Dvoranom Srbija u Istočnom Sarajevu odjekivala himna Kosova. Vijorila se i zastava

2
Radiosarajevo.ba
Dvoranom Srbija u Istočnom Sarajevu odjekivala himna Kosova. Vijorila se i zastava
Foto: Printscreen / Predstavnica Kosova osvojila prvo mjesto

Na Balkanskom prvenstvu u džudu, u dvorani Srbija, u Istočnom Sarajevu, intonirana je himna, a vijorila se i zastava Kosova.

Na Balkanskom prvenstvu je nastupilo više od 150 takmičara, među kojima su i bili i sportisti s Kosova, zbog čega su džudisti iz Srbije odbili nastopiti.

Intoniranje himne Kosova u Istočnom Sarajevu uzdrmalo je Džudo savez bh. entiteta RS.

Akademik Muriz Spahić: Zašto presušuju naši izvori i rijeke?!

Akademik Muriz Spahić: Zašto presušuju naši izvori i rijeke?!

U saopćenje za javnost oni navode da su morali pratiti pravila Evropske i Svjetske džudo federacije i da je u protivnom slijedila kazna za sportiste.

"Kosovo je stalna članica Evropske, Svjetske džudo federacije kao i Međunarodnog Olimpijskog komiteta i kao takvi stekli su pravo učešća na svim takmičenjima u organizaciji gore navedenih institucija. Organizator Međunarodnog takmičenja dužan je da se strogo pridržava pravila koje je naložila Evropska i Svjetska džudo federacija.

Ukoliko se prekrši pravilo navedenih institucija, organizator takmičenja kao i savez suočit će se sa rigoroznom kaznom koja može biti i isključenje iz Evropske i Svjetske džudo federacije što bi bilo pogubno za sport i sportiste RS i Bosne i Hercegovine.

Džudo savez RS i Bosne i Hercegovine upoznat će Evropsku i Svjetsku džudo federaciju i tražiti da se inicijatori svih negativnosti na prvenstvu Balkana za koje imamo dokaze sankcionišu jer su nanijeli nemjerljivu štetu najuspješnijem sportu RS-a i Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju Džudo saveza RS.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM INCIDENTA NA PRVENSTVU BALKANA U ISTOČNOM SARAJEVU GDJE INTONIRANA HIMNA TZV....

Posted by Џудо савез Републике Српске - Judo savez Republike Srpske on Monday, September 2, 2024

Na Facebook stranici Džudo saveza RS ubrzo se pojavilo novo saopćenje u kojem se "novo rukovodstvo Džudo saveza kategorično ograđuje i upućuje najoštrije kritike starom rukovodstvu koje je još u tehničkom mandatu Saveza, kao i tehničkom organizatoru prvenstva Balkana, džudo klubu Famos iz Istočne Ilidže, jer su napravili nezapamćen propust dozvoljavajući da se intonira himna Kosova, kao i da se istakne zastava Kosova".

"Napomenut ćemo da je JK Famos kupio ovo takmičenje od prethodnog rukovodstva džudo saveza za 10.000.00 KM", naglasili su u saopćenju kojeg potpisuje "novo rukovodstvo Džudo saveza RS".

Kako je izgledalo u Istočnom Sarajevu gdje se vijorila zastava Kosova i intonirana himna, pogledajte u prilogu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije