Beograd: Demonstranti ušli u zgradu Glavne željezničke stanice, blokirali prugu

7
Radiosarajevo.ba
Beograd: Demonstranti ušli u zgradu Glavne željezničke stanice, blokirali prugu
Foto: X.com / Protest u Beogradu

Veliki protest protiv rudarenja litijuma, "Rio Tinta" i projekta "Jadar" počeo je u 19 sati u Beogradu.

Ogroman broj građana se pod parolom "Rudnika neće biti" okupio na Terazijama, a nakon govora okupljeni su se podijelili te je jedan dio krenuo prema mostu Gazela, dok je drugi dio zaputio se prema Željezničkoj stanici.

Dio građana ušao je u zgradu željezničke stanice Prokop i blokirali su prugu, a blokadu su prethodno najavili Železnicama Srbije. Oni su se spustili na prugu i preko kolosijeka raširili veliku zastavu Srbije.

Edin Džeko na svojim ramenima iznio Fenerbahce: Njegov pogodak je donio pobjedu turskom velikanu

Edin Džeko na svojim ramenima iznio Fenerbahce: Njegov pogodak je donio pobjedu turskom velikanu

Građani koji se kreću željezničkoj stanici Novi Beograd, blokirali su Gazelu u tom smjeru.

Ovako je izgledala reka ljudi na trgu Terazija

Okupljeni na protestu nose transparente "Stop Rio Tinto", "Ne rudniku, eksploataciji, iseljenju", "Rio Tinto marš iz Srbije" i skandiraju "Nećete kopati". Ovo je posljednji u nizu od 50 okupljanja građana započetih krajem juna u Srbiji, povodom najava otvaranja rudnika litijuma u dolini rijeke Jadar na zapadu zemlje.

Litijum se koristi za proizvodnju baterija za mobilne telefone, kompjutere, električne automobile. Međutim, ekološke organizacije upozoravaju na nesagledive posljedice po životnu sredinu. Kompanija "Rio Tinto" namjeravala je da otvori rudnik litijuma u dolini rijeke Jadar u zapadnoj Srbiji. Tamo je ova kompanija 2004. otkrila rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora, a rezerve ovog metala na svjetskom tržištu u Srbiji su procijenjene na preko 158 miliona tona.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije