51. dan invazije: Ambasadori se vraćaju u Kijev

2
Radiosarajevo.ba
51. dan invazije: Ambasadori se vraćaju u Kijev
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Prošlo je 50. dana od početka invazije. Ovo su najvažniji događaji jutros:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je hrabrost i odlučnost svog naroda na 50. dan rata, nazivajući rusku invaziju "apsurdnom" i "samoubilačkom" u svom posljednjem nacionalnom obraćanju. "Izdržali smo već 50 dana. Pedeset dana ruske invazije, iako su nam okupatori dali najviše pet", rekao je.

 Ruska vodeća krstarica Moskva potonula je u Crnom moru kod južne Ukrajine, priopćilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ukrajina tvrdi da je pogođena  krstarećom raketom Neptun, koju pravi Ukrajina. Rusija tvrdi da je kriv požar na brodu, a potom i "olujno stanje na moru" dok su je vukli u luku. Rusija ima samo tri ratna broda ove vodeće klase, koji imaju posadu od gotovo 500 mornara, a gubitak Moskve je veliki udarac. Bivši direktor CIA-e David Petraeus opisao je priznanje Rusije kao "rijedak trenutak istine... Iznenađen sam da su to priznali".

 Vladimir Putin bi mogao posegnuti za taktičkim ili nuklearnim oružjem niskog učinka u svjetlu vojnih neuspjeha u invaziji na Ukrajinu, rekao je direktor CIA-e William Burns. Tokom govora u Atlanti, Burns je rekao: "S obzirom na potencijalni očaj predsjednika Putina i ruskog vodstva... niko od nas ne može olako shvatiti prijetnju koju predstavlja potencijalno pribjegavanje taktičkom nuklearnom oružju ili nuklearnom oružju niskog učinka." Kremlj je stavio ruske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti ubrzo nakon što je 24. februara započela invazija na Ukrajinu.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

 Kišno vrijeme u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas moglo bi pogodovati ukrajinskoj vojsci prije planirane ruske ofanzive, rekao je visoki dužnosnik Pentagona. "Činjenica da je tlo mekše otežat će im bilo što učiniti izvan asfaltiranih autocesta", rekao je dužnosnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

 Rusija je od Brazila zatražila podršku u Međunarodnom monetarnom fondu, Svjetskoj banci i skupini vodećih ekonomija G20 kako bi im pomogli zbog sankcija, navodi se u pismu u koje je Reuters imao uvid. Ruski ministar financija Anton Siluanov napisao je 30. marta tražeći od Brazila "potporu u sprječavanju političkih optužbi i pokušaja diskriminacije u međunarodnim financijskim institucijama i multilateralnim forumima". Glasnogovornik brazilskog ministra gospodarstva naznačio je da bi Brazil želio da Rusija ostane dio razgovora u multilateralnim organizacijama.

 Najmanje 503 civila, uključujući 24 djece, ubijeno je u istočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv otkako je Rusija započela svoju invaziju 24. februara, rekao je lokalni guverner regije. Harkiv, drugi grad u Ukrajini s prijeratnim stanovništvom od oko 1,5 milijuna, udaljen je 40 km (25 milja) od ruske granice.

 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Alexander Grushko rekao je da će Moskva poduzeti "sigurnosne i odbrambene mjere koje ćemo smatrati potrebnima" ako Švedska i Finska uđu u NATO. U intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju Tass, ministar je rekao da bi članstvo u vojnom savezu "ozbiljno pogoršalo vojnu situaciju" i dovelo do "najnepoželjnijih posljedica". Finska i Švedska ranije su poduzele veliki korak prema pridruživanju NATO-u.

 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Ujedinjene narode da olakšaju povratak ukrajinske djece koja su "ilegalno deportirana" u Rusiju. Ministarstvo je u priopćenju navelo da je Rusija "sudjelovala u državno organiziranoj otmici djece i uništavanju budućnosti ukrajinske nacije".

 Francuska planira vratiti svoju ambasadu u ukrajinski glavni grad Kijev. Preselili su bili u zapadni grad Lavov u ožujku kada je Rusija izvršila invaziju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je saveznike da obnove svoju normalnu diplomatsku prisutnost u Ukrajini.

 Turska još uvijek radi na organizaciji sastanka Putina i Zelenskog, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. 

 Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela je sankcije direktoru nogometnog kluba Chelsea Eugeneu Tenenbaumu u pokušaju zamrzavanja do 10 milijardi funti imovine povezane s vlasnikom ruskog oligarha kluba Romanom Abramovičem. Velika Britanija je rekla da proširuje sankcije Tenenbaumu i Davidu Davidoviču, još jednom Abramovičevu bliskom saradniku, jer je oligarh prenio milijarde funti imovine na njih dvojicu dok je Rusija napala Ukrajinu.

 Zelenski je pozvao europske zemlje da odustanu od ruske nafte koja Moskvi daje "krvavi" novac i apelirao na više oružja kako bi pomogla Ukrajini da odbije rusku invaziju.

23:35

Još jedan dan za Ukrajince se završio - tokom ruske invazije na njihovu djecu. Pratite i sutra portal Radiosarajevo.ba, gdje ćemo uživo pratiti događaje u Ukrajini.

23:58

Europska unija osudila je u petak "neopravdano" protjerivanje 18 diplomata iz svoje misije u Rusiji i ocijenila da će ta mjera samo "pogoršati" međunarodnu izolaciju Moskve.

"Diplomati obavljaju svoje dužnosti u zadanom okviru i uz potpuno poštivanje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", naglasio je glasnogovornik šefa europske diplomatije Josepa Borrella.

22:49

22:01

U Kijevu su se upravo oglasile sirene za vazdušne napade, kako prenosi The Guardian.

21:48

Ambasadori nekoliko zemalja vraćaju se u Kijev nakon evakuacije usred ruske invazije na Ukrajinu.

Italijanski ambasador u Ukrajini vratit će se u glavni grad Ukrajine Kijev, s planovima da nastavi sa radom 18. aprila.

Francuska je danas najavila i da će se njihova ambasada uskoro ponovo otvoriti, s planovima da se ambasada vrati u Kijev, nakon što je ambasada privremeno premještena u Lavov.

20.55

Rusija je objavila da su njene snage spriječile rušenje brane u regiji Herson.

Tvrde da je ukrajinska vojska ispalila dvije rakete u pokušaju da poplavi okolna naselja, piše ruska državna agencija RIA Novosti.

"Ruske oružane snage osujetile su pokušaj da se pokrene raketni napad na hidroelektranu Kahovska", rekao je portparol ministarstva odbrane, general bojnik Igor Konašenkov.

20.40

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je izravno zatražio od američkog predsjednika Joea Bidena da označi Rusiju kao državu koja sponzorira terorizam.

Ovu informaciju objavio je Washington Post u petak pozivajući se na izvore upoznate s njihovim razgovorom, prenosi Reuters.

20.00
Više od 900 tijela civila otkriveno je u regiji koja okružuje Kijev nakon povlačenja ruskih snaga, gotovo svi su ubijeni, citira Associated Press lokalnu policiju.
 
Broj je dvostruko veći od onoga koji su objavile ukrajinske vlasti prije gotovo dvije sedmice, a prisutnost prostrelnih rana ukazuje na to da su mnogi "jednostavno pogubljeni", rekli su policajci.

Andriy Nebytov, šef regionalnih policijskih snaga Kijeva, rekao je da su tijela ostavljena na ulicama ili privremeno pokopana. Citirao je policijske podatke koji pokazuju da je 95 posto umrlo od prostrelnih rana, prenosi AP. Svaki dan se pronalazi sve više tijela, ispod ruševina i u masovnim grobnicama, dodao je. Najveći broj žrtava pronađen je u Buči, gdje ih je bilo više od 350.

19.10

Moskva je protjerala 18 zaposlenika delegacije Europske unije u Rusiji u znak odmazde Bruxellesu za protjerivanje 19 Rusa ranije ovaj mjesec, saopćilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Europska unija je 5. aprila proglasila 19 ruskih diplomata nepoželjnima zbog "bavljenja aktivnostima koje su protivne njihovu diplomatskom statusu" te im je naređeno da napuste Belgiju, zemlju domaćina.

18.50

U ruskom granatiranju u Harkivu, tvrdi Ukrajina, ubijeno je sedam osoba, uključujući malo dijete.

Regionalni guverner stambenog područja koje je bilo na udaru dodao je da su još 34 osobe ranjene.

18.20

Ukrajina kaže da pokušava razbiti rusku opsadu Mariupolja.

"Situacija u Mariupolju je teška", objavili su.

"Upravo se vode borbe. Ruska vojska neprestano poziva dodatne jedinice da jurišaju na grad. Ali Rusi ga do sada nisu uspjeli potpuno zauzeti."

17.30

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je za CNN da bi "sve zemlje svijeta" trebale biti spremne na mogućnost da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.

Zelenski je u intervjuu iz ureda predsjednika u Kijevu rekao da bi se Putin mogao okrenuti nuklearnom ili hemijskom oružju jer ne cijeni živote stanovnika Ukrajine.

16.30

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je tvit u kojem se ruga ruskoj mornarici jer je njezin vodeći ratni brod Moskva potonuo u Crnom moru.

"Ministarstvo odbrane Ukrajine podsjeća rusku mornaricu da su tjesnaci Crnog mora zatvoreni samo za ulaz", stoji u objavi na društvenim mrežama.

"Dio vaše flote koji ostaje na površini još uvijek može izaći", dodaju.

 

 

16.00

Ukrajina je tvrdila da je ubila 20.000 ruskih vojnika od početka rata.

Dodaju da su uništena 163 ruska aviona, zajedno sa 756 tenkova.

 

 

15.30

Ukrajinsko ministarstvo odbrane danas je poslijepodne izjavilo da, prvi put od početka invazije, Rusija koristi dalekometno oružje u napadu na Mariupolj.

Oleksandr Motuzjanik rekao je da Rusija sada koncentrira svoje napore na zauzimanje gradova Rubižne, Popasna i Mariupolj.

14.50

Snažne eksplozije odjeknule su danas u Kramatorsku, gradu na istoku Ukrajine u kojem je prije sedmicu u raketnom napadu na željezničku postaju ubijeno 50 civila.

Associated Press javlja kako su eksplozije, vjerojatno posljedica udara projektila ili rakete odjeknule netom prije nego što su se u gradu oglasile sirene za zračnu uzbunu.

Još uvijek se ne zna što je pogođeno i ima li žrtava.

14.40

Glavni je cilj specijalne vojne operacije, kako Moskva naziva invaziju na Ukrajinu, "uništenje nacionalističkih bataljuna u Ukrajini", rekao je danas Putinov portparol Dmitrij Peskov. 

"Glavni cilj je oslobođenje Ukrajine od nacionalističkih bataljuna. Operacija se nastavlja, postavljeni zadaci su dobro poznati. Moraju biti obavljeni i bit će obavljeni, u to nema sumnje", rekao je Peskov.

14:14

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov objavio je zanimljivu poruku na Facebooku uz fotografiju na kojoj se smiješi, a ona glasi:

"Ruski ratni brod je dostojno mjesto za ronjenje. Sada imamo još jedno mjesto za ronjenje u Crnom moru. Svakako ćemo posjetiti olupinu nakon naše pobjede u ratu.

BTW, već imam 300 ronjenja."

14:06

Sjeverna Makedonija protjeruje još šest zaposlenih u Ambasadi Ruske Federacije u Skoplju.

U Ministarstvo vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije danas je pozvan ambasador Rusije Sergej Bazdnikin te mu je tom prlikom uručena diplomatska nota. U njoj je navedeno da je šestero uposlenika ambasade označeno "nepoželjnim osobama" u Sjevernoj Makedoniji.

"Prema informacijama dobijenim od nadležnih organa te osobe su izvele aktivnosti koje su u suprotnosti s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i treba da napuste teritoriju Sjeverne Makedonije u narednih pet dana", piše u saopštenju za javnost Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Marija Zaharova, portparolka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, istakla je da će Moskva "adekvatno odgovoriti" na današnju odluku zvaničnog Skoplja.

Prethodno, vlasti Sjeverne Makedonije 28. marta ove godine protjerale su pet ruskih diplomata uz isto obrazloženje kao danas.

13:27

Najmanje dvije osobe ubijene su u višestrukim napadima na južnoukrajinski grad Mikolaiv, rekao je regionalni vojni dužnosnik za CNN.

Dmitro Pletenčuk, glasnogovornik vojne uprave Mikolajeva, rekao je da je neutvrđen broj ljudi također ranjen u granatiranju.

Tim CNN-a čuo je višestruke eksplozije ujutro između 10:20 i 12 sati. lokalno vrijeme. Dvije osobe su ubijene ispred pravoslavne crkve, a ekipa CNN-a svjedočila je čišćenju krvi i krhotina. Sirene se nastavljaju oglašavati u gradu.

13:02

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekao je europskim saveznicima da Sjedinjene Države vjeruju da bi ruski rat u Ukrajini mogao potrajati do kraja 2022., izjavila su dva europska dužnosnika za CNN, dok američki i europski dužnosnici sve više procjenjuju da se ne nazire kratkoročni kraj sukoba.

Mnogi dužnosnici naglasili su da je teško predvidjeti koliko bi tačno rat mogao trajati, ali nekoliko njih je reklo da nema naznaka da su se krajnji ciljevi ruskog predsjednika Vladimira Putina promijenili i da je malo vjerojatno da će on slijediti diplomatske pregovore osim ako se ne suoči s vojnim porazom.

Razmišljanje da bi ovo mogao biti dugoročan sukob predstavlja značajan pomak u odnosu na rane dane rata, kada se očekivalo da će Rusija brzo zauzeti ukrajinski glavni grad Kijev, te naglašava neuspjehe Moskve na bojnom polju.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u četvrtak da će borbe trajati "mjesecima ili čak duže", dok su druga dva europska dužnosnika izjavila kako vjeruju da bi borbe u istočnoj Ukrajini mogle trajati četiri do šest mjeseci, a zatim stati.

12:36

12:13

11:41

Nekoliko bijelih lavova evakuisano je iz Harkovskog Ecoparka u Zoološki vrt Odesa u gradu Odesi usred ruskih napada u Ukrajini.

Direktor zoološkog vrta u Odesi Igor Beljakov otišao je u Harkov kako bi dovezao lavove.

Harkov je već duže vrijeme pod ruskim zračnim napadima, zbog čega su ograđeni prostori uništeni, a životinje bi mogle biti eutanazirane.

Bijeli lavovi imaju šest godina, bili su u skučenoj prostoriji skoro mjesec i po dana. Zbog toga životinje imaju čireve i ogrebotine, te vidljive tragove stresa zbog granatiranja.

Bijeli lav je mutirana vrsta lava. U prirodi su rijetki i mogu se naći uglavnom u zoološkim vrtovima.

11:17

Ruski i ukrajinski dužnosnici objavili su oprečna izvješća o tome zašto je u četvrtak potonuo vodeći brod ruske crnomorske flote Moskva. U međuvremenu, diplomatski odnosi između Rusije i Japana nastavljaju se pogoršavati usred napetosti oko rata u Ukrajini.

Ovo su najnovija zbivanja:

Moskva potonula: Nakon što je ključni ruski ratni brod Moskva potonuo u četvrtak uz obalu Ukrajine u Crnom moru, pojavila su se suprotna izvješća o uzroku. Rusko Ministarstvo odbrane priopćilo je da je požar nepoznatog porijekla detonirao uskladišteno streljivo na brodu i prouzročio eksplozije, što je rezultiralo oštećenjem konstrukcije. Brod je tada potonuo dok su ga teglili usred nemirnog mora, rekli su Rusi. Međutim, Ukrajina je rekla da je pogodila Moskvu krstarećim projektilima i da su one izazvale požar koji je detonirao streljivo. U svakom slučaju, potonuće Moskve moglo bi srušiti ruski moral - s obzirom na to da je brod bio jedno od njegovih najvidljivijih dobara u ratu u Ukrajini.

Diplomatski odnosi posustaju: Japan i Rusija sve su više u sukobu od ruske invazije na Ukrajinu, pri čemu se potonja povukla iz mirovnih pregovora u Japanu prošlog mjeseca i zamrznula zajedničke ekonomske projekte zbog sankcija koje je uveo Tokio zbog invazije. U onome što bi mogao biti još jedan udarac diplomatskim odnosima između dviju zemalja, Tokio je "prenio zabrinutost" Moskvi zbog testiranja krstarećih raketa koje je provela Rusija u Japanskom moru, rekao je ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi na konferenciji za novinare u petak.

Novinari CNN-a prepričavaju da su svjedočili zločinima u Ukrajini: Nediskriminatorna ubistva civila koji su pokušavali pobjeći od nasilja. Žrtve pronađene s rukama vezanim na leđima. Napad na rodilište, kazalište pretvoreno u sklonište bombardirano. Popis zvjerstava i očitih ratnih zločina koje su navodno počinile ruske trupe u Ukrajini svakim je danom sve duži. Rusija je odbacila optužbe za ratne zločine i tvrdi da njihove trupe ne gađaju civile. No novinari CNN-a na terenu u Ukrajini vidjeli su iz prve ruke dokaze o zločinima na više mjesta diljem zemlje.

Nagomilavanje na istoku: ruske jedinice nastavljaju se pripremati za ofanzivnu operaciju na istoku, obučavajući dodatne jedinice i prikupljajući snagu zrakoplovstva, prema ukrajinskoj vojsci. Prve ruske trupe koje su se povukle iz sjeverne Ukrajine ranije ovog mjeseca počele su se pojavljivati u sjevernoj regiji Donbasa u istočnoj Ukrajini, rekao je u četvrtak visoki američki obrambeni dužnosnik. U međuvremenu, civili se evakuiraju iz regije, gdje su u gradovima sedmicama traju granatiranja i borbe.

Civili se bore na prvim linijama fronta: Ukrajinski pastor i otac dvoje djece Oleg Magdič sada je zapovjednik dobrovoljačke jedinice za 120 vojnika u dobi od 18 do sredine 70-ih. Otkrio je s CNN-u da se pripremaju za razmještaj u južnu Ukrajinu nakon borbi sjeverno od Kijeva, dodajući da su većina vojnika s kojima je bio civili prije rata. "Osamdeset posto ljudi u mojoj jedinici nikada u životu nisu držali pištolj u rukama. Oni su obični vozači kamiona, odvjetnici, kako to ne možete zaboraviti", rekao je Magdič.

10:54

Tokom 50 dana rata u Ukrajini poginula su najmanje 1.964 civila, a 2.613 je povrijeđeno.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, strahuje se da je taj broj mnogo veći.

Više od 4,73 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a više od sedam miliona je interno raseljeno, objavila je agencija UN-a za izbjeglice.

10:23

Tytti Tuppurainen je finska ministrica za europske poslove, a intervjuirana je za Sky News u Velikoj Britaniji o izgledima Finske za pridruživanje NATO-u. Govoreći iz Helsinkija, rekla je da je sada došlo do duboke promjene u odnosima između Rusije i Finske, što ju žalosti. Gledateljima je rekla:

"Čini se da su se građani Finske već odlučili i postoji velika većina za članstvo Finske u NATO-u.

Naravno, to nije sve. Mi smo parlamentarna demokracija pa o tome trebamo raspravljati u našem parlamentu. U ovom trenutku rekla bih da je vrlo vjerojatno, ali odluka još nije donesena."

Ona je postupke Rusije opisala kao "brutalni" rat u Ukrajini i "poziv na buđenje za sve nas". Što se tiče neprijateljske retorike koja izlazi iz Rusije u pogledu mogućnosti da Finska i eventualno Švedska uđu u NATO, rekla je:

"Svaka država ima pravo na vlastite sigurnosne aranžmane. Stoga moramo biti vrlo, vrlo oprezni kako ne bismo ograničili vlastiti manevarski prostor zbog vanjskih čimbenika. Dakle, što god Rusija govori, mi to naravno čujemo, ali donosimo vlastite odluke na temelju svojih interesa i naših uslova, našeg razmatranja cjelokupne situacije."

Upitana o tome koliko brzo bi Finska mogla postići članstvo u NATO-u, rekla je “privremeno razdoblje između podnošenja zahtjeva za članstvo i postajanja stvarnom članicom može postati jako gadno. Stoga mislim da je u najboljem interesu svih nas da proces prijave bude što brži.”

O izgledima buduće ruske ekspanzije na zapad, rekla je:

"Vidjeli smo što je u stanju učiniti Rusija, što je u stanju učiniti Vladimir Putin. On je nemilosrdan diktator i želi vratiti godine bivše sovjetske Rusije, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi. Dakle, moramo učiniti ono što trebamo učiniti, kao zapadne zemlje, kao branitelji liberalnih vrijednosti i liberalne demokracije, i moramo djelovati ujedinjeni, i moramo izolirati Rusiju."

09:58

Gradske vlasti u Mariupolju kažu da su ruski okupatori počeli ekshumirati tijela zakopana u dvorištima stambenih blokova.

Gradsko vijeće Mariupolja poručilo je na Telegramu da okupatori ne dopuštaju stanovnicima da pokopaju ljude koje su navodno ubili okupatori.

Navodno, svako dvorište sada ima nadzornika koji provodi ovo pravilo.

Prema tvrdnjama Ukrajine, u Mariupolju postoji 13 mobilnih krematorija, a gradske vlasti sumnjaju da Rusi pokušavaju prikriti ratne zločine.

BBC ne može provjeriti te tvrdnje, ali ono što jeste činjenica jeste da je sedam sedmica nemilosrdnog ruskog granatiranja, gladi i niskih temperatura usmrtilo hiljade stanovnika Mariupolja.

09:37

Iz ruskog Ministarstva odbrane stižu neke nove poruke o kojima izvještava državna novinska agencija RIA.

Ministarstvo je priopćilo kako će na akcije ukrajinskih snaga unutar ruskog teritorija odgovoriti pojačanim napadima na Kijev. Glasnogovornik je rekao: "Broj i razmjeri raketnih napada na ciljeve u Kijevu će se povećati kao odgovor na kijevski nacionalistički režim koji počini bilo kakve napade terorističke prirode ili sabotaže na ruskom teritoriju."

Rusi tvrde da su tokom noći pogodili 13 vojnih objekata u različitim područjima, te da je ruski sistem protuzračne obrane S-400 oborio ukrajinski helikopter Mi-8 u blizini Černihiva. Prema ruskoj vojsci, riječ je o helikopteru koji je jučer izveo napad na selo Klimovo, u ruskoj oblasti Brjansk.

Glasnogovornik Ministarstva obrane Igor Konašenkov također je rekao da je "grupa ruskih vojnika i jedinica Narodne milicije Donjecke Republike u potpunosti oslobodila Željezaru Ilič od ukrajinskih nacionalista".

RIA javlja da je veći dio Mariupolja već stavljen pod kontrolu, ali sukobi se nastavljaju uglavnom u području tvornice Azovstal, gdje značajan dio bataljona Azov nastavlja pružati otpor.

Novinska agencija također izvještava da su u petak ujutro na zračne ciljeve iznad grada Belgoroda ispaljene najmanje dvije proturakete. Ruski grad se nalazi na sjeveroistoku ukrajinske regije Harkov. Nema službene potvrde akcije, kojoj RIA kaže da je svjedočio njen dopisnik iz regije.

Nijedna od tvrdnji ruskog Ministarstva odbrane ili novinske agencije RIA nije nezavisno provjerena.

09:06

Tokio je Moskvi "prenio svoju zabrinutost" zbog testiranja krstarećih raketa koje je organizirala Rusija u Japanskom moru, rekao je ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi na konferenciji za novinare u petak.

Moskva je pozvana da se "suzdrži od bilo kakvih radnji koje bi mogle povećati napetosti u sjeveroistočnoj Aziji" u svjetlu ove situacije, rekao je Hayashi i ponovno naglasio da Japan "snažno osuđuje" rusku agresiju na Ukrajinu jer "potresa temelje međunarodnog poretka".

Ranije tog dana, japanski ministar odbrane Nobuo Kishi rekao je da Moskva "želi pokazati svoju snagu u regiji Dalekog istoka" i "modernizaciju svoje pomorske moći".

Ministarstvo odbrane Rusije priopćilo je u četvrtak da su dvije podmornice iz njene Pacifičke flote uspješno testirale krstareće rakete Kalibr s podvodnog položaja u vodama Japanskog mora.

Krstareće rakete uspješno su pogodile lažnog neprijatelja, priopćilo je ministarstvo, a u vježbi je sudjelovalo više od 15 plovila iz flote.

Ruska probna lansiranja održana su dok USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group provodi bilateralne operacije s Japanskim pomorskim snagama samoobrane u Japanskom moru.

08:47

Devet humanitarnih koridora dogovoreno je za petak, objavila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Oni koji se žele evakuirati iz gradova Mariupolj, Berdjansk, Tokmak i Energodar u Zaporožje mogu to učiniti automobilom, poručila je jutros .

Humanitarni koridori u regiji Lugansk funkcionirat će uz prestanak granatiranja od strane ruskih snaga, dodala je.

08:22

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva odgovorilo je na izvještaje o očitom napadu i potonuću vodećeg broda ruske crnomorske flote.

Odgovor, objavljen nešto poslije 6 sati jutros, glasi:

"Rusija je priznala da je potonuo kruzer klase Slava Moskva. Kao vodeći brod ruske Crnomorske flote, Moskva je imala ključnu ulogu i kao zapovjedni brod i kao čvor protuzračne odbrane.

Brod iz sovjetskog doba bio je jedan od samo tri krstarice klase Slava u ruskoj mornarici. Prvobitno pušten u pogon 1979. godine, Moskva je dovršila opsežnu obnovu osmišljenu da poboljša svoje sposobnosti i vratila se u operativni status tek 2021. godine.

Ovaj incident znači da je Rusija sada pretrpjela štetu na dva ključna pomorska sredstva od početka invazije na Ukrajinu, a prvi je bio ruski desantni brod klase Aligator Saratov 24. marta. Oba događaja vjerojatno će navesti Rusiju da preispita svoje pomorstvo u Crnom moru."

08:01

Pod istragom je više od 6.500 navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske trupe u Ukrajini, priopćilo je ukrajinsko tužiteljstvo.

Prijavljeno je ukupno 6.673 slučajeva, a potvrđeno je da je ubijeno 198 djece, dodaje ured.

07:45

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zahvalio je ukrajinskom narodu za 50 dana otpora brutalnom napadu susjedne Rusije.

"Zahvaljujući Bogu, ukrajinskim oružanim snagama i našem narodu - odbranili smo većinu svoje zemlje", rekao je Zelenskij u dnevnoj video poruci objavljenoj na Telegramu u četvrtak kasno navečer.

"Pedeset dana naše odbrane je postignuće. Postignuće miliona Ukrajinaca", dodao je Zelenskij.

Predsjednik je također rekao da se prisjeća prvih dana ruske invazije na Ukrajinu. "Najblaže rečeno, niko nije bio uvjeren da ćemo preživjeti", rekao je. Mnogi su mu savjetovali da napusti zemlju, nastavio je Zelenskij. "Savjetovali su da se de facto predamo tiraniji". Ali oni nisu poznavali Ukrajince i nisu znali kako su oni hrabri i koliko cijene slobodu, „da živimo kako želimo“.

Ukrajinski čelnik također je zahvalio svima koji podržavaju Ukrajinu.

Rekao je da je u 50 dana promijenio način na koji gleda mnoge političke lidere. Vidio je "veliku velikodušnost" među onima koji nisu bogati i odlučnost među onima koje drugi nisu shvaćali ozbiljno. Ali Zelenskij je također rekao da je vidio da se neki političari ponašaju kao da nemaju moć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije