Kosovo tužilo Srbiju nakon utakmice s Engleskom: Traže strogu kaznu, ali i dodatnu stvar

1
Radiosarajevo.ba
Kosovo tužilo Srbiju nakon utakmice s Engleskom: Traže strogu kaznu, ali i dodatnu stvar
Foto: EPA - EFE / Navijači Srbije neprikladno skandirali protiv Kosova

Fudbalski savez Kosova uložio je žalbu krovnoj kući europskog fudbala (UEFA) zbog, kako su naveli, "političkih, šovinističkih i rasističkih poruka protiv Kosova" od strane srbijanskih navijača na Europskom prvenstvu.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Fudbalski savez Kosova obavještava javnost da je zvanično reagovao kod UEFA-e zbog prikazivanja zastava, slogana i povika srpskih navijača s političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova tokom utakmice Srbija - Engleska, u okviru EURO 2024.

EURO 2024 | Uživo iz Munchena s utakmice Europskog prvenstva: Rumunija - Nizozemska

EURO 2024 | Uživo iz Munchena s utakmice Europskog prvenstva: Rumunija - Nizozemska

Neprekidno prikazivanje takvih poruka i povika na jednom veličanstvenom događaju kao što je EURO 2024 je nerazumno i apsurdno. Kroz takve povike se dokazuje mržnja koja se širi u javnom mnijenju u Srbiji prema svojim susjedima.

FFK je u žalbi koju je podnio s neophodnim dokazima UEFA-i, zahtijevao stroge disciplinske mjere protiv Fudbalskog saveza Srbije, kao povratnika u ovakvim slučajevima.

Pokrenut disciplinski postupak protiv Albanije: Navijači istakli zastave OVK-a i "Velike Albanije"

Pokrenut disciplinski postupak protiv Albanije: Navijači istakli zastave OVK-a i "Velike Albanije"

Istovremeno, tražimo budnost od organizatora kako bi se izbjeglo prikazivanje ovakvih transparenata na narednim utakmicama, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje pravila UEFA-e.

Povici protiv države Kosova na velikom događaju kao što je EURO 2024 su motivacija za nacionalističke grupe i ugrožavaju, ionako krhku, bezbjednost regiona.

Fudbalski savez Kosova stoji čvrsto u odbrani vrijednosti fudbala i promociji onoga što UEFA predstavlja: jedinstvo, inkluziju i strast prema fudbalskoj igri, ali istovremeno odlučno brani i dostojanstvo države, koja je stvorena s mnogo truda i žrtava.

Pozivamo UEFA-u da ljudi s ponašanjem i filozofijom mržnje prema jednom narodu i državi nemaju mjesto na fudbalskim arenama.

Fudbal i događaji kao što je EURO 2024 ne smiju služiti šovinistima i rasistima za promociju govora mržnje", naveli su iz FS Kosova.

Srbija je u pomenutom meču poražena od selekcije Engleske rezultatom 1:0, a gol odluke postigao je Jude Bellingham.

Nakon utakmice kosovski novinar Arlind Sadiku je provocirao navijače Srbije, pokazavši im simbol "Velike Albanije", dvoglavog orla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije