Vučić: "Nismo donijeli odluku o okupaciji Kosova jer su protiv toga bili stručnjaci"

31
Radiosarajevo.ba
Vučić: "Nismo donijeli odluku o okupaciji Kosova jer su protiv toga bili stručnjaci"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti na press konferenciji povodom posljednjih događaja na Kosovu.

Podsjećamo, napetosti na Kosovu ponovno su se pojačale nakon što su kosovske vlasti preuzele zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosova, a koje su pod kontrolom Srbije, te uhapsile nekoliko srbijanskig državljana. Kosovske vlasti svoje akcije objašnjavaju uspostavom ustavnog poretka na cijeloj teritoriji Kosova, a Beograd je optužio premijera Albina Kurtija za represiju s ciljem protjerivanja Srba.

Vučić je kazao da je Beograd uvijek otvoren za dijalog s Prištinom i da je spreman otići u Brisel kako bi nastavio dijalog s Kurtijem, ali da Srbija neće dozvoliti progon svog stanovništva.

Stigla prava jesen: Hladna noć u Sarajevu i prazne ulice grada

"Srbija je danas u teškoj pravno-političkoj situaciji po pitanju Kosova, ekonomski vrlo dobroj, možda čak i izvrsnoj. Ono što ostaje naša najbolnija tačka je Kosovo. Prije nego što ukažem na konkretne mjere, želio bih istaknuti nekoliko rečenica o kontekstu u kojem donosimo mjere koje ćemo prezentirati", rekao je Vučić.

Vučić: Albanci su dočekali svoj trenutak

"Kosovo je ujedno i najskuplja riječ za svakog Srbina. Niko nikada neće biti zadovoljan. Šta god mi predložili, svi bi bili protiv. Oni koji pozivaju na oružje prvi dan kad ih pozovemo da ne spremaju krevete u vojarni, rekli bi da je teško. Oni koji pozivaju na nezavisnost Kosova, rekli bi nam da ste izdajice. I to čujete posvuda. Iako sam ja predsjednik koji je napravio najviše intervjua, svi ostali nisu vidjeli deseti dio. Gotovo da nema dobrog rješenja. Mjere nisu lake, zahtijevaju napor, rad, nailaženje na otpor. Hoće li se nekome svidjeti? Neće. Svi čekaju kraj obraćanja kako bi se svojim lakim rješenjima ciljali na domaću javnost, kako bi ukazali na to koliko smo nesposobni. Ovdje se radi i o onima koji dolaze sa Zapada", rekao je Vučić.

Blokirani granični prijelazi sa Kosovom: Vlasti osudile blokade, Brnjak zatvoren do daljnjeg

"Kosovo od 1981. godine gubi stanovništvo. Albanci su vidjeli svjetlo na kraju tunela kada su počeli štrajkovi. Oni su čekali svoj trenutak, mi nismo razumjeli sve što se događa u svijetu i platili smo visoku cijenu za to. Platili smo tragičnu cijenu", dodao je Vučić.

"85 zemalja priznalo je nezavisnost Kosova i za njih je ta priča završena. Do 2013. imali smo potpuni ekonomski kolaps, kolaps nekoliko država u kojima smo bili. Praćeno je s općom ravnodušnošću. Imamo 112 zemalja koje priznaju nezavisnost. Na našoj strani ostaju samo najjači i oni koji imaju sličnu situaciju kao mi. Zatim dolaze razgovori i pregovori o Briselskom sporazumu", rekao je Vučić.

"U narednom razdoblju možemo očekivati ​​i gore vijesti jer su pred njima izbori. Njih sudbina naše djece ne zanima i lažu kada kažu da to nije tako. Svaka naša mjera promatrana je iz ugla nezavisnog Kosova. Imamo više hrabrosti, razotkrivamo tu vrstu licemjerja, podržavamo narod, jačamo ga. Svom svojom snagom i svim svojim znanjem, podržavajući dijalog, ali tražeći prava koja se moraju ostvariti", kazao je.

Srbija potvrdila pretragu moguće masovne grobnice kod Novog Pazara

Pet mjera koje će poduzeti Srbija

Rekao je da je u incidentu s vozom koji je trebao ići s Kosova ubijen albanski policajac koji nije imao pravo biti u Banjskoj i da su zapadni predstavnici i državnici tada poslali preko 7.660 službenih izjava, "a za strijeljanje dvoje srpske djece samo 6". "Ovo pokazuje da naše suze nemaju roditelje. Ne zanima ih sudbina naše djece i lažu kada kažu da ih zanima", rekao je Vučić.

Predsjednik Vučić iznio je pet poteza koja će Srbija poduzeti u vezi sa situacijom na Kosovu:

- povratak na "status quo"

- Kosovo kao područje posebne socijalne zaštite

- otpor srpskih institucija prema Kosovu

- uspostava specijalnog tužilaštva

- odluka o nezakonitosti rada svih ustanova na teritoriji Kosova nakon nezakonitog proglašenja nezavisnosti i nepostojanja svih njihovih akata koji su doneseni ili će biti doneseni.

Dvoranom Srbija u Istočnom Sarajevu odjekivala himna Kosova. Vijorila se i zastava

"Prvi potez Srbije je zahtjev za povratak na status quo ante, odnosno uklanjanje ključnih posljedica jednostranog i nekoordiniranog djelovanja Kurtijevog režima, što je nužan preduslov za smisleni napredak u procesu dijaloga", rekao je Vučić.

U tu svrhu bit će pokrenuta globalna diplomatska kampanja, kojom se nastoji poboljšati pozicija srpske zajednice na sjeveru Kosova, koja je, tvrdi Srbija, narušena od proglašenja nezavisnosti 2008. pa sve do danas.

Što se drugog poteza tiče, dogovoreno je da Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvoji zakon kojim će se AP Kosovo proglasiti područjem posebne socijalne zaštite, čime će se garantovati pravo na novčanu pomoć nezaposlenima. 

Kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih općina: 'Krše ustavnost i zakone'

"Srpske institucije i privremene vlasti na Kosovu neće biti ukinute ni zatvorene, što će Albina Kurtija onemogućiti da ostvari svoj glavni politički cilj iseljenja i potpunog eliminiranja institucija Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji", objasnio je Vučić treći potez.

"Dogovoreno je da Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvoji Zakon o organizaciji pravosudnih organa Republike Srbije za Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija, kojim će biti osnovano posebno tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpacije imovine, ugrožavanja integriteta i dostojanstva građana Republike Srbije na području Kosova", rečeno je o četvrtom dijelu plana.

Peti dio plana odnosi se na odluku o nelegalnosti svih institucija na Kosovu uspostavljenih nakon jednostranog proglašenja neovisnosti. 

Parlamentarni izbori na Kosovu 9. februara

"Dogovoreno je da Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana donese Odluku kojom se utvrđuje nezakonitost svih organa i institucija osnovanih na teritoriji Kosova nakon nelegalno proglašene nezavisnosti, kao i nepostojanje njihovih djela. Time će se odrediti da su sve aktivnosti, jednostrani i neusklađeni akti tih tijela pravno nepostojeći i ne mogu proizvoditi pravne posljedice ni pravne učinke", objavio je Vučić.

"Nismo donijeli odluku o okupaciji"

"Nismo donijeli odluku o proglašenju okupacije Kosova jer su protiv toga bili pravni stručnjaci", rekao je predsjednik Vučić.

"To bi značilo da mi teritoriju Kosova priznajemo kao teritoriju druge države, a naoružanim grupama Albanaca bi se priznao status legalnih oružanih snaga. Nećemo im dati pravni legalitet ni legitimitet jer oni to nemaju, to je gola albanska sila i sila njihovih zapadnih saveznika", istaknuo je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak