Federalni 'USKOK' kreće s radom: Objavili su oglas za posao - evo koga traže i šta su uslovi

2
Radiosarajevo.ba
Federalni 'USKOK' kreće s radom: Objavili su oglas za posao - evo koga traže i šta su uslovi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / FUP / Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prošle je godine usvojila akcijski plan za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH koji je predviđao formiranje posebnih odjela - jedan unutar federalnog Tužiteljstva, a drugi unutar Vrhovnog suda Federacije BiH - za koje se očekuje da će imati mnogo posla. 

Prvi odjel od spomenuta dva bio bi posebni odjel Tužiteljstva FBiH za suzbijanje korupcije u kojem bi bilo zaposleno 10 tužitelja i 25 službenika. Tužitelje bi trebalo imenovati Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH, a mnogi ovo tijelo uspoređuju s hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, poznatijim kao USKOK. Njime bi rukovodio posebni zamjenik glavnog federalnog tužitelja.

Drugo tijelo formirano ovim zakonom bio bi posebni odjel Vrhovnog suda FBiH za suzbijanje korupcije, organiziranog kriminala i međukantonalnog kriminala. Suce ovog odjela, kao i tužitelje, imenovao bi također VSTV, koji je već i raspisao JAVNI KONKURS za zapošljavanje unutar ovih odjela.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Kako navode, šef će biti posebni zamjenik glavnog federalnog tužioca koji mora imati iskustvo u radu na predmetima organizovanog kriminala i korupcije odnosno složenim krivičnim predmetima.

Također se traži deset sudija za poseban odjel Vrhovnog suda Federacije BiH, te devet tužioca za poseban odjel pri Tužilaštvu Federacije BiH. I kandidati za ove pozicije moraju imati iskustvo u radu na predmetima organizovanog kriminala i korupcije odnosno složenim krivičnim predmetima.

Pored toga, podnosilac prijave na konkurs između ostalog, mora biti državljanin Bosne i Hercegovine, da ima diplomu pravnog fakulteta iz Bosne i Hercegovine ili Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ili nekog drugog pravnog fakulteta, pod uslovom da je diploma koju je izdao taj pravni fakultet nostrificirana u skladu sa zakonom; da ima položen pravosudni ispit u Bosni i Hercegovini ili Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji; ili, izuzetno od odredbe alineje (d), da ima položen pravosudni ispit u periodu između 6.4.1992. godine i 31.3.2004. godine u nekoj od država koja je ranije bila dio Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i da je vršila dužnost sudije ili tužioca u Bosni i Hercegovini u periodu između 6.4.1992. godine i 31.3.2004. godine.

VSTV 'nije ni blizu' spreman za provjeru imovine sudija i tužilaca, a uskoro počinje primjena Zakona

VSTV 'nije ni blizu' spreman za provjeru imovine sudija i tužilaca, a uskoro počinje primjena Zakona

Tu su još i neki posebni uslovi, kandidati se prijavljuju na oglašene pozicije isključivo putem modula za online apliciranje. Upute za prijavu ili druge vrste obavještenja vezano za rad Modula za Online apliciranje kandidati mogu pronaći na internet stranici Vijeća odnosno na web portalu www.pravosudje.ba.

Inače, konkurs je otvoren od 25. decembra 2023. godine do 9. januara 2024. godine, a sve detalje o istom možete naći OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije