", rekao je.

 Ruske snage obnovile su raketne napade na Kijev i pojačale granatiranje Harkiva, u očiglednoj strategiji da sputaju odbranu Ukrajine prije očekivanog ruskog napada punog razmjera na istoku. Eksplozije su se čule u nedjelju u ranim jutarnjim satima u Kijevu. Rusija je upozorila da će pojačati svoje raketno bombardiranje nakon potonuća njenog bojnog broda Moskva.

Ko je Marin Vukoja, jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH?

 Ruske jedinice protuzračne odbrane tvrde da su srušile vojni transportni avion sa zapadnim oružjem ispred Odese.

 Ukrajinski predsjednik upozorio je da se svijet "treba pripremiti" za mogućnost da Rusija koristi nuklearno oružje. U subotu je gradonačelnik Trostianetsa, grada u sjevernoj ukrajinskoj regiji Sumy, ustvrdio da su vlasti pronašle ostatke kemijskog oružja, uključujući sarin, u selu Bilka, koje su okupirali Rusi. Navod nije potvrđen.

 Rusko ministarstvo vanjskih poslova zabranilo je ulazak u zemlju britanskom premijeru Borisu Johnsonu i drugim političarima i članovima britanske vlade kao odgovor na "neprijateljsko djelovanje" vlade, uključujući sankcije. Kremlj je rekao da će proširiti ograničenja protiv britanskih političara zbog onoga što naziva "valom antiruske histerije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak