Policija u Beogradu rastjerala građane koji su blokirali prugu, privedena trojica aktivista

0
Radiosarajevo.ba
Policija u Beogradu rastjerala građane koji su blokirali prugu, privedena trojica aktivista

Pripadnici srbijanske policije u specijalnoj opremi izbacili su iza pet ujutro iz željezničke stanice Prokop u Beogradu sudionike protesta protiv najavljenog iskopavanja litijuma, prenijela je agencija Beta.

Kako je Beti rekao jedan od sudionika protesta policajci su tokom intervencije koristili štitove kako bi građane izgurali iz tog objekta.

Srbijanski mediji javljaju kako su uhapšena trojica aktivista.

Iranski predsjednik imenovao novog šefa diplomatije: Evo ko je on

"Uhapšeni su Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević na Prokopu. Mi smo se skupili u Pionirskom parku sa obe blokade da vidimo da li će ih pustiti, ukoliko ih ne puste pozvaćemo narod, a u suprotnom ćemo se razići", kazao je za Danas Nebojša Petković, član udruženja "Ne damo Jadar".

Tokom noći je grupa od više desetaka protestanata blokirala željezničku stanicu Prokop a poslije policijske intervencije uputili su se prema Pionirskom parku.

Haos u Beogradu: Automobilom naletjeli na demonstrante, Vučić najavio vanredno obraćanje  

Osim stanice Prokop tokom noći blokirali su i željezničku stanicu Novi Beograd.

Kako je u subotu najavio jedan od organizatora protesta Zlatko Kokanović blokade će trajati dok država ne usvoji zahtjev za donošenje zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma.

Prema njegovim riječima, blokade će od nedjelje biti organizirane na još tri do pet lokacija u gradovima širom Srbije.

Ministar unutrašnih poslova Ivica Dačić najavio je kaznene prijave protiv onih koji su izazvali prekid međunarodnog javnog prometa i ugrozili sigurnost.

Premijer Miloš Vučević izjavio je da demonstranti žele "ugroziti funkcionisanje normalnim ljudima" i da je riječ o "ekolozima koji ne sade drveće već kopaju rake".

Nazvao ih je "kukavicama i lažovima" i poručio da su "raspala banda", te da "otvoreno i monstruozno prijete smrću predsjedniku (Aleksandru) Vučiću".

Predsjednik skupštinskog Odbora za kontrolu sigurnosnih službi Igor Bečić ocijenio je da opozicija želi gurnuti građane u prve redove i nasilnim putem preuzeti vlast.

"Protesti koji se deklarativno organiziuju protiv rudarenja postali su čisto politički i usmjereni protiv predsjednika Republike, što je jasno večeras pokazano pozivanjem na kopanje rake namijenjene Aleksandru Vučiću, ali i uzimajući i obzir podršku koja stiže iz hrvatskih medija", rekao je u subotu navečer Bečić za Tanjug.

Vučić je najavio svoje obraćanje u nedjelju 11 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak