Dvojica državljana BiH optužena za prodaju velike količine droge i oružja

1
Radiosarajevo.ba
Dvojica državljana BiH optužena za prodaju velike količine droge i oružja
Foto: Hrvatska policija / Hrvatska policija, Ilustracija

Uskok je, nakon provedene istrage, te dvije ranije podignute optužnice, kojom je do sada obuhvaćeno 16 osoba, pred Županijskim sudom u Zagrebu optužio još dvojicu državljana Bosne i Hercegovine zbog prodaje velike količine droge i oružja.

Kako je saopćio Uskok, nakon optužnica podignutih 10. januara i 16. aprila 2024. godine, najnovijom optužnicom obuhvaćeni su 31-godišnji i 24-godišnji državljanin BiH koji se terete za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Prema pisanju medija, riječ je o skupini koju je predvodio bosanskohercegovački narkobos Dino Muzaferović Cezar koji je uhićen u decembru 2022. u Njemačkoj.

Čekanju na Grbavici je došao kraj: 'Više nema stajanja, novi jug postaje java'

Čekanju na Grbavici je došao kraj: 'Više nema stajanja, novi jug postaje java'

Optužnicom se stavlja na teret da su od početka 2022. do 24. maja 2023. u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Nizozemskoj i Belgiji raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilogramom marihuane, 100 kilograma hašiša, neutvrđenom količinom amfetamina te najmanje 6,1 kilograma mješavine paracetamola i kofeina za povećanje mase droga ukupne vrijednosti od najmanje 3,3 miliona eura, javlja Hina.

Uskok ističe da su okrivljenici drogu prodavali za najmanje 30.000 eura po kilogramu kokaina, 1600 eura po kilogramu marihuane te 500 eura za 100 grama hašiša. Amfetamin su prodavali po cijeni od najmanje 1300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu.

Tako su za svoje zločinačko udruženje zaradili najmanje 525.640 eura, dodaje Uskok.

Optuženici su drogu, nadodaje Uskok, nabavljali u Crnoj Gori, Turskoj, Belgiji i Nizozemskoj, nakon čega su je povećavali njezinu masu i dovozili je do unajmljenih stanova i garaža u Zagrebu i Ljubljani. Na tim se lokacijama droga skrivala i pripremala za daljnju prodaju te dostavljala i prodavala kupcima u više europskih država.

Raspolagali s 20 kilograma eksploziva za prodaju

Jednako tako su okrivljenici raspolagali s najmanje 12 pištolja, dvije automatske puške, 6000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnetom za pričvršćivanje eksploziva te daljinskim upravljačem za detonatore. Vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari optuženici su nabavljali u BiH, a potom su navedeno skrivali u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Zaradu od prodaje droge i oružja okrivljenici su podijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkom udruženju, ističe Uskok.

Prema navodima tužilaštva, zadaće šefova skupine bile su prijevoz droge, oružja, novca i članova zločinačkog udruženja, kao i daljnja neovlaštena prodaja droge. Osim toga, jedan od šefa skupine je bio zadužen i za pronalaženje i najam stanova i garažnih prostora na području BiH u kojima se droga skrivala i pripremala za prodaju.

Uskok je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv jednog optuženog te određivanje istražnog zatvora protiv drugog optuženog.

U odnosu na preostala četiri optuženika, protiv kojih je Uskok pokrenuo 25. maja 2023., postupak je razdvojen te se istraga protiv njih nastavlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije