48. dan invazije: Njemački predsjednik želio u Kijev, nije dobio saglasnost

3
Radiosarajevo.ba
48. dan invazije: Njemački predsjednik želio u Kijev, nije dobio saglasnost
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Ovo su ključni događaji jutros:

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zabrinutost da bi ruske snage mogle koristiti hemijsko oružje u Ukrajini, ali nije potvrdio je li ono korišteno u svom dnevnom videoobraćanju kasno u ponedjeljak. Danas su okupatori dali novo priopćenje, koje svjedoči o njihovoj pripremi za novu fazu terora protiv Ukrajine i naših branitelja, rekao je. "Jedan od glasnogovornika okupatora izjavio je da bi mogli upotrijebiti kemijsko oružje protiv branitelja Mariupolja. Shvaćamo ovo što je moguće ozbiljnije."

 Ranije u ponedjeljak navečer ukrajinske vlasti su tvrdile da je Rusija bacila dron s otrovnom tvari na grad Mariupolj na jugoistoku zemlje. Ivana Klimpuš, ukrajinska zastupnica i predsjednica parlamentarnog odbora za integraciju Ukrajine u EU, rekla je da je nepoznata tvar "najvjerojatnije" kemijsko oružje. Izvještaji su za sada nepotvrđeni.

 Ukrajinska pukovnija Azov, postrojba Nacionalne garde Ukrajine, optužila je Rusiju za korištenje kemijskog oružja "nepoznatog podrijetla", bačenog bespilotnom letjelicom (UAV) na civile u Mariupolju. Čelnik Azova Andriy Biletsky rekao je za Kyiv Independent da su tri osobe imale znakove kemijskog trovanja, ali čini se da nema "katastrofalnih posljedica" po njihovo zdravlje.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je u toku rad na provjeravanju pojedinosti o navodnom napadu, dodajući: "Svaka upotreba takvog oružja bila bi bezosjećajna eskalacija u ovom sukobu i tražit ćemo Putina i njegov režim na odgovornost." Glasnogovornik Pentagona John Kirby dodao je da je upoznat s izvješćima, ali "trenutno ne može potvrditi".

 Više od 10.000 civila je poginulo u Mariupolju, rekao je gradski gradonačelnik. Vadim Bojčenko rekao je da bi broj mrtvih mogao premašiti 20.000, jer sedmični napadi i nestašica ostavljaju tijela kao "tepihe po ulicama" u intervjuu za Associated Press.

 Zelenski je dijelom okrivio ukrajinski gubitak života zapadne nacije koje nisu poslale oružje za jačanje ratnih napora. "Nažalost, ne dobivamo onoliko koliko nam je potrebno da prije okončamo ovaj rat", rekao je. “Vrijeme se gubi. Životi Ukrajinaca se gube… A to je također odgovornost onih koji još uvijek drže oružje potrebno Ukrajini u svojoj oružarnici.”

 Ukrajinske vlasti upozoravaju ljude da se ne približavaju, kako kažu, nagaznim minama koje su bačene na Harkiv. Zelenski je također govorio o “stotinama hiljada opasnih objekata” uključujući mine i neeksplodirane granate koje su ruske snage ostavile u regijama na sjeveru Ukrajine.

 Jeziv zadatak ekshumacije tijela ukrajinskih žrtava iz masovnih grobnica u Buči na periferiji Kijeva započeo je u ponedjeljak. Više od 5.800 slučajeva navodnih ratnih zločina protiv ruskih snaga je pod istragom, izjavila je za CNN Iryna Venediktova, ukrajinska glavna tužiteljica.

 Gotovo dvije trećine sve ukrajinske djece napustilo je svoje domove u šest sedmica od ruske invazije, a UN je potvrdio smrt 142 djece, iako je broj gotovo sigurno mnogo veći, objavila je u ponedjeljak agencija UN-a za djecu. 

 Ujedinjeni narodi sve češće čuju izvještaje o silovanju i seksualnom nasilju u Ukrajini i pozivaju na istragu o nasilju nad ženama i povećanu zaštitu ukrajinske djece. Sima Bahous, izvršna direktorica UN Women, rekla je Vijeću sigurnosti UN-a: "Kombinacija masovnog raseljavanja i brutalnosti prikazane prema ukrajinskim civilima podigla je sve crvene zastave."

 Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava rekla je da je zabilježila užasne činove seksualnog nasilja od strane ruskih vojnika u Buči i drugdje, uključujući slučaj u kojem su žene i djevojke držane u podrumu 25 dana, objavio je New York Times. Prema riječima pravobraniteljice Lyudmyle Denisove, devet od tih žrtava sada je trudno.

 Tri osobe su ubijene, a osam civila ranjeno u ruskim napadima u ukrajinskoj regiji Donjeck, rekao je guverner regije Pavlo Kyrilenko u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

 Istočni ukrajinski grad Harkiv bio je u ponedjeljak pod teškim granatiranjem, što je rezultiralo višestrukim žrtvama, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov. Među žrtvama u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, bilo je i dijete, rekao je gradonačelnik regije.

 Ruske snage usredotočene su na regiju Donbas, rekao je američki Pentagon, ali još nisu pokrenuli ofenzivu. "Oni se premještaju, ponovno se fokusiraju na Donbas", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby novinarima. Zapadni dužnosnici rekli su da očekivao je da će Rusija pokušati "udvostručiti ili možda čak utrostručiti" svoje snage u Donbasu dok prebacuje snage iz Kijeva i drugdje u narednim sedmicama.

 U međuvremenu, ukrajinske snage spremaju se za "posljednju bitku" za kontrolu opkoljenog južnog ukrajinskog lučkog grada Mariupolja, priopćile su ukrajinske oružane snage.

 Austrijski kancelar Karl Nehammer održao je u ponedjeljak u Moskvi "direktne, otvorene i teške" razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. U priopćenju je navedeno da je Nehammer – prvi čelnik EU-a koji se sastao s Putinom otkako je naredio svojim postrojbama da napadnu Ukrajinu – rekao da to “nije bio prijateljski sastanak”.

 Moskva je rekla da neće pauzirati "svoju vojnu operaciju" u Ukrajini prije sljedeće runde mirovnih pregovora. U intervjuu za rusku državnu televiziju, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da ne vidi razloga da ne nastavi razgovore s Ukrajinom, ali je inzistirao da Moskva neće zaustaviti svoju vojnu operaciju kada se strane ponovno sastanu.

23:25

S najvažnijim vijestima danas završavamo praćenje događaja ruske invazije na ovu zemlju:

Ključni podaci:

Zelenski je objavio da je uhapšen oligarh Viktor Medvedčuk, Putinov najbliži saveznik u Ukrajini

Dogradonačelnik Mariupolja kaže da je ruski dron ispustio "hemijski otrov" nad gradom

Putin je rekao da je Rusija morala napasti Ukrajinu, dodavši da nije imala izbora. Ruske ciljeve u Ukrajini nazvao je "plemenitima"

Britanija je poručila da su "sve opcije na stolu" ako se potvrdi da je Rusija koristila kemijsko oružje u Ukrajini

Pukovnija Azov objavila je da je Rusija upotrijebila hemijsko oružje tijekom napada na Mariupolj, stižu reakcije iz cijelog svijeta

Organizacija zemalja izvoznica nafte upozorila je Europu da ne uvodi embargo na rusku naftu

Održan je sastanak Putina i austrijskog kancelara, kancelar kaže da su pregovori bili teški

Njemačka tvornica oružja objavila je da planira poslati 50 tenkova Ukrajini

Ukrajinski marinci koji brane Mariupolj objavili su da im nestaje streljiva te da su spremni za "posljednju bitku"

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su ruske snage uništile raketne sustave S-300 u Ukrajini. Slovačka kaže da Rusi nisu uništili S-300 koje su oni donirali Ukrajincima

Najnovija ruska ofenziva u Donbasu već je počela, rekao je jutros visoki ukrajinski dužnosnik

Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao je kako jamči da će ruske snage uz potporu čečenskih boraca prvo osvojiti Donbas, a zatim zauzeti Kijev i sve druge gradove

21:34

Šef britanske vojske, general Sir Mark Carleton-Smith, predvidio je da bi rat u Ukrajini mogao završiti, kako je rekao, "vojnim, taktičkim zastojem".

Načelnik Glavnog štaba rekao je da su ruske snage u “operativnoj pauzi” jer su se pregrupirale uoči očekivane ofenzive na istoku Ukrajine.

 “Bez obzira na to pokaže li se to kao odlučujuća bitka ili ne, trenutno ovu kampanju mjerimo u danima. Trebali bi očekivati da je mjerimo u mjescima, ako ne u godinama.
21:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da su ukrajinski organi za provođenje zakona uhvatili oligarha Viktora Medvedčuka, Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini.

Na svom službenom profilu Zelenskij je objavio sliku Medvedčuka u lisicama.

"Naš SBU je izveo specijalnu operaciju. Svaka čast! Više detalja kasnije. Slava Ukrajini!", napisao je Zelenski.

 

20:00

Ukrajinske vlasti kažu da su spriječile pokušaj narušavanja njihove energetske infrastrukture cyber-napadom.

Kažu da su hakeri prvi put ušli u sustave u veljači. Zatim su pokušali aktivirati zlonamjerni softver koji su ugradili 8. aprila.

Ova vrsta napada izvedena je u Ukrajini i prije, još 2015. Međutim, vlasti kažu da je ovaj put napad spriječen.

18:45

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko danas je snažno branio ruske akcije u Ukrajini tvrdeći da bi, da je Rusija "samo malo zakasnila sa svojom vojnom operacijom, ruski teritorij pretrpio snažan napad na svojim granicama".

"Ako neko želi vikati da smo otišli nekamo kamo nismo trebali, pokrenuli nešto što nismo trebali, zamislite samo što bi vam se dogodilo da ste zakasnili barem dvije sedmice ili mjesec dana", rekao je Lukašenko novinarima tijekom zajedničke presice s Vladimirom Putinom.

Bjeloruski čelnik je okrivio "Washington, Bruxelles i London" za izazivanje krize u Ukrajini, a rekao je i da su ekonomske sankcije Rusiji "psihološke operacije" koje organizira Ujedinjeno Kraljevstvo. Također je optužio SAD za poticanje Poljske i baltičkih zemalja protiv Moskve.

18:30

17:30

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier potvrdio je, kako javlja Bild, da je bio spreman otići u posjetu Kijevu, ali da za to nije dobio saglasnost tamošnjih vlasti na čelu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

17:15

17:00

Šest osoba pronađeno je ubijeno iz vatrenog oružja u podrumu zgrade izvan Kijeva, navodi se u saopćenju ukrajinskog glavnog tužitelja.

"Tijela šest civila s prostrijelnim ranama pronađena su u podrumu tijekom inspekcije jedne privatne kuće", rekao je glavni tužitelj, dodajući da su se ubojstva dogodila u Brovaryma, izvan glavnog grada Kijeva.

U saopćenju se ne identificiraju osumnjičeni u ovom slučaju -- ali se spominje ubojstvo civila od strane ruskih pripadnika tokom okupacije.

16:30

Ukrajinci koji žive u Češkoj mogu proći besplatnu obuku te se naučiti boriti protiv agresora. Otkako je Rusija krenula s invazijom, Ukrajinci iz svih dijelova Češke pristižu u Brno jer su ih privukli kursevi osmišljeni kako bi ih naučili osnovnim stvarima i vještinama rukovanja puškama, piše AP news.

Također, cilj je da na kraju obuke budu u stanju nanijeti štetu neprijatelju.

16:00

Rusija će nastaviti s vojnom akcijom u Ukrajini dok se ne ispune svi njeni ciljevi, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

U rijetkom javnom nastupu na kozmodromu Vostočni čelnik Kremlja rekao je da će se "vojna operacija nastaviti do potpunog završetka i ispunjenja postavljenih ciljeva". Nastavio je da ruska kampanja ide prema planu i da se ne kreće brže jer Rusija želi svesti gubitke na najmanju moguću mjeru.

Putin je također ustvrdio da je Ukrajina odustala od prijedloga koje je dala tokom razgovora s ruskim pregovaračima u Istanbulu, što je dovelo do zastoja u pregovorima i da Moskvi nije ostalo drugog izbora nego da nastavi sa svojom ofanzivom.

15:02

Bivši američki predsjednik Barack Obama rekao je da je prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina uvijek postojala, ali da se Putinov "nepromišljen" način na invaziju na Ukrajinu ne bi očekivao prije deset godina.

Govoreći u intervjuu za emisiju NBC Today, Obama je rekao:

"On je oduvijek bio neko ko je umotan u ovaj iskrivljeni iskrivljeni osjećaj tuge i etničkog nacionalizma. Mislim da je taj dio Putina uvijek bio tu. Ono što smo vidjeli sa invazijom na Ukrajinu je da je bio nepromišljen na način koji možda niste očekivali prije osam, 10 godina, ali opasnost je uvijek bila tu", rekao je Obama.

Upitan šta bi, gledajući unazad, uradio drugačije dok je bio na vlasti, uključujući i kada je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Obama je odbio da direktno odgovori.

Umjesto toga, rekao je da je važno "ne uzimati vlastitu demokratiju zdravo za gotovo" i "zalagati se i svrstati se s onima koji vjeruju u slobodu i nezavisnost".

Putin i Obama - undefined

Foto: EPA-EFE: Putin i Obama

14:47

Ruski hakeri pokušali su prošle sedmice pokrenuti sajber napad na električnu mrežu Ukrajine, rekli su ukrajinski zvaničnici i istraživači kibernetičke sigurnosti.

U saopćenju, ukrajinski tim za hitne slučajeve (CERT-UA) je naveo da je grupa, nazvana "Sandworm", postavila destruktivni zlonamjerni softver koji briše podatke na računarima koji kontroliraju visokonaponske podstanice u Ukrajini.

14:26

Državljanin Kolumbije u Moskvi uhapšen je pod optužbom da je "širio lažne informacije" o ruskim oružanim snagama na društvenim mrežama, u jednom od prvih poznatih slučajeva da se strani državljanin suočio s mogućim gonjenjem prema novom ruskom zakonu o "lažnim vijestima".

Giraldo Saray Alberto Enrique, 40, optužen je za "javno širenje svjesno lažnih informacija o ruskim oružanim snagama".

Ako bude proglašen krivim, prijeti mu novčana kazna do pet miliona rubalja (46.000 funti) i do 10 godina zatvora, javila je ruska državna novinska agencija Tass.

13:48

Ukrajinski tužioci saopćili su da je šest osoba ubijeno iz vatrenog oružja u podrumu zgrade u Brovaryma, izvan glavnog grada Kijeva, prenosi AFP.

U saopćenju, ukrajinski glavni tužilac je rekao:

"Tijela šest civila sa prostrijelnim ranama pronađena su u podrumu prilikom pregleda privatne kuće".

Ubistva su izvršile ruske snage koje su preuzele kontrolu nad tim područjem na početku invazije Moskve na Ukrajinu, tvrde iz Tužilaštva.

13:42

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je europske čelnike da uvedu sankcije svim ruskim bankama i nafti, upozorivši ih: "Ne možemo čekati".

U današnjem video obraćanju litvanskom parlamentu, Zelenski je rekao:

"Potrebne su nam snažne odluke, a EU ih mora donijeti sada. Moraju sankcionirati naftu i sve ruske banke... Svaka država EU mora odrediti uslove kada će odbiti ili ograničiti (ruske) izvore energije kao što je plin. Tek tada će ruska vlada shvatiti da trebaju tražiti mir, da se rat za njih pretvara u katastrofu."

Zelenski je rekao litvanskim zastupnicima da su se ruski vojnici ponašali svugdje gdje su došli u Ukrajinu isto kao i u gradu Buča.

Ukrajinski predsjednik je također optužio Rusiju za deportaciju stotina hiljada ljudi iz okupiranih ukrajinskih regija u "filtracijske logore". Kremlj i dalje negira ciljanje i zlostavljanje civila u sukobu.

13:13

Stručnjak za kemijsko oružje poziva na oprez zbog tvrdnji da je kemijsko oružje možda korišteno tijekom napada na južnoukrajinski lučki grad Mariupolj, ističući da i dalje postoji "malo informacija" o tome što se dogodilo.

Dan Kaszeta, iz Royal United Services Institute, rekao je da je "legitimno teško" procijeniti te situacije na daljinu, posebno kada se oslanjaju uglavnom na izvješća iz druge ili treće ruke umjesto na dokaze s mjesta događaja.

Simptomi koje ukrajinski vojnici navodno pokazuju, poput otežanog disanja, "ne govore nam puno", rekao je. "Ono što stvarno znamo je da se ljudima vrti u glavi. Ono što nemamo su znakovi i simptomi (i bilo kakva medicinska dijagnostika) koji sužavaju fokus istraživanja na kemikalije, a kamoli na specifično kemijsko ratno sredstvo."

 

12:56

Britanac koji se bori u Ukrajini rekao je da njegova jedinica nema izbora nego da se preda ruskim snagama u opkoljenom gradu Mariupolju, rekli su za BBC njegova obitelj i prijatelji.

Aiden Aslin, iz Newarka u Nottinghamshireu, marinac je u ukrajinskoj vojsci nakon što se preselio u Ukrajinu 2018. Tokom posljednjih nekoliko sedmica, njegova je jedinica branila južni lučki grad Mariupolj koji je bio pod teškim bombardiranjem ruskih snaga.

Njegova majka Ang Wood rekla je za BBC: "Nazvao me i rekao da nemaju više oružja za borbu. Volim svog sina. On je moj heroj. Oni su se vraški borili. Ali, zvučao je u redu. Boris [Johnson] mora srušiti Putina."

Njegov prijatelj je rekao da je razgovarao s njim telefonom i da mu je rečeno da jedinica nema hrane, streljiva ili zaliha, te im nije preostalo ništa drugo nego da se predaju.

On je rekao: "Ne mogu izaći. Ne mogu uzvratiti. Tako da nisu imali izbora. Siguran sam da im je ostao jedan metak, ispalili bi ga."

Rusija je ranije prijetila da će pokrenuti kazneni progon protiv svih stranaca koji putuju u Ukrajinu kako bi se borili.

12:32

Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o daljnjem granatiranju ruskih snaga i civilnim žrtvama u dijelovima regija Donjeck i Lugansk, koje su postali žarište ruskih napada.

Serhii Haidai, čelnik regionalne vojne uprave Luhansk, rekao je da su gradovi Severodonjeck, Lysychansk, Kreminna, Novodruzhesk i Rubizhne ponovno gađani, a 12 stambenih zgrada pogođeno prošlog dana.

"Nažalost, u Lysychansku je bilo žrtava -- jedan čovjek je poginuo, još tri osobe su ozlijeđene", rekao je Haida. “Broj raketnih i zračnih napada na područje Luganska značajno je porastao.

12:08

12:00

Glavne vijesti do sada:

Ruski predsjednik Vladimir Putin opravdao je rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da je donio "ispravnu odluku". Posjetivši kozmodrom Vostochny, rekao je: “S jedne strane pomažemo i spašavamo ljude, a s druge jednostavno poduzimamo mjere kako bismo osigurali sigurnost same Rusije. Jasno je da nismo imali izbora. Bila je to ispravna odluka.”

 Ukrajina provjerava neprovjerene informacije da je Rusija možda upotrijebila kemijsko oružje dok je opsjedala lučki grad Mariupol na jugu Ukrajine, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar. Općinsko vijeće Mariupolja je na servisu za razmjenu poruka Telegrama napisalo da još nije moguće ispitati područje na kojem je navodno korištena nepoznata tvar zbog neprijateljske vatre. Rusko ministarstvo obrane nije komentiralo ove optužbe. Proruske separatističke snage samoproglašene republike Donjeck demantirale su da su koristile bilo kakva kemijska sredstva.

 Rusko Ministarstvo odbrane kaže da je uništilo ukrajinska skladišta streljiva u regijama Hmjelnicki i Kijev.

 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da je dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila danas. To uključuje i opkoljeni grad Mariupolj – iako će civili morati koristiti privatne automobile.

 Više od 10.000 civila je poginulo u Mariupolju, rekao je gradski gradonačelnik. Vadim Bojčenko rekao je da bi broj poginulih mogao premašiti 20.000, jer sedmični napadi i oskudica ostavljaju tijela "da leže po ulicama".

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dijelom je, za ukrajinski gubitak života, okrivio zapadne nacije koje nisu poslale oružje za jačanje ratnih napora. "Nažalost, ne dobivamo onoliko koliko nam je potrebno da prije okončamo ovaj rat", rekao je. “Vrijeme se gubi. Životi Ukrajinaca se gube… A to je također odgovornost onih koji još uvijek drže oružje potrebno Ukrajini u svojoj oružarnici.”

 Pod istragom je više od 6.000 navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske trupe u Ukrajini, priopćilo je ukrajinsko tužiteljstvo.

 Gotovo dvije trećine sve ukrajinske djece napustilo je svoje domove u šest sedmica od ruske invazije.

 Proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia povlači se s ruskog tržišta. Odluka će utjecati na oko 2000 radnika.

11:41

Pojedinosti navoda da je u Mariupolju korišteno kemijsko oružje još su nejasni. Reuters javlja da je mjesno vijeće u Mariupolju na servisu za razmjenu poruka Telegram napisalo da još nije moguće ispitati područje gdje je nepoznata tvar navodno korištena u neprijateljskoj vatri.

Dodaje se da je civilno stanovništvo grada imalo minimalan kontakt s nespecificiranom tvari, ali da su ukrajinski vojnici došli u bliži kontakt s njom i da se sada promatraju zbog mogućih simptoma.

Na društvenim mrežama se dijeli snimka boraca Azova u opkoljenom istočnom ukrajinskom gradu, a koja navodno prikazuje svjedoke kemijskog napada. Međutim, videozapis i tvrdnje u njemu nisu neovisno provjereni.

Rusko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar o ovom pitanju. Proruske separatističke snage samoproglašene republike Donjeck demantirale su da su koristile bilo kakva kemijska sredstva.

11:31

Austrijski kancelar rekao je da zbog sastanka s Vladimirom Putinom "nije optimističan" da je diplomatsko rješenje za rat u Ukrajini na vidiku, budući da je ruski predsjednik "zarobljen u vlastitoj logici o prirodi sukoba".

Karl Nehammer, iz konzervativne Austrijske narodne stranke, susreo se s Putinom u ponedjeljak u Novo-Ogaryovu, čime je postao prvi čelnik Europske unije koji je razgovarao s ruskim predsjednikom od početka invazije.

U razgovoru koji je Nehammer opisao kao "direktan, otvoren i tvrd", Nehammer je rekao da je rekao Putinu da će EU povećati sankcije sve dok bude novih žrtava u ratu, te je prenio svoje dojmove iz Buče, koju je posjetio uoči putovanje u Rusiju.

Putin je u potpunosti odbacio optužbe iz Buče, izvijestio je Frankfurter Allgemeine, tvrdeći da je riječ o napadima lažnom zastavom ukrajinske strane.

"Putin je došao u način razmišljanja čiju logiku određuje rat i ponaša se u skladu s tim", rekao je Nehammer austrijskom tisku. Ipak, ruski predsjednik nastavio je odbacivati izraz "rat".

11:21

Intenzitet ruskog granatiranja pojačan je u Harkovu na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je u ponedjeljak uvečer gradonačelnik Ihor Terekhov.

"Svako od vas (stanovnika Harkova, op.a.) može vidjeti da se intenzitet granatiranja povećao. Neprijatelj je počeo češće napadati Harkov tokom dana, značajno proširivši geografiju bombardovanja", rekao je Terekhov u video obraćanju koje je objavio na Telegramu.

Dodao je da je 47. dan rusko-ukrajinskog rata "težak" za Harkov.

Rekao je da su stambena naselja ponovo bombardovana, napominjući da su spasilačke ekipe deaktivirale municiju koja nije djelovala. Istakao je da u napadima ima žrtava, među kojima su i djeca.

"Stoga, apelujem na vas iznova, ako je moguće, ostanite u skloništima, podrumima i metro stanicama", naglasio je gradonačelnik Harkova.

Dodao je da se odlučio za nastavak obrazovnog procesa jer "naša djeca treba da završe školsku godinu".

11:01

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi "vojna operacija Moskve u Ukrajini nedvojbeno postigla plemenite ciljeve".

Govoreći na ceremoniji dodjele nagrada na kozmodromu Vostochny na krajnjem istoku Rusije, gdje se također očekuje susret s bjeloruskim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom, Putin je, kako navode ruske novinske agencije, rekao da Moskva nema drugog izbora nego da pokrene "vojnu operaciju za zaštitu Rusije", te da je sukob s ukrajinskim proturuskim snagama bio neizbježan i samo pitanje vremena.

Reuters dodaje da je Putin rekao da se njegova zemlja ne planira izolirati od ostatka svijeta, te da su ruske snage koje su provodile vojnu kampanju Moskve u Ukrajini djelovale hrabro i učinkovito.

Rekao je da Rusija više ne može tolerirati genocid koji se provodi nad ljudima koji govore ruski u regiji Donbas.

10:39

CNN je geolocirao video koji je u ponedjeljak podijeljen na društvenim mrežama i prikazuje veliku kolonu ruskih vojnih vozila u blizini Matvejev Kurgana, naselja u ruskoj regiji Rostov.

Vozila se vide okrenuta prema sjeverozapadu, u smjeru regije Donbas.

Visoki ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak je također rekao da je ruska ofanziva u ukrajinskoj regiji Donbas "već započela", upozorivši da Rusija nastavlja skupljati snage u regiji.

Ukrajinski i zapadni dužnosnici rekli su posljednjih dana da su primijetili preraspoređivanje ruskih vojnika u Donbas nakon velikih zastoja Moskve u nastojanju da zauzme Kijev.

10:26

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u posjeti ruskoj pokrajini Amur na dalekom istoku Rusije, gdje se očekuje susret s bjeloruskim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom.

Reuters izvještava da bi se dvojica čelnika trebala uputiti na kozmodrom Vostochny kako bi obilježili ruski godišnji Dan kozmonautike, u spomen na prvi let s ljudskom posadom u svemir koji je 1961. izveo sovjetski kozmonaut Jurij Gagarin.

Također se očekuje da pregledaju svemirsku luku i sastanu se s osobljem te da održe zajedničku konferenciju za novinare.

09:58

Ukrajina provjerava informacije da je Rusija možda upotrijebila hemijsko oružje dok je opsjedala lučki grad Mariupolj na jugu Ukrajine, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Malyar.

"Postoji teorija da bi to moglo biti fosforno streljivo", rekla je Malyar, dodajući: "Službene informacije će doći kasnije."

Reuters javlja da rusko Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Novinska agencija Interfax izvještava da su proruske separatističke snage u samoproglašenoj republici Donjeck izdale demanti o korištenju kemijskog oružja u Mariupolju.

09:25

Rusko Ministarstvo odbrane kaže da su njihove trupe uništile ukrajinska skladišta streljiva u regijama Hmjelnicki i Kijev.

Hmjelnicki i Kijev su na zapadu Ukrajine.

Većina analitičara vjeruje da se Rusija pregrupira kako bi pokrenula novu ofanzivu na istoku Ukrajine, a iako postoji relativno zatišje u borbama, ruski bi cilj bio degradirati sposobnost ukrajinskih oružanih snaga da opskrbe i podrže svoje trupe braneći istočni teritorij.

08:57

Ruska vojska, koja je pokrenula rat protiv Ukrajine, izgubila je 19.600 vojnika, 157 aviona, 140 helikoptera i 732 tenka, objavio je Generalštab ukrajinske vojske.

Saopćeni su podaci o gubicima ruske vojske od 24. februara do 12. aprila.

Navedeno je kako je ubijeno 19.600 ruskih vojnika, a ruska strana je izgubila i 157 aviona, 140 helikoptera, 732 tenka, 1.946 oklopnih vozila, 349 topova, 111 raketnih sistema i 63 sistema zračne odbrane.

Ruske snage su izgubile i 1.406 vozila, sedam brodova i čamaca, 76 cisterni i 124 bespilotne letjelice.

08:47

Gotovo dvije trećine ukrajinske djece napustilo je svoje domove u posljednjih šest sedmica zbog ruske invazije, objavila je UN-ova agencija za djecu UNICEF.

UN je potvrdio da je u ratu ubijeno najmanje 142 djece, dodavši da je stvarna brojka gotovo sigurno znatno veća.

Manuel Fontaine, direktor UNICEF-ovih programa koji se nedavno vratio iz Ukrajine, rekao je da je 4.8 od 7.5 miliona ukrajinske djece napustilo svoje domove, što je nešto što on nije vidio u tako kratkom periodu u 31 godini humanitarnog rada.

"Od 3.2 miliona djece, koliko procjenjujemo da je ostalo u svojim domovima, gotovo polovica je u riziku od nedostatka hrane", rekao je Fontaine Vijeću sigurnosti UN-a.

08:33

08:24

Japan je u utorak uveo dodatne sankcije Rusiji, zamrzavajući imovinu 398 ruskih državljana, uključujući i onu od dvije odrasle kćeri predsjednika Vladimira Putina, Katerinu Tihonovu i Mariju Voroncovu, navodi se u priopćenju japanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Nove mjere također su usmjerene na članove obitelji ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, odnosno njegovu suprugu Mariju Lavrovu i kćer Jekaterinu Vinokurovu, navodi se.

08:03
07:57

Pod istragom je više od 6.000 navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske trupe u Ukrajini, priopćilo je ukrajinsko tužiteljstvo.

Prijavljeno je ukupno 6.036 slučajeva, a potvrđeno je da je ubijeno 186 djece, dodaje ured.

07:43

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u ponedjeljak da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini te je pozvao zapad na nametanje snažnih sankcija kako se Moskva ne bi usudila ni govoriti o upotrebi takvog oružja.

Tijekom dana, objavljeni su neprovjereni izvještaji koji sugeriraju da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju, luci na jugu zemlje.

"Ovo shvaćamo vrlo ozbiljno", rekao je Zelenskij u noćnom obraćanju putem videa u ponedjeljak. Ukrajinski predsjednik, međutim, nije rekao da je takvo oružje već upotrijebljeno.

"Želio bih podsjetiti svjetske lidere da se o mogućoj upotrebi kemijskog oružja od strane ruske vojske već razgovaralo. Već tada, to je značilo da je na rusku agresiju potrebno reagirati oštrije i brže", dodao je.

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andryuschenko napisao je u svojim izvještajima putem Telegrama da kemijski napadi nisu potvrđeni te da očekuje da će detalje i objašnjenja moći objaviti kasnije.

Glasnogovornik Pentagona Petar Kirby rekao je kako SAD upoznat sa izvješćima.

"Ne možemo ništa potvrditi trenutno, ali ćemo nastaviti pobliže motriti situaciju", istaknuo je.

"Ovi izvještaji, ako su istiniti, duboko uznemiruju i ukazuju na bojazan koju smo izrazili oko mogućnosti da Rusija upotrijebi bojna sredstva", rekao je.

Ruska invazija preselila se iz predgrađa Kijeva na istok Ukrajine gdje se očekuje veliki napad. Europska unija u ponedjeljak je istaknula da su moguće dodatne sankcije Rusiji.

“Vrijeme ja da se pripremi takav paket da od Rusije ne čujemo niti riječi o oružju masovnog uništenja”, poručio je Zelenskij.

Dodao je kako je embargo na uvoz nafte iz Rusije nužnost, a da će bilo koji paket mjera koji se ne odnosi na naftu, u Moskvi biti dočekan sa smiješkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije