52. dan invazije: Rusi tvrde da su urbana područja Mariupolja "očišćena"

1
Radiosarajevo.ba
52. dan invazije: Rusi tvrde da su urbana područja Mariupolja "očišćena"
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 52. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su najvažnije vijesti dana:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je u sukobu ubijeno 2.500 do 3.000 ukrajinskih vojnika, a oko 10.000 je ranjeno. Poređenja radi, procjenjuje se da je ubijeno od 19.000 do 20.000 ruskih vojnika, rekao je on za CNN u intervjuu.

 Američki mediji izvijestili su da su visoki odbrambeni dužnosnici potvrdili da je ruski ratni brod Moskva uništen ukrajinskim raketnim napadom.

 Kapetan ruskog ratnog broda Moskva poginuo je tokom napada koji je potopio brod, tvrdi Ukrajina. Anton Geraščenko, savjetnik kijevskog ministarstva unutarnjih poslova, rekao je da je Anton Kuprin poginuo tokom eksplozije i požara na brodu.

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

 Ukrajina se sada priprema za osvetničke napade za potapanje Moskve. Zapadne obavještajne službe potvrđuju ukrajinski izvještaj da su dvije njihove rakete potopile ratni brod, iako je Rusija dala alternativno objašnjenje. Ruski napadi ciljali su tvornicu u blizini Kijeva u kojoj se proizvode ukrajinski projektili kojima je potopljen glavni brod.

 Prema izvještajima, ukrajinski premijer Denis Šmihal i najviši financijski dužnosnici posjetit će Washington sljedeće sedmice. Očekuje se da će delegacija, uključujući ministra financija Serhiya Marchenkoa i guvernera središnje banke Kirila Ševčenka, imati bilateralne sastanke s financijskim dužnosnicima iz zemalja Grupe sedam i drugih, te će sudjelovati na okruglom stolu o ukrajinskom sukobu koji je organizirala Svjetska banka. 

 Njemačka vlada kaže da planira izdati više od milijardu eura vojne pomoći Ukrajini.

 Više od 900 tijela civila otkriveno je u regiji oko Kijeva nakon povlačenja ruskih snaga, priopćila je lokalna policija. Gotovo svi su strijeljani, što ukazuje na pogubljenje tokom ruske okupacije, tvrdi se. Njihov je broj bio daleko veći nego što se mislilo. U Harkivu su dužnosnici također rekli da je 10 ljudi, uključujući bebu, ubijeno i 35 ranjeno tokom ruskih zračnih napada.

 Zelenski je nedavno uputio direktan poziv svom američkom kolegi Joeu Bidenu da Washington proglasi Rusiju "državnim sponzorom terorizma". Washington Post je prvi objavio tu vijest. Bila bi to rijetka i radikalna sankcija. Ali Zelenski je čvrsto vršio pritisak na zapad da pomogne u otporu Ukrajine ruskoj invaziji.

 U svom posljednjem obraćanju, Zelenski je tražio više oružja i više sankcija – kako bi rat mogao prije završiti. Zelenski je također govorio o povratku "normalnom životu" u nekim dijelovima zemlje - ili nastojanjima da se povrati normalnost usred tragedije. U dijelovima Ukrajine, Zelenski je istaknuo da se četiri petine ukrajinskih poduzeća vratilo na posao u sigurnim područjima.

 Rusija je zaprijetila da će pojačati svoje napade na Kijev ako ukrajinske snage izvedu bilo kakve operacije na ruskom teritoriju

 Rusija je danas označila novinara i Youtubera Yuryja Duda i političku analitičarku Ekaterinu Schulmann kao "strane agente", što je nastavak ruskog obračuna s onima koji su kritični prema ruskoj vladi u zemlji. Dud i Schulmann su javno kritizirali rusku invaziju na Ukrajinu.

23:59

U Kijevu je uskoro ponoć. Ukrajinci ulaze u 53. dan ruske invazije na njihovu zemlju. Do sutrašnjeg javljanja s portala Radiosarajevo.ba uživo, situaciju u Kijevu pratite na snimku ispod (LIVE):

 

22:58

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će eliminiranje ukrajinskih boraca u Mariupolju staviti tačku na pregovore s Rusijom.

Zelenski je za Ukrajinsku Pravdu rekao da bi "Mariupolj mogao biti poput deset Borodjanki".

"Želim reći da će eliminacija naše vojske, naših momaka, stati na kraj svim pregovorima.”

Zelenski je rekao da Ukrajina neće trgovati ni svojim teritorijem ni svojim narodom, dodajući da “će biti teže što je više mjesta poput Borodjanke”.

22:34

21:58

Papa Franjo govorio je o "užasima, tami i okrutnosti rata" dok su mu se pridružili gradonačelnik ukrajinskog grada Melitopolja i tri ukrajinska poslanika na uskršnjoj subotnjoj homiliji u bazilici Svetog Petra, prenosi Associated Press.

21:33

Izgleda da je superjahta u vlasništvu sankcionisanog ruskog oligarha Olega Deripaske stigla do utočišta turskih voda, očigledno eliminišući rizik da je zaplijene zapadne nacije koje žele da kazne saveznike Vladimira Putina.

Kako prenosi Reuters, Clio od 73 m (240 stopa) stigao je u subotu u zaljev u blizini ljetovališta Gocek na jugozapadu Turske.

20:54

Ukrajinci koji su zbog rata izgubili svoje stanove i kuće biće nastanjeni u modularnim gradovima dok se porušeni stambeni objekti obnavljaju.

20:51

20:34

Rusija tvrdi da su sva urbana područja Mariupolja, opkoljenog lučkog grada koji je bio podvrgnut nekoj od najžešćih agresija u ratu do sada, "očišćena od ukrajinskih snaga", prenosi Reuters.

U biltenu objavljenom u subotu uveče, rusko ministarstvo odbrane je reklo da su njegove snage blokirale i nekoliko boraca u čeličani Azovstal.

20:05

19:12

U glavnom gradu Njemačke Berlinu je održan masovni protest podrške ratom pogođenoj Ukrajini.

Stotine ljudi okupilo se na trgu “Bebel“ na demonstracijama koje su organizovala ukrajinska i sirijska udruženja u znak protesta protiv rata u Ukrajini.

Uz zastave Ukrajine, Sirije i Gruzije, demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Zaustavite rat“, “Uvedite Rusiji embargo na naftu i gas“, “Zaštitite Ukrajinu“, “Tišina ubija“ i “Teško oružje Ukrajini, odmah“.

19:00

Šef ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov sastao se sa članovima posade potopljene raketne krstarice Moskva i rekao da će nastaviti da služe u mornarici, javila je novinska agencija Tass.

Ukrajina je saopćila da je raketom pogodila brod, vodeći brod ruske crnomorske flote.

18:58

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novi zakon kojim se zabranjuje javno izjednačavanje uloge SSSR-a i nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata, javlja ruska agencija RIA.

Izjednačavanje "ciljeva, odluka i radnji" civilnog i vojnog zapovjedništva SSSR-a, kao i sovjetskih vojnika s nacističkom Njemačkom je proglašeno prekršajem za koji građanima prijeti novčana kazna u iznosu od 1000 do 2000 rubalja, ili zatvorska kazna od 15 dana.

Strože kazne su propisane za dužnosnike. Njima prijeti novčana kazna od 2.000 do 4.000 rubalja, dok se kazne za pravne osobe kreću između 10 i 50 hiljada rubalja.

18:20

Ruske snage su pogodile naftnu rafineriju u Lisičansku, gradu uz samu crtu bojišta, na istoku Ukrajine.

17:22

Odgovarajući na subotnje saopštenje ruskog ministarstva vanjskih poslova, prva škotska ministrica Nicola Sturgeon rekla je:

Putin je ratni zločinac i ja neću bježati od osude njega i njegovog režima".

16:50

16:33

Postoje informacije o tome da će Mariupolj biti potpuno zatvoren od ponedjeljka, što bi moglo zapečatiti grad i spriječiti daljnje humanitarne akcije, piše BBC.

Savjetnik gradskog gradonačelnika Petro Andrijuščenko rekao je ranije danas na Telegramu da ruske snage planiraju zabraniti ljudima izlazak ili ulazak u Mariupolj od 18. aprila:

"Razgovarao sam sa zamjenikom gradonačelnika Serhijem Orlovom koji je rekao da je takvo zatvaranje već na snazi u posljednjih četiri ili pet dana".

16:02

Šef ukrajinskog pregovaračkog tima i ključni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog izrazio je frustracije napretkom transfera oružja iz Evropske unije.

15:22

Nakon odluke Rusije da Borisu Johnsonu i drugim političarima i članovima britanske vlade zabrani ulazak u zemlju, glasnogovornik britanske vlade rekao je za Guardian da Ujedinjeno Kraljevstvo i njegovi međunarodni partneri ostaju ujedinjeni u osudi ruskih postupaka u Ukrajini. Pozvali su Kremlj da zaustavi rat.

"Ostajemo odlučni u svojoj podršci Ukrajini", poručio je. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je odluka donesena "s obzirom na neprijateljsku akciju vlade Ujedinjenog Kraljevstva bez presedana".

15:17

Ranije smo javili da je Rusija oštetila ukrajinsku tvornicu raketa koja je proizvodila krstareće rakete Neptun, od kojih je barem jedna, kaže Ukrajina, korištena za potapanje ratnog broda Moskva.

U subotu, nakon ovog napada na tvornicu oklopnih vozila u glavnom gradu Ukrajine, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je stanovnike da nije pravo vrijeme za povratak:

"Još jednom apeliram na sve: nemojte zanemariti zračne alarme. A one Kijevčane koji su otišli ranije i već se žele vratiti u glavni grad, molim vas da se suzdrže od ovoga i ostanu na sigurnijim mjestima."

14:54

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman razgovarali su o situaciji na tržištu nafte i dešavanjima u ratom pogođenoj Ukrajini.

Moskovski Kremlj saopćio je da su Putin i Bin Salman u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenja o nizu bilateralnih i regionalnih tema.

Dvojica lidera su pozitivnom ocijenili saradnju sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i OPEC+ grupom, koju čine zemlje koje nisu članice OPEC-a.

U saopćenju se navodi da su Putin i Bin Salman razgovarali i o dešavanjima u Ukrajini i Jemenu.

 

14:23

Na bojnom polju, "sreća" koju imaju Ukrajinci ide nekad gore, a nekad dole. Međutim, na području informacija i društvenih mreža, Ukrajina je ponudila majstorsku lekciju cijelom svijetu.

Govori Volodimira Zelenskog svom narodu i njegova obraćanja stranim parlamentima diljem svijeta potaknuli su međunarodnu podršku i podigli moral kod kuće.

Njihov pisac je 38-godišnji bivši novinar i politički analitičar s manje od 200 pratitelja na Twitteru. U intervjuu obavljenom putem WhatsAppa, Dmitro Litvin rekao je za Observer da su ideje o govorima Volodimirove:

"Predsjednik uvijek zna šta želi reći i kako to želi reći. U govorima su najvažnije emocije. I naravno, predsjednik je autor emocija i logike riječi."

13:49

Situacija u južnim ukrajinskim regijama Mikolaiv i Herson je "sve teža" nakon što su rusi izgubili ratni brod u Crnom moru, rekli su ukrajinski dužnosnici u subotu.

"Tokom proteklog dana, situaciju na jugu Ukrajine primjetna je sve veća neprijateljska agresija", priopćila je ukrajinska Operativna komanda Jug u videosaopćenju.

"Očajnički pokušavajući steći uporište i zadržati položaje južnog fronta, najsramotnija vojska svijeta progoni civile u Mikolajevskoj i Hersonskoj regiji", dodaje se u priopćenju. "Na nekim područjima zabilježen je rad snajperista."

 

13:36

Najbogatiji ukrajinski čovjek obećao je da će obnoviti opkoljeni grad Mariupolj.

Rinat Ahmetov otkrio je i da je njegovo poslovno carstvo razbijeno u osam godina borbi u istočnoj Ukrajini.

Međutim, i dalje je uvjeren da će ukrajinski "hrabri vojnici" braniti grad na Azovskom moru, koji je nakon sedam sedmica ruskog granatiranja pretvoren u pustoš.

13:07

Jedna osoba je ubijena, a nekoliko ih se bori se za život nakon raketnih udara koji su ranije danas pogodili Kijev.

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da protuzračna odbrana pokušava zaštititi ljude, ali je dodao da je "neprijatelj nemilosrdan".

Ruski generali su, kako je rekao, prije prijetili napadom na glavni grad.

12:58

Fotoreporter AP-a, koji je zabilježio neke od najstrašnijih zločina na početku napada na Mariupolj, nastavio je objavljivati fotografije razrušene Ukrajine.

Trenutno je u Černihivu:

12:24

11:50

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova zabranilo je ulazak u zemlju britanskom premijeru Borisu Johnsonu, ministrici vanjskih poslova Liz Truss, ministru odbrane Benu Wallaceu i 10 drugih političara i članova britanske vlade.

Taj je potez poduzet "s obzirom na neprijateljsku akciju britanske vlade bez presedana, posebno uvođenje sankcija protiv visokih ruskih dužnosnika", navode Rusi u saopćenju.

U priopćenju se dodaje da će uskoro proširiti popis.

11:44

Pogledajte najnoviji snimak iz Mariupolja:

11:28

Dvjesto djece ubijeno je u Ukrajini otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio svojim jedinicama da napadnu zemlju krajem februara, priopćio je ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine u subotu.

Ured je dodao da je do sada tokom rata ranjeno više od 360 djece.

Petero djece je ranjeno, a dvoje je ubijeno - uključujući 7-mjesečnu bebu - u ruskom napadu na Harkiv u petak, priopćio je ured.

Dodaje se da je 15-godišnji dječak ranjen u četvrtak uslijed detonacije kasetnog streljiva na rubu naselja Novovorontsovka u regiji Herson.

10:59

Objavljen je uznemirujući video iz grada Rubižne. Ukrajinci tvrde da je ovo snimak iz grada koji je, kako navode, sravnjen sa zemljom:

10:34

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar razgovarao je sa ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom o aktuelnoj situaciji u ratom pogođenoj Ukrajini.

Iz Ministarstva odbrane Turske saopćeno je kako je Akar u tom telefonskom razgovoru istakao važnost što skorije uspostave primirja između Rusije i Ukrajine.

"Akar je ukazao na hitnost evakuacije turskih državljana i civila sa kopna i mora te osiguravanja da komercijalni brodovi, koji čekaju u ukrajinskim lukama, mogu sigurno stići u Tursku", navodi se u saopćenju.

Hulusi Akar je također izjavio da će Turska nastaviti slanje humanitarne pomoći Ukrajini. Turska je zemlja koja ima otvorene komunikacije i sa Rusijom i Ukrajinom i pokrenula je više inicijativa za uspostavu prekida vatre i mirnog okončanja krize u Ukrajini.

10:05

Rusija uništava proizvodne zgrade tvornice oklopnih vozila u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Postrojenje za vojni popravak također je uništeno u gradu Mikolajvu, izvještava novinska agencija Interfax citirajući rusko ministarstvo obrane.

"Udari su izvedeni visoko preciznim dalekometnim oružjem. Rusija je također oborila jedan ukrajinski avion SU-25 u blizini Harkovske oblasti, na istoku Ukrajine", tvrde Rusi.

09:43

Dom za 400.000 ljudi prije ruske invazije, grad Mariupolj je pretvoren u ruševine. Hiljade civila su poginule, a deseci hiljada su zarobljeni.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik rekao je na brifingu da Rusi nisu u potpunosti zauzeli grad, ali:

"Situacija u Mariupolju je teška i uznemirujuća. Borba se događa upravo sada. Ruska vojska neprestano poziva dodatne jedinice da jurišaju na grad."

Ako Moskva zauzme Mariupolj, to bi bio prvi veliki ukrajinski grad koji bi pao u ruke okupatora.

09:17

Stižu prvi izvještaji o žrtvama u ruskom granatiranju na istoku zemlje, te o potencijalnim žrtvama u glavnom gradu Kijevu

Lokalni mediji izvijestili su o žrtvama u Poltavi, Sjeverodonjecku i Lisičansku zbog ruskog granatiranja, piše Kyiv Independent. Guverner Luganske oblasti Serhi Haidai rekao je da je jedna osoba poginula, tri su ranjene, a plinovod je pukao zbog ruskog granatiranja tokom noći.

Navodi se da je novinska agencija UNIAN, pozivajući se na guvernera Poltavske oblasti Dmytra Lunjina, izvijestila o jednom smrtnom slučaju uslijed granatiranja u regiji.

Kijev se također našao na udaru, rekao je prije nekoliko minuta na svom službenom Telegram kanalu gradski gradonačelnik Vitali Kličko.

"Eksplozije su se dogodile u četvrti Darnytskyi na periferiji grada. Na licu mjesta trenutno rade spasioci i medicinari. Podaci o žrtvama se razjašnjavaju.

Još jednom apelujem na sve: nemojte zanemariti zračne alarme! A one Kijevčane koji su otišli ranije i žele se vratiti u glavni grad, molim vas da se, zasad, suzdrže od ovoga i ostanu na sigurnijim mjestima."

Sirene za zračne napade također se ponovno oglašavaju u raznim gradovima i regijama, uključujući Harkiv, Zaporožje, Donjeck, Krivij Rih i  Dnjepropetrovsk.

09:04

Ukrajinske oružane snage objavile su najnovije ažuriranje o operacijama i zbivanjima tokom proteklog dana, te obavještajne podatke o ruskim aktivnostima.

"Glavni napori neprijatelja usmjereni su na pregrupiranje i jačanje trupa, nastavak djelomične blokade grada Harkiva i njegovog topničkog granatiranja", navodi se.

U izvještaju se navodi da su ukrajinske snage odbile 10 ruskih napada na teritoriju Donjecka i Luganska u posljednja 24 sata, uništivši tri tenka, oklopni transporter, dva automobila i tri topnička sustava. Rečeno je da je zarobljen i jedan ruski oklopni transporter.

Upozorava se na povećanu prijetnju raketnim napadima na ukrajinsku odbrambenu i logističku infrastrukturu s ruskih ratnih brodova u Crnom moru naoružanih projektilima.

"U vodama Azovskog mora, neprijateljska pomorska skupina nastavlja izvršavati zadaće blokiranja luke Mariupolj i pružanja vatrene potpore u obalnom smjeru", navodi se.

Brifing Oružanih snaga izvijestio je da "nema značajnijih promjena" u situaciji u Severodonjecku, gdje je jučer načelnik njegove Civilno-vojne uprave Oleksandr Striuk izvijestio o jakoj vatri i uništenju oko 70 posto grada. U gradu je ostalo samo oko 20.000 stanovnika od ukupno 135.000, rekao je.

Prema priopćenju Oružanih snaga, ruska aktivnost najviše je koncentrirana u smjeru Slobožanskog i Donjecka. Brifing je izvijestio o nastavku borbi u Slobozhanskom, uključujući ruske kopnene trupe, zračno-desantne trupe i obalne trupe Baltičke i Sjeverne flote.

Ruske snage pokušavale su preuzeti kontrolu nad luganskim naseljima Popasna - navodi se da su ukrajinske snage bile pod stalnom vatrom - i Rubizhne, kao i uspostaviti potpunu kontrolu nad Mariupoljom. Granatiranje je nastavljeno "u većini pravaca".

Do 22 bataljuna nalazila su se u gradu Izyum, navodi se, ističući raspoređivanje dodatnih jedinica. Izjum, grad na rijeci Donjeck i ulaz u Donbas, bio je mjesto teških borbi tokom invazije, a brifing je označio mogućnost intenziviranja borbi u Izjumu i u Barvinkoveu dok su se ruske trupe "gurale" prema Slavjansku. Također se upozorava na pojačana neprijateljstva u Avdiivki, oko 130 km sjeverno od Mariupola.

"Očekuje se da će neprijatelj nastaviti borbu kako bi došao do administrativnih granica regije Herson i pokušat će nastaviti ofenzivu", navodi se.

08:51

Eksplozije su se čule u glavnom gradu Kijevu i zapadnom gradu Lvivu u subotu u ranim jutarnjim satima, javljaju lokalni mediji.

Sirene za zračne napade oglasile su se u Kijevu, kao i u Rivneu, Lvivu, Ivano-Frankivsku, Volinu, Hmjelnickom, Vinici, Žitomiru, Dnjepropetrovsku, Krivom Rihu, Zaporožju, Čerkasiju, Donjecku, Odesi, Harkivu, Poltavi i Mikolajvu.

Za sada nema službene potvrde o eksplozijama.

08:46

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije