Kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih općina: 'Krše ustavnost i zakone'

2
Radiosarajevo.ba
Kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih općina: 'Krše ustavnost i zakone'
Foto: KOHA / Kosovski specijalci / Ilustracija

Kosovske vlasti zatvorile su u petak pet paralelnih srpskih općna na sjeveru zemlje - dijelu koji je naseljen većinom Srbima - saopćio je kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Elbert Krasniqi.

On je rekao da paralelne srpske općine rade pod rukovodstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Krasniqi je naveo da su zatvorene općine Kosovski okrug Mitrovica, paralelna općina Mitrovica, paralelna općina Zvečan, paralelna općina Zubin Potok i paralelna općina Leposavić.

Zahuktava se regionalna utrka u naoružavanju: Hrvatska kupuje moćno oružje vrijedno 688 miliona KM

Zahuktava se regionalna utrka u naoružavanju: Hrvatska kupuje moćno oružje vrijedno 688 miliona KM

Premijer Srbije Miloš Vučević zatražio je hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice.

Vučević je u saopštenju Vlade Srbije poručio da je Srbija jasno poslala poruku da se čvrsto zalaže za mir i stabilnost u regionu, ali da "neće dozvoliti nasilje i pogrom nad njenim narodom".

Direktor Kancelarije za Kosovo u Srbiji Petar Petković saoćtio je da će zatvaranje srpskih institucija na sjeveru Kosova imati "dalekosežne posljedice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

"Aljbin Kurti je ovim krenuo u gašenje svih srpskih institucija na sjeveru pokrajine, koje nisu nikakve paralelne institucije nego one institucije koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO", rekao je Petković, i dodao da međunarodna zajednica proteklih mjeseci "uporno ponavlja" da Priština treba što prije da osnuje Zajednicu općina sa srpskom većinom.

Kako je poručio, zatvorene institucije omogućavale su Srbima na Kosovu "minimum javnih usluga i egzistencije, od socijalnih davanja, preko plata i penzija".

"Ovo je očigledni dokaz da Kurtija ne zanimaju stavovi međunarodne zajednice", rekao je Petković.

"Institucije Republike Kosovo nude usluge svim građanima, bez razlike. Prava su adresa za sve zahtjeve i potrebe naših građana. Ostajemo posvećeni što je moguće više usluga sa najvišim kvalitetom", rekao je Krasniqi.

Kosovska policija je ranije saopštila da je na zahtev Ministarstva uprave i lokalne samouprave sprovela policijsku akciju u četiri općine na sjeveru Kosova.

"Svrha policijske akcije je uspostavljanje reda i zakonitosti i zaustavljanje aktivnosti u pet objekata koji su korišteni kao nelegalne komune, a koji su u suprotnosti sa ustavnim pravnim poretkom", saopštila je policija.

Vlada Kosova je u više navrata govorila da ukidanjem paralelnih srpskih institucija pokušava da uspostavi red i zakon, posebno na sjeveru Kosova naseljenog većinom Srbima.

Četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru, Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, predvode albanski gradonačelnici od maja prošle godine, kada su preuzeli dužnost na lokalnim izborima koje je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo.

Lokalni Srbi su - iako su dobili peticiju za opoziv gradonačelnika - kasnije bojkotovali proces, na šta je pozvala Lista Srbija, najveća stranka Srba na Kosovu, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Na Kosovu postoje općine, javna preduzeća i preduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje direktno finansira Vlada Srbije, a koji se nalaze u gradovima i mjestima u kojima živi zajednica Srba.

Prema zakonima na Kosovu, ove institucije su nelegalne, javlja RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije