U Srbiji tri bebe tokom noći prevezene u Hitnu pomoć zbog iste greške roditelja

1
Radiosarajevo.ba
U Srbiji tri bebe tokom noći prevezene u Hitnu pomoć zbog iste greške roditelja

Noćas su ljekari Hitne pomoći u Beogradu imali neuobičajeno težak zadatak – čak tri poziva su primljena zbog tri bebe sa aspiracijom mlijeka, stanja koje može biti izuzetno opasno.

"Ono što se noćas desilo je da smo imali čak tri poziva za bebe koje su aspirirale mleko. To zaista umije da bude jako dramatična situacija. Mora da se insistira na tome da beba podrigne nakon obroka, da spava na boku, jer ako vi uradite sve što je do vas, a ipak se desi aspiracija mlijeka, može da se desi da se iza toga krije neki ozbiljniji poremećaj", kažedoktorica Hitne pomoći Ivana Stefanović.

Dr. Stefanović upozorava da bebi nikako ne treba dozvoliti da spava na leđima, piše Blic.

Intervju | Merima Lepić-Redžepović: "Ovo je tek početak isticanja domaćih tekstova"

Kako nastaje aspiracija mlijeka

Dr. Stefanović upozorava da je aspiracija mlijeka izuzetno opasna po život bebe, kao i da ostavlja trajne posljedice na roditelje zbog pretrpljenog straha.

"To znači da mlijeko uđe u disajni put. Mlijeko se vrati, beba leži na leđima, a još nije dovoljno snažna da se okrene, niti može to da izbaci. U tom slučaju mlijeko uđe u disajni put i može da uguši bebu", kaže dr. Stefanović.

Napominje da je to izuzetno ozbiljno stanje i da je jako važno da se beba stavi da spava na boku.

"To zaista jeste ozbiljno stanje. Važno je zapamtiti da beba treba da spava na boku, da ne biste došli da je vidite u situaciji kako se guši, jer čak i kada mi stignemo, to će vam ostaviti posljedice za cijeli život, taj strah da ćete izgubiti dijete", izjavila je dr. Stefanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak