Uskok podigao optužnicu protiv dvojice državljana BiH

3
FENA
Uskok podigao optužnicu protiv dvojice državljana BiH

Hrvatski Uskok je dovršio istragu i pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice državljana BiH, sina i oca M. O. (46) i R. O. (67), te sedmero hrvatskih državljana koje tereti za kružne prevare u trgovini drvom kojima je državni budžet oštećen za gotovo 8,5 miliona kuna.

Hrvatsko tužilaštvo je, ne otkrivajući identitete, saopćilo da je optužnicom, uz sina i oca, obuhvaćeno sedmero hrvatskih državljana u dobi od 29 do 84 godine te da grupu terete za zlopotrebe povjerenja u privrednom poslovanju i utaju poreza ili carine u zločinačkom udruženju, kao i pomaganja pri zloporabama i utaji u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom Uskok sinu i ocu stavlja na teret da su, od početka 2019. do sredine maja 2022. u Zagrebačkoj županiji i Slavoniji, kao direktori kompanija povezali ostale ooptužene, koji su također bili odgovorne osobe raznih preduzeća, a sve radi sticanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim isplatama iz kompanije koje su naknadno opravdavali lažnom poslovnom dokumentacijom te umanjivali osnovice za obračun poreza.

UEFA | Zrinjski će se ponovo boriti za grupnu fazu: Mostarci u play-offu Konferencijske lige

Sin i otac su, prema optužnici, prebacivali novac sa žiro-računa kompanija na račune drugih preduzeća pod njihovom kontrolom ili kontrolom ostalih optuženih, a također su angažovali više osoba s kojima su dogovorili osnivanje kompanija radi potpisivanja nevjerodostojne dokumentacije kojom bi se opravdale neosnovane novčane doznake koje bi zatim zadržavali za sebe.

Uz to, sina i oca hrvatsko tužilaštvo tereti da su angažovali osobe za knjiženje lažne poslovne dokumentacije na osnovu kojih su umanjivali obaveze s osnove poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost.

Dvojica državljana BiH optužena za prodaju velike količine droge i oružja

Također, otac i sin optuženi su da su tokom 2020. angažovali dvije osobe iz Srbije da osnuju kompanije "bez stvarne namjere obavljanja poslovne djelatnosti" na koje su uplaćivali novac i koristiti ih za neosnovano izvlačenje novca.

Tako su sin i otac iz više kompanija neosnovano isplatili preko 20 miliona kuna, od čega su iznosom od 9,2 miliona kuna bez obračuna i plaćanja poreza na dohodak i dužnih doprinosa te bez ikakve evidencije u poslovnim knjigama, u gotovini platili radnike.

Pritom su uz pomoć ostalih optuženih oštetili hrvatski državni budžet s osnove poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak za ukupno 8,49 miliona kuna, a više trgovačkih društava za ukupno 8,1 milion kuna.

Osim toga, četverookrivljenog tužilaštvo tereti da se uz pomoć petooptuženog neosnovanim podizanjem novca u privatne svrhe okoristio za 6,8 miliona kuna, pri čemu su dvije kompanije oštetili za 4,1 milion kuna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak